A rózsadombi úrifiú, aki a NER holdudvarából váltaná le a Fideszt

Image from iOS (6)
2018.06.11. 07:12
A rendszerváltás utáni politikai-gazdasági elit gyerekeivel nőtt fel, ma a parlament legfiatalabb és legvagyonosabb tagja. Az LMP politikusaként beszélőviszonyban van Csányi Sándorral, de elment Orbán Ráhel esküvőjére is. Az elmúlt években milliárdokat profitál a NER-ből, a pénzét mégis a rendszer lebontására akarja fordítani: azt mondja, nyáron vidéki médiahálózatot indít, hogy ne csak a Fidesznek legyen Budapesten kívül sajtója. Egy házban élnek édesanyjával, a NER egyik főideológusának számító Schmidt Máriával, akivel vannak politikai vitáik, de üzletileg teljes összhangban gyarapodnak. Portré az LMP-s Ungár Péterről.

Budapest egyik legdrágább utcájában lakik Ungár Péter. A lakrésze árnyékos, középpontjában egy hatalmas franciaágy, felette egy hasonló méretű Fehér László-festmény. Könyvespolcán Igor Janke Orbán Viktorról szóló kötete, valamelyik Harry Potter, de van Csurka István is. Kedvencei a Mrs. Dalloway, illetve A Mester és Margarita.

Ungár lakrésze egy olyan 340 négyzetméteres házban található, amelynek negyedrészben tulajdonosa. Itt él édesanyjával, Schmidt Máriával, a NER egyik főideológusával, az ország leggazdagabb nőjével.

Eleget mondják, pontosan tudom, hogy én nem vagyok a nép egyszerű gyermeke, egy rózsadombi gazdag úrifiú vagyok. Ezért tudom, hol a helyem, mik a korlátaim

– válaszolta mezítláb és borostásan arra a kérdésre, hogy milyen politikai ambíciói vannak. Miniszterelnökiek nincsenek, de miniszterként el tudja képzelni magát. Utóbbihoz viszont mindenképpen kormányváltás kellene szerinte, Fidesz–LMP-koalíciót nem tud elképzelni a politikában, még ha az üzleti életben, a családi cégükön belül éppen valami ilyesmi a helyzet.

Beleszületett a NER holdudvarába 

Ungár Péter családi háttere a Gazdagok és szépek, a Dallas és a Narancsvidék turmixa. Édesapja, Ungár András szociológusból lett nagyvállalkozó, aki a teljes politikai és gazdasági elittel jó kapcsolatokat ápolt. 2006-ban váratlanul szívrohamban halt meg, a temetésén ott volt a teljesség igénye nélkül Orbán Viktor, Pintér Sándor, Bajnai Gordon, Csányi Sándor, Bayer Zsolt és Magyar Bálint.

Ungár Andrástól datálható, hogy Schmidt Mária bár alapvetően konzervatív beállítottságú, a Medgyessy- és a Bajnai-kormány idején is bejáratos volt a miniszterelnökökhöz. Medgyessy a saját kormányfői keretéből adott pénzt, hogy ne zárjon be a Terror Háza. Ungár András testvére, Ungár Klára szintén a nagypolitikában mozgott, a rendszerváltás idején a Fideszben, majd később az SZDSZ-ben politizált.

A most 27 éves Ungár Péter ebben a körben töltötte gyerekkorát. A balatonöszödi kormányüdülőben sokat voltak együtt Orbán, Áder, Borókai és Várhegyi Attila gyerekeivel az első Fidesz-kormány idején, amikor az anyja a miniszterelnök főtanácsadója volt. „A legjobb kapcsolatom Szájer Fannival volt, de vele is rég beszéltem" – mondta ezekről az időkről.

2010-ben Skóciába ment tanulni, földrajz szakra, azóta keveset találkozik a régi pajtásokkal. „Orbán Ráhellel egy hónapja beszéltem utoljára, de nagyon small talk jellegű volt” – mondta. A régi nyarakra tekintettel, már ellenzéki politikusként elment a legidősebb Orbán lány és Tiborcz István 2013-as esküvőjére.

Orbán Viktorral 12-13 éves kora körül „találkozott" többször, legutóbb a parlamentben váltottak pár szót, amikor egymás mellett álltak a házelnök személyéről szóló szavazásnál. Ungár azt mondja, az ő lakrészén sosem járt a kormányfő, „ettől még lehet, hogy volt édesanyámnál". Ungár időnként szokott beszélgetni Csányi Sándorral, az általa elért eredményeket nagyon tiszteli, szerinte érdemes meghallgatni, amikor Csányi elmondja a véleményét a világról. Gyerekkorában a lányával, Csányi Gabriellával is jóban volt.

