Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Villámárvíz van Szilvásváradon

2018.06.11. 10:35 Módosítva: 2018-06-11 12:02:34

Hirtelen nagy mennyiségű csapadék hullott hétfőn hajnalban Szilvásváradon és térségében, írja a Heol.hu.

Hajnali háromkor érkezett az első bejelentés, hogy a patak kiöntött, a víz az utcákon hömpölyög. A lezúduló víz utakat, átereszeket, útpadkákat mosott el, a parkoló autókat padkának, villanyoszlopnak sodort, valamint elöntötte számos családi ház pincéjét, szuterénjét, kazánházát 1-1,5 méter magasan. A megyei katasztrófavédelem szerint a viharban sok helyen fák dőltek az úttestre, ezzel is elzárva az utakat a térségben. A Heol.hu szerint reggelig közel ötven bejelentés érkezett, a tűzoltók reggel óta nagy erőkkel védekeznek, illetve végzik a szivattyúzást. A szilvásváradi önkormányzat szerint az erdei kisvasút pályáját alámosta a víz, ezért nem járnak a vonatok.

Megkérdeztük a fotókat készítő Veréb-Zakar Ádámot, hogy 11 órakor mi a helyzet a településen. Mint mondta, rengeteg tűzoltó, katasztrófavédelmis és rendőr dolgozik Szilvásváradon a károk elhárításán, már csak pár hely van még elzárva a víz miatt, de az utak már járhatóak. Javítják az árkokat és takarítják az utcákat is. A kezükre játszik, hogy szépen süt a nap és szárítja fel a vizet, a sarat.

Az Időkép csapadéktérképe szerint Szilvásvárad környékén 68 mm-nyi eső esett le az elmúlt 24 órában. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései szerint június 10-én még sohasem mértek akkora csapadékot Magyarországon, mint vasárnap a Bükkben:

Bánkúton a hétfő reggeli mérések alapján 24 óra alatt 173 mm zúdult le.

Vasárnap délután a hegyvidéken kialakult heves zivatarban is hullhatott néhol 50 mm-nél nagyobb csapadék, majd az éjszakai, órákon át tartó felhőszakadásból 100 mm-nél is több eső esett a Bükk egyes részein.