Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Varjúinvázió van Somogyban

2018.06.07. 14:59

Egyre több somogyi településen számolnak be arról, hogy sok a varjú, az utóbbi napokban például Babócsán a Fürdő utcát lepték el a madarak - számolt be a Sonline.hu.

A környéken nincs béke, se nyugalom, százával repülnek a varjak, a nap 24 órájában károgástól hangosak az utcák - mondta el a lapnak az egyik babócsai lakos. "Amerre nézek varjút látni, az emberek kivannak idegileg. A házak felett százával repkednek, itt nagyon nagy a baj" – mondta a lakó felháborodva. A környéken lévő, többszáz éves fákon rengeteg fészket látni, feketednek a madaraktól.

Valaki hajnali négyig nem tudott aludni, mert a melegben kinyitotta az ablakot, és nagyon hangosak voltak a madarak. A babócsaiak szerint nagyobb lehetőséget kéne biztosítani a varjak ritkítására.

Az Országos Magyar Vadászkamara megyei titkára szerint a vetési varjú évek óta védett, de a dolmányos varjú nem, szezonálisan vadászható július elsejétől február végéig. A szarkával és a szajkóval együtt egész évben lehetett vadászni dolmányos varjúra is, 2004, az uniós csatlakozás óta már nem. "Pedig mikor a fészekaljaikat nevelik tavasszal, hat-nyolc fiókának rengeteg táplálékot kell hordaniuk és ilyenkor okozzák a kárt az általunk hasznos apró vadaknak, mint például a fácán, mezei nyúl, fogoly. A vízi-és énekes madarakat és hüllőket is nagy mértékben gyérítik" mondta el a szakember, Kemenszky Péter.

Július elseje előtt csak külön eljárási díj ellenében lehet gyéríteni, de ezzel nem sokan éltek.

A Magyar Madártani Egyesület kaposvári csoportjának vezetője, Molnár Marcell elmondta, hogy nagyon könnyen urbanizálódnak a dolmányos varjúk, kifosztják az énekesmadarak fészkeit és előszeretettel fogyasztanak rágcsálókat. Mivel a vetési varjú védett madár, csak az élőhelyük megszüntetésével tudják az állományt ritkítani, ezért metszették például vissza a platánfákat Siófokon. Segesden is nagy számban jelentek meg a madarak, itt viszont olyan magasak a fák, hogy nem tudták visszavágni azokat.