Én beleszülettem a NER (Nemzeti Együttműködés Rendszere, a második Orbán-kormány kreálmánya – a szerk.) holdudvarába, a politikai és gazdasági elitbe, és természetesen az én pénzem ebből jön

– összegezte a családi és gazdasági hátterét. Hogy pontosan mit értett az alatt, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből kapja a pénzét, arra később visszatérünk.

Egy nap Fidelitas után LMP

A családhoz közel álló barátok és párttársak szerint Ungár gyerekkorától politikusnak készült, ezt ő sem tagadja. „Ha annyi pénzed van, mint neki, nem fogsz elmenni havi 200 ezerét dolgozni valahova. Ő nem az a típus, aki izzó szemmel tud magyarázni a környezetvédelemről, neki a politika a karrierről szól" – jellemezte egy régi ismerőse.

Ungár valóban nem egy kimondottan zöld politikus, aki virágfüzérrel a nyakában odaláncolja magát egy olajtankerhez. Szobájában tucatszámra sorakoznak az ásványvizes flakonok, terepjáróval jár, és „zöld politikusként sok egyéb bűnöm is van" – jegyezte meg kissé gunyorosan.

Vannak, akik Ungárt cinikusnak és pragmatikusnak tartják, ezeket a tulajdonságait „már az anyatejjel szívta magába" – mondták róla. „Soha nem láttam még felháborodni, szemrebbenés nélkül szokott beszélni a Fidesz bűneiről, vagy arról, hogy szerinte minden pártnak kell egy oligarcha" – mondta róla egy barátja. 

Egy régi családi ismerős Ungárt politikai kalandornak nevezte – akárcsak az anyját –, még olyan kommentár is elhangzott az üzleti élet egy szereplőjétől, hogy a fiatal politikus 15 év múlva biztosan sokkal magasabb pozícióban lesz, mint most, csak az a kérdés, hogy melyik pártban. „Én bármelyikben el tudom képzelni” – mondta róla egy családot régről ismerő üzletember.

Ungár az LMP-n kívül egy napot politizált más pártnál, 2009-ben fidelitasosokkal gyűjtött aláírást a józsefvárosi időközi polgármester-választáson Kocsis Máténak. „Mindig is nemzeti érzelmű voltam" – magyarázta, hogy miért épp a Fidesz ifjúsági szervezeténél jelent meg. A nemzeti érzelem nem keverendő össze nála a konzervativizmussal, Obama első megválasztása előtt 2008-ban két hónapot dolgozott a konvenciót előkészítő bizottságnál. 

A fidelitasos kör után nem sokkal később már az LMP kampányában aktivistáskodott, elsősorban a facebookos megjelenésben segített. „Apparatcsik" volt, végrehajtotta, amit a pártvezetés kért tőle.

Több LMP-alapító is jóban volt Schmidt Máriával, Petike ettől nem függetlenül került a 2010-es választásokra készülő párt kampánycsapatába

– jegyezte meg egy régi LMP-s. Ezek az anyjával jóban levő politikusok Schiffer András és Rauschenberger Péter voltak. Ungár a kampány után ment Skóciába tanulni, 2013-ban jött haza, ekkor lépett be a pártba. Kezdetben óriási bizalmatlanság volt vele szemben a vagyoni és családi háttere miatt, de ez a légkör eloszlott körülötte, mert Szél Bernadett és Schiffer a szárnyaik alá vették. „A politikai karrieremet Schiffer Andrásnak köszönhetem" – mondta erről Ungár.

Nagyon meggazdagodott mostanában

15 milliárd?

A politikus azt állítja, hogy 15 milliárd forint a személyes vagyona, pedig eddig úgy tűnt, hogy ennek a fele vagy maximum a kétharmada. Ungár szerint erre az a magyarázat, hogy volt már magasabb az árfolyam a mostaninál, és szerinte „még bőven fog feljebb menni". Vagyis pillanatnyilag nincs 15 milliárdja.

Bár Ungár négy évig volt önkormányzati képviselő és másfél évig elnökségi tag az LMP-ben, eddig leginkább nem a politikai, hanem az üzleti szerepvállalása miatt került reflektorfénybe. 

Ungár vagyonának fő forrása a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) részvényárfolyamában rejlik. Emiatt sok kritika érte és éri, ugyanis a BIF-részvények 90 százalékát a Schmidt Máriával és nővérével közös cégükkel, a Pió-21 Kft.-vel birtokolják, a tulajdonrészük pedig az elmúlt években megduplázódott a BIF-ben Spéder Zoltán és Nobilis Kristóf (mindketten voltak korábban az Index tulajdonosai) kiszállásával/kiszorításával.

