Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A katasztrófavédelem kötelezte Gerendaiékat a Lupa-beach parkolójának lezárására

2018.06.08. 22:32

FRISSÍTÉS: 

Időközben sikerült beszélnünk a Lupa-beach-től Gerendai Károllyal, és Matlárházi Ritával, a Lupa Strand Kft. ügyvezetőjével, akik cáfolták, illetve pontosították a korábban leírtakat. A Zöld vagy zaj - budakalászi lokálpatrióták szervezet információi alapján írtuk meg korábban, hogy a tavaly nyáron Budakalász határában megnyílt Lupa-beach parkolójának még mindig nincs engedélye, ezért a katasztrófavédelem lezáratta. A működtetők azt mondják, ők semmiféle lezáratós határozatot a katasztrófavédelemtől nem kaptak.

Gerendai és Matlárházi elmondták, hogy tavaly májusban beadták az engedélykérelmet a parkolóra, majd hónapokkal később jött egy levél, hogy az eljárást megszüntették, mert nem fizettek be egy - 24 ezer forint körüli - díjat. Ők viszont visszakeresték az utalást, és helyreigazítás kérésével megküldték a katasztrófavédelemnek, hogy javítsák döntésüket, mivel a pénzt ők befizették. Ezután szóban is beszéltek az ügyintézővel, aki elismerte, tényleg megvan a pénz, csak valahogy elkeveredett, így majd hivatalból is válaszolnak. Ez körülbelül tíz napja volt, azóta hivatalos választ ők nem kaptak.

Ehhez képest a katasztrófavédelem legfrissebb közleményében is az áll, hogy ők kötelezték Gerendaiékat a parkolók azonnali lezárására engedély híján.

A Lupa-bányatónál nemrég még tilos volt fürdeni, most pedig itt van Budapest tengerpartjaként hirdetik a projektet, amin száz hektáron tízezer embert képesek egyetlen napon fogadni, és ez nem tetszik a lokálpatriótáknak. Az Index is tesztelte a megnyitáskor, itt olvashatja .  

Az egyesület szerint a strand és a parkoló a Duna érzékeny vízbázisvédelmi területén van, hidrogeológiai A övezetben (ivóvízbázis), ami azért fontos, mert a Duna Menti Regionális Vízmű közeli parti szűrésű kútjainak vizét issza az egész Duna-kanyar, de a Fővárosi Vízművek vízbázisa is közel van.

"Elég egy csöpögő olajszűrő és máris kész a baj évtizedekre helyrehozhatatlanul" - írják, ezért szigorú szabályok vannak a hely használatára. A több focipályányi parkoló alá például vízzáró, a csapadékvizet és a szennyeződéseket összegyűjtő rendszert, olajfogó berendezést kell építeni. 

A helyiek elküldték kérdéseiket a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, és Kisdi Máté szóvivő tudatta, hogy 2017 júniusában az ügyfél egy 275 férőhelyes parkoló kialakítása érdekében vízbázis-védelmi egyedi vizsgálati eljárást kezdeményezett a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál, mert a parkoló ivóvízbázison helyezkedne el. Az eljárást az igazgatóság elindította, a hatályos jogszabályoknak megfelelően hiánypótlást és díjfizetés-felszólítást írt ki. Az ügyfél a felszólításban foglaltakat nem teljesítette. Ennek következtében az FKI megszüntette az eljárást.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági munkatársai 2018 májusában szemlét tartottak a tó mellett, és megállapították, hogy ott engedély nélkül, két helyszínen 350 gépkocsi befogadására alkalmas parkolót alakítottak ki. "A murvával borított parkoló kialakítása nem felel meg a műszaki előírásoknak. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági eljárás keretében kötelezte az ügyfelet a parkolók azonnali lezárására és a jogszabályoknak megfelelő átépítésére" - közölte az FKI. A lokálpatrióták azt írják, nem ellenzik a Lupa-beachet, csak azt szeretnék elérni, hogy tartsák be a szabályokat. 

A katasztrófavédelemnek most az üzemeltetők információi alapján mi is elküldtük kérdéseinket. Többek között azt kérdeztük, hogy az FKI értesítette-e hivatalosan az érintett ügyfelet arról, hogy a parkolót azonnal le kell zárnia, és ha igen, azt mikor, és hogyan tette? Illetve arra is kíváncsiak voltunk, igaz-e, hogy azóta kiderült, a hiányolt díjat az ügyfél valóban befizette, és amennyiben igaz, újraindul-e az engedélyezési eljárás. Amint válaszokat kaptunk, ismét frissítjük cikkünket.

A kérdéseink elküldése után röviddel a katasztrófavédelem elküldte pontosan ugyanazt a közleményt, amit a lokálpatriótáknak. Ebben pedig tényleg az szerepel, hogy:

"A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági eljárás keretében kötelezte az ügyfelet a parkolók azonnali lezárására és a jogszabályoknak megfelelő átépítésére".

Arra azonban nem kaptunk választ, hogy ez a lezárásra kötelezés ez mikor történt, és pontosan hogyan, hogyan értesítették erről az üzemeltetőt.