Látszott, hogy ez egy szenvedő baba - folytatódott az oltásellenes szülők elleni per

IMG-5969
2018.06.08. 16:02
Az ügyeletes orvosnőt és a mentősöket is meghallgatta a bíróság az emberöléssel vádolt oltásellenes L. Csaba és felesége ügyében. A doktornő szerint a vádlott apa folyamatosan akadályozta, hogy ellássa a munkáját, és gyilkosoknak nevezte az orvosokat. A szülők azért állnak a bíróság előtt, mert öt évvel ezelőtt meghalt a hathetes kisfiuk, a vád szerint K-vitamin hiánya miatt kialakult agyvérzésben.

A pénteki tárgyalási napon a bíróság először azt az ügyeletes orvost hallgatta meg, aki 2013. január 1-jén kiérkezett a rosszul lévő babához. A hathetes csecsemő az orvosnő megérkezéséig már háromszor sugárban hányt, az apa mégsem engedte, hogy orvost hívjanak hozzá, az anya pedig a vendéglátó szerint azt mondta, neki ehhez nincs joga, meg kell várnia a férjét. L. Csaba épp otthon dolgozott a saját házukon, és addig nem akart hazamenni, amíg munkájával nem végzett.

A vádlott végül vendéglátója sokadig unszolására beleegyezett, hogy segítséget hívjanak az addigra elsápadt gyerekéhez.

„Én egy nagyon rossz állapotban lévő kisbabát láttam, mikor kiérkeztem. L. Csaba mindenben akadályozott. 

Azt mondta, nem beteg a gyerek, jól van, nem is hányt, nem kell őt kórházba szállítani. Rákérdeztem a K-vitaminra is, arra azt mondták, azt nem adták be

- vallotta az orvosnő.

Ez azért fontos, mert a vádlottak állítják, tőlük soha senki nem kérdezett rá a K-vitaminra a tragédia napján. A  korábbi, szerdai tárgyaláson  a család vendéglátóját is meghallgatta a bíróság, aki szintén azt mondta, az ügyeletes orvos első kérdése az volt a babára ránézve, hogy kapott-e K-vitamint. A K-vitamin elsősorban a vérzékenység megakadályozása miatt fontos az újszülötteknek. A vádlott házaspár hathetes kisfia a vád szerint K-vitamin hiánya miatt kialakult agyvérzésben halt meg.

Ez a baba szenvedett

Az orvosnő azt mondta, próbált infúziót bekötni a babának, de az apa ezt meg akarta akadályozni. Az infúzióhoz a legvékonyabb tűt próbálta használni szerinte. L. Csaba viszont korábban azt mondta, a baba koponyavérzése szerinte az ügyeletes orvos miatt alakult ki, aki túl erősen nyomkodta a baba fejét, amikor a fejvénájába akarta beadni az infúziót, majd az orvos szétdurrantotta a baba két fejvénáját, és azt mondta, hogy kicsi a véna, ezért nem tudja neki beadni az infúziót. A vádlott azt állította, inkább a tű volt túl nagy, és felkészületlennek nevezte a kiérkező ügyeletes gyerekorvost, aki a pénteki tárgyaláson elismerte, hogy azért nem találta el a vénát, mert a gyerek már ki volt száradva, de a tű méretét egyszer sem kifogásolták a helyszínen a vádlottak. 

Az orvosnő szerint

látszott, hogy ez egy szenvedő baba.

Ezért úgy döntött, kihívja a mentőket. „Tisztában voltam azzal, hogy ha ez a gyerek nem kap kórházi segítséget, akkor meg fog halni. Ezért ragaszkodtam a mentő kihívásához", mondta.

„Az anya szerintem egy agymosott kis nyuszi volt, nem mondott semmit", mondta a feleségről az orvosnő, amikor látta, hogy semmit nem csinál, miközben L. Csaba üvöltözve ellenkezik a mentő ellen. L. Ada a tárgyaláson hangosan számonkérte, miért nevezte agymosottnak, mikor ő türelmesen hagyta az orvosnőt, hogy végezze a munkáját és megvizsgálja a fiát. 

A vádlottak szerint egyáltalán nem tűnt úgy, hogy haldoklik a gyerekük, és az orvosnő most csak megpróbálja elfedni a saját hibáit, tehát azt, hogy nem hozott megfelelő méretű tűt, és hogy túl erősen nyomkodta a baba fejét, azzal, hogy azt hazudja, a kisfiú borzalmas állapotban volt. A család vendéglátója erre azt mondta:

Ti folyamatosan köpitek a vádakat, olyan emberekre, akik nem tehetnek arról, hogy a ti fiatok meghalt.

