Árpád
-2 °C
4 °C

Ma sem született döntés a Nemzet Medvéjéről

2018.06.11. 16:43

A májusban Szlovákia felől érkező MEDVE május legvégén belépett Csongrád megyébe, és haladt a déli határ felé. Június elején Tömörkény közelében járt, 300 kilométert tett meg érkezése óta, majd egy nagyobb esőben elvesztették a nyomát. Később a nyomok szerint Dóc településnél is járt, tehát újabb 20-30 km-t tett meg dél irányába - írtuk 8-i cikkünkben. Végül Sándorfalván véget ért a túra, így nem derülhetett ki, hogy Románia felé fordult volna, hogy kikerülje a déli határzárat, vagy a Tiszán átúszással kerülte volna ki a kerítést.

Elfogása után a Szegedi Vadaspark medveházában gondozták az állatot. A 80-100 kilogrammos medve láthatóan kimerült a megtett 300 kilométeres kóborlás során, úgyhogy miután elhelyezték a Szegedi Vadaspark medveházának egyik elkülönítő helyiségében, kiengedése után azonnal nekilátott az almából, répából és céklából álló menünek.

Most, 11-én hétfőn Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója elmondta, bár nincs jó kondícióban a medve, de nem kórosan sovány. Az igazgató szerint a múlt heti kaland kicsit megviselte, de most már nyugodt körülmények között van. Kap takarmányt, vizet, napfényt, és mindezeket nyugalomban élvezheti, mivel a park látogatóitól el van zárva. Ahogy azt is elmondta, hogy a hétfőn összeülő bizottság dolga lesz dönteni a medve sorsáról. A bizottság pedig döntött. Vagyis nem döntött.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának közleményében azt írják:

"A 2018. 06. 09-én hajnalban Sándorfalva közelében megfogott, jelenleg a Szegedi Vadasparkban tartott medve ügyében a mai napon összeült szakértői bizottság, első lépésben – mivel az állat bizonyíthatóan hatalmas távokat tett meg rövid idő alatt és emiatt fizikailag legyengült – állategészségügyi vizsgálatokat rendelt el.

A medve érdekében szükséges további lépésekről a vizsgálatok alapján, néhány napon belül születik döntés."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?