Natália
1 °C
7 °C

Szélvihar, jég, heves zivatar jöhet

2018.06.11. 19:30 Módosítva: 2018-06-12 08:58:21

A várható heves zivatarok miatt csaknem az egész országra, több megyére a felhőszakadás veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést keddre. De több megyében a hőségre is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

idokep.gif
Fotó: MET

Reggel és kora délelőtt az északi országrészben, az Északi-középhegységben és attól északra alakulhat ki néhány zivatar, közölte friss előrejelzését az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az előrejelzés szerint a legmagasabb hőmérséklet 28-34 fok között várható.

Majd

délutántól rendszerbe fejlődött zivatarok jönnek. A Dunántúl nyugati, északnyugati megyéit zivatarok érik el, melyek egyre intenzívebbé válva haladnak keleti, délkeleti irányba. Este érhetik el a főváros térségét, késő este pedig a Tisza vonalát.

Ezek között már nagyobb eséllyel lehetnek heves zivatarok is, amelyekhez kapcsolódva (inkább az esti, éjszakai órákban) 90-100 kilométer/órás szélrohamok, nagyobb méretű jég (20-30 milliméternél is több esővel) és felhőszakadás társulhat. 

Az időkép WRF modelljének csapadék előrejelzése
Az időkép WRF modelljének csapadék előrejelzése

Az OMSZ előrejelzése szerint szerdára virradó éjszaka a zivatartevékenység súlypontja fokozatosan áthelyeződik az északkeleti országrészre, míg az ország más részein lassacskán és átmenetileg megnyugodhat a légkör.

Szerdán is figyelmeztetések lesznek érvényesek szinte az egész országra: felhőszakadás miatt az ország közepén másodfokú, heves zivatar miatt öt nyugati megye kivételével az egész országban elsőfokú riasztás lesz érvényben. Szerdán hajnalban 15-21, napközben 24-30 fok várható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?