Varjúinvázió van Somogyban

2018.06.07. 14:59

Egyre több somogyi településen számolnak be arról, hogy sok a varjú, az utóbbi napokban például Babócsán a Fürdő utcát lepték el a madarak - számolt be a Sonline.hu.

A környéken nincs béke, se nyugalom, százával repülnek a varjak, a nap 24 órájában károgástól hangosak az utcák - mondta el a lapnak az egyik babócsai lakos. "Amerre nézek varjút látni, az emberek kivannak idegileg. A házak felett százával repkednek, itt nagyon nagy a baj" – mondta a lakó felháborodva. A környéken lévő, többszáz éves fákon rengeteg fészket látni, feketednek a madaraktól.

Valaki hajnali négyig nem tudott aludni, mert a melegben kinyitotta az ablakot, és nagyon hangosak voltak a madarak. A babócsaiak szerint nagyobb lehetőséget kéne biztosítani a varjak ritkítására.

Az Országos Magyar Vadászkamara megyei titkára szerint a vetési varjú évek óta védett, de a dolmányos varjú nem, szezonálisan vadászható július elsejétől február végéig. A szarkával és a szajkóval együtt egész évben lehetett vadászni dolmányos varjúra is, 2004, az uniós csatlakozás óta már nem. "Pedig mikor a fészekaljaikat nevelik tavasszal, hat-nyolc fiókának rengeteg táplálékot kell hordaniuk és ilyenkor okozzák a kárt az általunk hasznos apró vadaknak, mint például a fácán, mezei nyúl, fogoly. A vízi-és énekes madarakat és hüllőket is nagy mértékben gyérítik" mondta el a szakember, Kemenszky Péter.

Július elseje előtt csak külön eljárási díj ellenében lehet gyéríteni, de ezzel nem sokan éltek.

A Magyar Madártani Egyesület kaposvári csoportjának vezetője, Molnár Marcell elmondta, hogy nagyon könnyen urbanizálódnak a dolmányos varjúk, kifosztják az énekesmadarak fészkeit és előszeretettel fogyasztanak rágcsálókat. Mivel a vetési varjú védett madár, csak az élőhelyük megszüntetésével tudják az állományt ritkítani, ezért metszették például vissza a platánfákat Siófokon. Segesden is nagy számban jelentek meg a madarak, itt viszont olyan magasak a fák, hogy nem tudták visszavágni azokat.