Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ketten visszaléptek, hárman küzdenek az MSZP vezetéséért

2018.06.11. 21:20
Kunhalmi Ágnes, Mesterházy Attila és Tóth Bertalan pályázik az MSZP vezetésére, két jelölt az utolsó pillanatban visszalépett. Az MSZP-ben vasárnap tartják a tisztújítást.

Három jelölt indul az MSZP elnöki posztjáért a párt vasárnapi tisztújító kongresszusán. Hétfőn összeült az MSZP úgynevezett jelölőbizottsága (jeb), amely meghallgatta a pályázókat.

Kiderült, hogy az eddig ismert ötből már csak hárman vannak versenyben az elnöki posztért, ábécésorrendben:

  • Kunhalmi Ágnes volt budapesti MSZP-elnök;
  • Mesterházy Attila volt pártelnök;
  • Tóth Bertalan frakcióvezető.

A három jelölt sikeresen összegyűjtötte az induláshoz szükséges 1500 aláírást, benyújtotta programját, és meghallgatta őket a jelölőbizottság is. A Medián hétvégén közölt egy felmérést, miszerint az MSZP-szavazók körében Kunhalmi és Mesterházy fej fej mellett a legnépszerűbb, Tóth pedig nagyon le van maradva. De nem ők választanak, hanem a kongresszusi küldöttek. És közöttük a több szocialista vezető által is támogatott Tóth Bertalan jobban áll.

Szabó Vilmos jeb-elnök MTI-nek adott nyilatkozatából az is kiderült, hogy két elnökjelölt visszalépett:

Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő szombaton egy nem nyilvános pártfórumon, Bródy Gábor választmányi tag hétfő reggel jelezte a visszalépését.

A jelölőbizottság azt javasolja, hogy egy elnökhelyettese és három alelnöke legyen az MSZP-nek, az elnökség pedig a frakcióvezetővel együtt 15 tagú legyen. Kiderült, kik pályáztak eddig a különböző posztokra.

Az elnökhelyettesi posztra két jelölt van:

  • Ujhelyi István EP-képviselő (ő Tóth Bertalant támogatja) és
  • Szakács László volt országgyűlési képviselő (ő Mesterházy Attila kabinetfőnöke volt egykor).

A választmányi elnöki posztra – az elnöki mellett –

  • Kunhalmi Ágnes a jelölt.

Korábban Ujhelyi István ezt a posztot ambicionálta, de vasárnap egy Facebook-posztban jelezte, hogy Tóth elnökké választása mellett Kunhalmi választmányi elnökké válását támogatja, ő pedig az elnökhelyettesi posztra aspirál. Eszerint Kunhalmit tehát próbálják Tóthék behúzni a saját csapatukba, Kunhalmi viszont talpon maradt az elnöki versenyben, mint láttuk.

Az MSZP-ben több mint 60 jelölt pályázik a különböző párttisztségekre. A jelölőbizottság kedden folytatja munkáját, akkor fejezik be az alelnökjelöltek meghallgatását.

Az MSZP vasárnap tartja tisztújító kongresszusát. A párt elnöksége az áprilisi országgyűlési választás után lemondott, de ettől függetlenül is tisztújítást kellett volna tartani idén, mert legutóbb 2016-ban volt tisztújító kongresszus, és a párt vezetőinek megbízatása két évre szól.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.