Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az éjjel megbénult a budapesti reptér forgalma

2018.06.08. 01:40 Módosítva: 2018-06-08 02:57:15

A repülőtér műszaki okok miatt átmenetileg nem fogad járatokat. Várhatóan 3 órakor áll ismét rendelkezésre a repülőtér

– írta ki a Budapest Airport rendkívüli csíkban a honlapjára csütörtökön éjjel egy óra után. Ezt később 5 órára módosították, hat órakor pedig eltüntették a csíkot. A Budapest Airport honlapja szerint a reggeli járatok már rendben érkeznek, a 4-re várt pozsonyi gép is – igaz, másfél órás késéssel – fél 6 körül le tudott szállni.

A repülőtér bővebb információkat sem a honlapján, sem pedig a Facebook-oldalán nem osztott meg, és csak reggel hét előtt adott tájékoztatást a történtekről. Eszerint:

  • Csütörtök éjjel fél 12-kor sérült meg a 2-es futópálya, és mivel az 1-es felújítás miatt zárva van, a repülőteret a műszaki hiba elhárításáig le kellett zárni.
  • Összesen 14 éjjeli és hajnali járat nem érkezett meg Budapestre, a járatok Bécsben, Pozsonyban, Debrecenben szálltak le.
  • Éjjel másik repülőtéren szállt le egyebek közt a Wizz Air londoni, madridi, lárnakai, tel-avivi, málagai és barcelonai, valamit a Ryanair bristoli járata is.
  • Több reggeli járatot – a Wizz Air londoni, milánói, barcelonai, szentpétervári, valamint a Brussels Airlines brüsszeli gépét – azért kellett törölni, mivel

a járatokat üzemeltető személyzet szigorú szabályok szerint előírt szolgálati ideje lejárt.

Olvasóink is azt jelezték, hogy a fennakadás éjfél körül jelentkezett, előtte még leszálltak gépek, de utána több járat státuszánál is az olvasható, hogy „átrepült", ami azt jelenti, hogy nem szállt le Budapesten. A Flightradaron is látszott, hogy volt több olyan járat, ami Budapest helyett végül jókora késéssel Debrecenben szállt le.

Fotó: Flightradar24.com
Fotó: Flightradar24.com

Több olvasónk is jelezte, hogy a Budapestre érkező gépek mindegyikét átirányították, többen is úgy tudják, hogy megsérült a futópálya. „Az egyik pilóta felszállás vagy leszállás közben odaverte a gépet" – írta egyikük.

Egyik, a Ryanair dublini járatával induló olvasónk azt írta, hogy Bécsben szálltak le, és az utasokat beküldték a terminálhoz, hogy hamarosan indulnak tovább, de mindenféle tájékoztatás nélkül otthagyták őket. 

Pont sikerült elcsípni a terminál előtt a „kapitányunkat”, ahogy taxiba szállt, mire azt mondta, hogy buszokat küldenek értünk. Ezután semmi információt nem kaptunk, de persze a buszok se jöttek.

Egy másik olvasónk este tíz körül indul a Wizz Airrel Milánóból. A gép eleve két óra késéssel indult el Budapestre; a kapitány a fennakadást hallva először Debrecenben akart landolni, majd Pozsonyban, de egyik helyen sem kapott leszállási engedélyt. Így végül Bécsben szállt le, ahol a Wizz Air közölte az utasokkal, hogy busszal szállítja tovább az utasokat Budapestre.