Ennek köszönhető, hogy Ungár vagyona az elmúlt években, a NER alatt a többszörösére nőtt. Csak tavaly legalább 6-7 milliárdot keresett a BIF árfolyamán. „Lehet azt mondani, hogy a NER haszonélvezője vagyok, de a vagyontárgyhoz nem a NER megléte alatt jutottam, Spéder Zoltánt és Nobilis Kristófot pedig a NER kárvallottjainak beállítani finoman szólva is vicces" – mondta Ungár.

Ungár Péter a családi otthonában, 2018 nyarán
Ungár Péter a családi otthonában, 2018 nyarán
Fotó: Huszti István

Ez a cég a NER előtt is az enyém volt, és a NER után is az enyém lesz. Nem fogom eladni, az édesapám sikeréből jött, semmi köze Orbán Viktorhoz

– mondta a Pió-21 Kft.-ben lévő 17 százalékos tulajdonrészéről. Ez a cég egyébként a kormányzati hirdetésekkel teletömött Figyelő tulajdonosa is. Ungár szerint ez anyagilag nem befolyásolja „érdemben" az ő helyzetét. „A Figyelő gazdaságilag teljesen érdektelen, de a megvásárlásában volt politika” – mondta. 

Ungárt nem csak a médiában, ismerősi körében is sok kritika érte a Figyelőben megjelent listázás miatt. Több barátja sokkal élesebb elhatárolódást várt volna tőle ebben az ügyben, egyikük szerint a politikus sértetten reagált ezekre a bírálatokra, kikérte magának, hogy miért „baszogatják még ők is emiatt". Az LMP-ben is több embert zavart az ügy, de egy vezető párttársa szerint ezt nem mondták Ungár szemébe, mert „Petike nagyon kedves". 

Bár kijelentette, hogy nem fog kiszállni a családi cégből, kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy megtehetné-e, ha akarná. „Ez az én örökségem. A NER-től függetlenül édesapám halálakor örököltem, az ő teljesítménye és tehetsége alapozta meg ezt a vagyont. Nem fogom eladni" – ismételte el. 

Egy családhoz közeli ismerős szerint Ungár akkor sem tudná egyszerűen eladni az üzletrészét, ha szeretné. „Mégis ki venné meg ezt a pakettet" – tette fel a kérdést beszélgetőtársunk, aki szerint a politikus legfeljebb áron alul tudná eladni részesedését, és sokat bukna rajta. „Jogilag és érzelmileg sem tud kiszállni a cégből" – mondta egy barátja. 

Sok minden nem tetszik az anyjának

Ungár korábban azt mondta, az anyja valószínűleg nem örül annak, hogy az LMP-ben politizál, de Schmidt Mária például a parlament alakuló ülésén azt mondta kamerák előtt, hogy nagyon büszke a fiára. (A jelenet a videónk első másodperceiben látható.) 

Családi ismerőseik szerint nagyon erős anya-fiú kapcsolatuk van, politikáról is gyakran beszélnek, de ez inkább úgy néz ki, hogy „Petike próbálja meggyőzni az anyját néhány dologról", mint fordítva – mondta róla egy barát, aki a politikus üzleti ügyei miatt mostanában eltávolodott tőle. 

Egy közeli ismerős szerint Ungár „évek alatt bújt ki az anyja árnyékából", és talált magára, ennek a folyamatnak fontos állomása volt a már említett skóciai időszak. Szerinte bár konkrét ügyekben sokszor nagyon mást gondolnak, „mindkettőjük gondolkodásának nagyon hasonló a struktúrája". Az ismerőse szerint ennek lényege, hogy a hatalom és befolyás elérése az első, de az már másodlagos, hogy ezt milyen eszközzel teszik. 

Ungár szerint sok minden nem tetszik az anyjának azzal kapcsolatban, amit csinál. Ilyen volt például Ron Werber megérkezése az LMP-hez, ugyanis egy korábbi szocialista kampány idején Werber „kiforgatta az anyja szavait" – mesélte egy beszélgetőpartnerünk. 

Az önérdek és a közérdek találkozása

Párttársai szerint a vagyona nem azért érdekes, mert „most éppen oligarcháskodik" vele, hanem mert emiatt kevesebb élettapasztalata van, mint a korabelieknek. Családi köreiből azt mondják, sohasem szórta a pénzt, bár előfordult olyan, hogy mindenkinek fizetett egy felest a Dzzs bárban, és akkor sem esik kétségbe, ha elhagyja az iPhone-ját, de ez annyira nem különös, miután 80 millió forintja van készpénzben.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
A rózsadombi úrifiú, aki a NER holdudvarából váltaná le a Fideszt

Sokan a Fidesz ügynökének tartják az anyja és az üzleti érdekeltségei miatt, gyerekkorától politikusnak készül, a parlament legfiatalabb és legvagyonosabb tagja. Portré Ungár Péterről.

