Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elkezdik vonni a Jobbiktól a gigabírságot

2018.06.11. 18:30

Júliusban elkezdik csökkenteni azoknak a pártoknak a költségvetési támogatását, amelyeknél az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tiltott támogatást állapított meg. Ez mindenekelőtt a Jobbikot érinti, a pártnál az ÁSZ tavaly októberben 331 milliós tiltott támogatást állapított meg. Ez a Simicskától kedvezményesen kapott plakáthelyekre vonatkozik.

Az ÁSZ döntését nem csak a Jobbik vitatta, ugyanis korábban ilyen jellegű vizsgálatokat a hatóság nem folytatott. A korábbi választásoknál a Fidesz kaphatott ugyancsak Simicskától ennél is nagyobb kedvezményeket, emiatt azonban semilyen vizsgálat és szankció nem volt. Az ellenzéki pártokkal szemben a Fidesz gazdálkodását most sem vizsgálta az ÁSZ. Bár a Jobbik politikai megrendelésről beszélt, azt állították, hogy együttműködnek a hatósággal, ezt azonban az ÁSZ cáfolta.

A Magyar Államkincstár (MÁK) most hétfőn „átadja az adóhivatalnak a tiltott támogatást elfogadó pártokkal szembeni követelést – írja az MTI. A tiltott támogatás összegét adók módjára behajtandó köztartozásként fogja kezelni a NAV. Mint írták, a MÁK „azért, hogy zavartalanul készülhessenek a választásokra, április végéig egyetlen párttól se vonta le a tartozás összegét”, és még a májusban járó támogatás összegét is kiutalták. A kincstár a következő négy évben is állami támogatásra jogosult pártoknál a nekik járó támogatás összegéből júliusban vonja le, illetve kezdi levonni a megállapított összegeket.

Az ÁSZ jelentése szerint a Jobbik 331 millió, az Együtt 9 millió, a DK 8 millió, a Párbeszéd 7 millió, a Liberálisok 6 millió, az LMP 4 millió, az MSZP 2 millió forint értékben fogadott el tiltott vagyoni hozzájárulást.