A pénteken megkérdezett tanúk eltérő színű tűre emlékeztek. A gyerektűk különböző méreteit más-más színnel jelölik, hogy könnyen meg tudják őket különböztetni. Volt olyan tanú, aki narancssárgára emlékezett, de volt, aki citromsárgára.

Az orvosnő sírva idézte fel a vádlott férfi vádaskodását:

Azt mondta, gyilkosok vagyunk, és a szervei miatt visszük be a babát a kórházba. Vehemensen hangoztatta, hogy mi Pesten megöljük a csecsemőket.

A tárgyaláson az orvosnő azt mondta, ő a segítségadásra esküdött fel, nincs szó semmilyen szervkereskedelemről. Ezt Balogh Lajos, az ügyeletes ápolói végzettségű sofőr is megerősítette, akivel a doktornő együtt érkezett a helyszínre. Az oltáskritikus, orvosellenes, chemtrail- és laposföld-hívő L. Csaba korábban olyan teóriával is előállt, hogy az orvosok csak az újszülött szerveire pályáztak. „Nem hittem volna, hogy egy csecsemőt kivégeznek a szerveiért" - mondta 2014-ben egy áltudományos műsor interjújában, de ezt a gondolatát végül a márciusi meghallgatásán elvetette.

A pénteki tárgyaláson szembesítették az orvosnőt és a vádlottat, aki tagadta, hogy gyilkosoknak nevezte volna az orvosokat, azt is mondta, nem ordított, közben pedig a tárgyalóteremben hangosan szemléltette, milyen, ha ő emelt hangon beszél valakivel.

L. Ada szerint ha bárki mondta volna neki, hogy mit kell tennie, kórházba kell-e vinni a gyereket abban az esetben, ha az hány, akkor azonnal hívta volna a férjét, hogy csináljanak valamit a gyerekkel. Tanúként hallgatták meg az ügyeletes telefonos asszisztenst is, akit január 1-jén a vendéglátó család fia még az első hányás után felhívott. A vádlott anya azért egyezett bele ebbe a hívásba, mert tudni akarta, hogy valóban van-e baja a gyereknek, és mit csináljon, de az anya szerint azt mondták neki a telefonban, hogy csak akkor hívják őket, ha a gyerek állapota rosszabbra fordulna. A telefonos asszisztens szerint viszont ez nem igaz, ő azt mondta nekik, kiküldi a mentősöket, de a család ebbe nem egyezett bele.

Elhanyagolt, soványka baba volt, le volt hűlve

Ezt a helyszínre kiérkező két mentős állítja vallomásában. A tragédia napján két mentőautó is kiment a családi házhoz, az első rohammentő volt, pár percre rá érkezett ki a gyerekmentő is. A rohammentősök szerint nem telt el öt percnél több a két mentő érkezése között, miközben a vádlottak azt mondják, a különbség akár fél-egy óra is lehetett. A babán azt látták, hogy

szürkül a bőre, kiszáradt, nyöszörgött, ezért tudták, nagy baj van.

Amikor megszúrták a kisbaba lábát, hogy megmérjék a vércukorszintjét, arra a csecsemő egyáltalán nem reagált. Egyikük szerint a lakás rendezetlen és koszos volt, nem volt alkalmas arra, hogy ott ellássanak egy gyereket, ezért berakták a babát az addigra már kiérkező gyerek rohamkocsiba, ami nem tetszett a vádlott apának. 

Ilyen állapotban nem hagyunk senkit a helyszínen, még felnőttet sem, nemhogy egy gyereket

- mondta a tanúként meghallgatott Kónya Zsolt mentőszakápoló, aki szintén a rohammentővel érkezett a helyszínre.

L. Csaba minden tanúnál rákérdezett arra, emlékeznek-e olyanra, hogy kátyús úton érkeztek volna a házhoz. Korábban a vádlott azt is állította, hogy további ok lehetett a csecsemő halálában, hogy a kátyús út miatt a mentőautó a kórházba menet egy nagyot zökkent, ekkor a kisbaba tarkója beütődött a hordágyba. Kátyús, bukkanós útra senki nem emlékezett.

Az ügyről részletesebben itt írtunk.

(Borítókép: Az ügyben érintett mentős tanúként való meghallgatása a a szándékos emberöléssel vádolt oltásellenes L. Csaba és felesége, L. Ada tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszéken, 2018. június 8-án. Fotó: Presinszky Judit/Index)