2549 · Jun 11, 2018 07:12am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Az viszont már többeket meglepett a környezetében, hogy vételi szándékkal állt elő a Magyar Nemzet megszűnésekor. „Miből?" – tették fel többen a kérdést. „Peti mindig is távolságtartásban állt a vagyonával" – mondta egy régi ismerőse. A környezetében két lehetséges magyarázat került elő a nemzetes sztorira. Az első, hogy blöffölt, ezt valószínűsíti beszélgetőtársaink többsége. A második, hogy strómankodott volna valakinek, aki valószínűleg nem az anyja lett volna, hanem egy gazdag ember. Itt Csányi neve is elhangzott, de forrásunk azt nem tudta megmondani, mire alapozza ezt az állítást. 

Egyik hozzá közeli ismerőse szerint egészen biztos „hamis pr-szöveg" volt, hogy meg akarta venni a lapot. „Lehet hitelkonstrukciókat csinálni, eladhattam volna részvényeket, van a cégben érdekeltségem, csomó dologból lehetett volna pénzt csinálni" – mondta erről Ungár. Külföldi befektetővel is tárgyalt, mert „ahhoz nem feltétlenül volt elég pénzem, hogy egyedül vegyem meg”, de nem emiatt hiúsult meg az üzlet. Nem árulja el, milyen körrel tárgyalt. „Ha megvettem volna, és lenne most egy ilyen vagyontárgyam, arról természetesen országgyűlési képviselőként tájékoztatnom kellene a közt.

Az, hogy nekem kivel milyen üzleti jellegű beszélgetéseim voltak, mivel ezekből nem lett semmi, nem gondolom, hogy a közre tartozna.

Saját lapot így is sikerült vennie, 90 százalékos részesedést szerzett az Azonnali.hu kiadójából. Az online lap eddig néhány fővel működött, azonban több embert fel fognak még venni a megszűnt Magyar Nemzettől. Ungár nem tartja problémának, ha egy politikusnak médiája van. „Szerintem az a gond, ha nem átláthatóak a viszonyok" – fogalmaz.

Médiatulajdonosként nem fogok beleszólni a szerkesztésbe, de nem fogok álnaivkodni, hogy nekem ez nem jó, és nincs ebben semmi önérdekem, mert ezt senki sem hiszi el. Az önérdekem egybe esik a köz érdekével, hogy legyen egy színvonalas lap.

Vidéki irányba is tervezi még bővíteni a médiaportfólióját, elsősorban online. „Az a baj, hogy semmilyen más hang nincs vidéken, csak a Fidesz. Online sincs, print sincs, semmi sincs. Az lenne a jó, ha minden pártnak lenne lapja, meg lennének olyanok is, amik nem pártokhoz kötődnek. Egy ideális világban egy embernek lenne annyi pénze, hogy megvegyen három lapot, és kiátlagolja, amit bennük olvasott." Ungár azt mondja, a vidéki médiaterjeszkedésével kapcsolatban a nyár folyamán lesznek fejlemények, és „szépen lassan, megyei jogú városonként fog indulni".

Ő fújta a passzátszelet

Ungárról az LMP-ben általában három dolog jut az emberek eszébe: a szorgalma, a kimagasló intellektuális képessége, valamint a pártpolitikai kavarásai. Ez a három tulajdonsága lehet a magyarázat arra, hogyan szavazhatta tuti parlamenti befutó helyre a párt kongresszusa a választások előtt. Illetve még egy dolog: a párt erősen kontraszelektálódott, normál esetben 27 évesen neki még nem a parlamentben kellene ülnie, de gyakorlatilag elfogytak az emberek – mondták többen. 

Két éve, 2016 nyár elején erősödött meg igazán, amikor Schiffer András lemondott a társelnökségről. „Dettinek mankó kellett, ő pedig elkezdte élvezni, hogy a miniszterelnök-jelölt asszony folyamatosan a tanácsát kéri, amit susmorog neki, azt visszahallja az esti híradóban" – magyarázta egy párttag Ungár felemelkedését. A választási kampányra annyira megerősödött, hogy többek szerint gyakorlatilag „ő fújta a passzátszelet" az LMP-nél.

