Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

150 ezer forintba került egy holokauszttagadó komment

2018.06.08. 11:50

Első fokon 225 ezer forintos pénzbüntetést kapott az a 69 éves férfi, aki az egyik közösségi oldalon holokauszttagadó kommentet biggyesztett egy cikkmegosztás alá. Az illetékes kerületi ügyészség felfüggesztett börtönbüntetés kiszabása végett fellebbezett.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség vádirata szerint a vádlott 2016. januárban az egyik közösségi oldalon, egy más által megosztott, holokauszttal kapcsolatos cikkhez írt hozzászólásában – annak tartalma szerint – azt állította, hogy a holokausztot valójában nem a nemzetiszocialista rendszer képviselői tervelték ki és határozták el, hanem a zsidó vezetők. Konklúziója szerint

ezért a holokausztra, mint a nácik által elkövetett népirtásra, nem került sor.

Ez a komment azért ütközött a törvénybe, mert „a nemzetiszocialista rendszer bűneit nagy nyilvánosság előtt kétségbe vonta” - ami akár három évi szabadságvesztéssel is büntethető.

A kerületi ügyészség a férfival szemben 2016 decemberében nyújtott be vádiratot, amelyben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2017. januárban, tárgyalás mellőzésével hozott végzésében a férfit vád szerint bűnösnek mondta ki, vele szemben azonban csak 225 ezer forintos pénzbüntetést szabott ki. A kerületi ügyészség és a vádlott is kérte a tárgyalás megtartását (előbbi a súlyosabb, utóbbi az enyhébb ítélet reményében). A bíróság azonban a 2018. június 5-én tartott tárgyaláson újból bűnösnek mondta ki a férfit, de a pénzbüntetést 150 ezer forintra mérsékelte.

Az ítélet nem jogerős; a kerületi ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása miatt; a vádlott és a védő pedig enyhítésért nyújtott be fellebbezést.