Az ő keze is vastagon benne van abban a szappanoperában, amit április 8. előtt láttunk

– mondta róla egy párttag, amire Ungár elismerte, hogy aktív résztvevője volt a választások előtti kavarásnak.

Mindig előadta, hogy mekkora tárgyaló, miközben minden tárgyalást elbaszott a kampányban

– hangzott el egy másik kritika egy vezető LMP-stől. Ungár azt mondta, sokat hibázott az elmúlt időszakban, sokat kell még tanulnia, de szeretné jól csinálni. Több párttársa mesélte, hogy Ungár annyira „beleszerelmesedett" a választások előtti pártpolitikai kavarásba, hogy már ott tartott, hogy a Momentum tisztújításába is szeretett volna beavatkozni. 

Párttársai ebben az időszakban egészen érdekes pillanatoknak is tanúi lehettek. „Azt mondta, meggyőz valakit, hogy lépjen vissza, majd előkerült egy email, amiben pont arról győzködte az illetőt, hogy nehogy visszalépjen" – mondta egy társa.

Ungár az LMP legutóbbi tisztújítása óta nem tagja a párt elnökségének. Azt mondta, azért nem indult újra a posztért, mert egy újabb kétharmad után „nem biztos, hogy nekem a legaktívabb pozíciót kell betöltenem a pártvezetésben, én most a sikeres képviselői munkát ambicionálom" – mondta nekünk. Ugyanakkor mégis indult vezető párttisztségért, az LMP budapesti elnöke akart lenni, azon a szavazáson azonban alulmaradt. Ez a hajó azonban nem ment el, mert a voksolást érvénytelennek nyilvánította a párt etikai bizottsága, és meg fogják ismételni. 

Fidesz-ügynöknek nézik

A választások előtt is már sok szó esett róla, az újabb kétharmad után pedig talán még több, hogy fideszes ügynökök, kollaboránsok vannak az ellenzék soraiban. Illetve olyanok, akik akarva-akaratlanul a politikájukkal a Fideszt segítik. Elég sok ilyen elméletnél elő szokott kerülni Ungár neve.

Ha bárki fideszes ügynököt emleget az ellenzék soraiban, akkor természetesen mindenki rám gondol. De sokszor nem a könnyű válasz az igaz. Ha én a Fidesz lennék, és beépítenék valakit, akkor Schmidt Mária fia kicsit feltűnő lenne

– mondta erről Ungár, aki szerint ez a diskurzus eltereli a figyelmet a lényegről. „Gyurcsány Ferenc jól fogalmazta meg, hogy nem ismerjük a Fidesz politikájának ellenszerét, de tartalmi jellegű problémánk van. Lehet beszélni összefogásról, visszalépésekről, Fidesz-ügynökökről, mindenről próbálunk beszélni, csak arról nem, hogy miért kaptak 400 ezerrel több szavazatot, mint 2014-ben."

Ungár nem bánta meg, hogy a választáson nem lépett vissza a választókerületében, ahol így a két erős ellenzéki induló miatt könnyen tudott nyerni az egyébként verhető Varga Mihály. Ungár 10 százalékot kapott, a DK-s Niedermüller Péter 37-et, a fideszes Varga pedig 42-t. Ha csak itt meg tudtak volna egyezni, és visszalép a gyengébb jelölt, a Fidesznek nem lenne kétharmada.  „Alapból nem voltam a visszalépés ellen, de az, hogy a polgári jellegű körzetekben, mint az enyém is volt, a DK maradt állva és az ő javukra kellett volna visszalépnünk, ez szerintem nem volt egy megalapozott gondolat" – mondta. 

Egy vezető LMP-s szerint Ungárt az anyja miatt gyanúsítják sokszor kollaborációval, pedig ő pont hogy az anyja felé is nagyon akar bizonyítani. Másrészt „Petike érzékeli, hogy nagyon könnyű préda, hogy Fidesz-bérencnek mutassák". "Ezek külső megfelelési kényszerek, amik természetüknél fogva nem jók" – mondta ugyanez a politikus. Egyik kollégája szerint Ungár „még az első négyben sincs benne, akit az LMP-n belül a Fidesz emberének tartanak".

Egy üzleti ügyeivel szemben erősen kritikus közeli barátja szerint Ungár több fronton játszik, de az nem kérdés, hogy milyen a viszonya a Fideszhez:

Péter komolyan gondolja, hogy le szeretné bontani a NER-t. Ha választhatna, egész biztosan egy másik Magyarországot szeretne, ennél azért ő világlátottabb. De talán még jobban szeretné, hogy az ellenzéki térfélen neki megfelelő legyen a lapjárás.

Hozzászólna? Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.