A Fidesz betiltaná a hajléktalanságot

2018.06.12. 12:23 Módosítva: 2018.06.12. 12:56

A Fidesz azt kéri a kormánytól, hogy a most zajló alkotmánymódosítási folyamatban teremtsék meg annak jogi feltételeit, hogy

ne legyen megengedett az életvitelszerű közterületen tartózkodás, hiszen minden hajlék nélküli ember számára biztosított a szálláshely.

Az újonnan a parlamentbe jutott Bajkai István sajtótájékoztatóján elmondta: több évtizedes jelenség a fővárosban, hogy sokan életvitelszerűen közterületeken laknak. Szerinte ez nemcsak közbiztonsági, közegészségügyi okokból, hanem a városi élet szempontjából is nehézségeket jelent.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
A Fidesz betiltaná a hajléktalanságot

Mindenki számára biztosított szálláshely, ezért kérik a kormányt, hogy ez a téma legyen része az alkotmánymódosításnak.

4415 · Jun 12, 2018 12:23pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Mint az Orbán családnak korábban ügyvédként is dolgozó Bajkai mondta, az állam és az önkormányzatok kiterjedt támogatási rendszerrel rendelkeznek arra, hogy átmenetileg szállást biztosítsanak azoknak, akiknek a lakhatása ellehetetlenült, vagy nehéz élethelyzetbe kerültek. Ennek kapcsán jelezte azt is, hogy

a közmunkaprogramban mindenki részt vehet, hogy magáról, szállásáról gondoskodni tudjon.

Bajkai érveit azzal támasztotta alá, hogy nagyon sokak számára Budapest nemcsak egyszerűen otthon, de Magyarország – és a Kárpát-medence – szellemi, gazdasági, kulturális központja.

A kormány 2011-ben már egyszer megpróbálta betiltani a hajléktalanságot, akkor a szabálysértési törvényt módosították, ami szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát. Ezt az Alkotmánybíróság 2012-ben megsemmisítette és alkotmányellenesnek nyilvánította. Ezután a Fővárosi Önkormányzat hozott egy olyan rendeletet, ami kimondta, hogy „az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás jogellenesnek minősül" – ezt a Kúria semmisítette meg 2014-ben.

Ételosztás közben igazoltatnak hajléktalanokat a rendőrök, a Blaha Lujza téren 2013. nyarán.
Ételosztás közben igazoltatnak hajléktalanokat a rendőrök, a Blaha Lujza téren 2013. nyarán.
Fotó: Szabó Zoltán / Index

Legutóbb, 2016-ban szintén az Alkotmánybíróság kaszált el egy hajléktalanellenes rendeletet, amit Kaposvár hozott. A város látszólag nem a hajléktalanságot akarta büntetni, hanem csak azt, ha valakik az ingóságaikat a közterületen tárolják. A kreatív rendeletalkotást azonban így is megtiltották nekik.

Az Index másfél éve írta meg, hogy hiába mondják a politikusok, minden hajléktalannak biztosított az ellátása, a tények nem ezt mutatják:

30 ezer hajléktalanra jut nagyjából 10 ezer férőhely,

ráadásul a hajléktalanságra fordított erőforrásoknál hatványozottan jelentkezik a budapesti vízfej problémája, holott több vidéki városban rosszabb a helyzet. A legnagyobb baj, hogy nincs út a hajléktalanlétből a bérlőlétbe, és ezt a lépcsőt egyelőre szinte kizárólag kicsi civil szervezetek próbálják megteremteni. Május elsejével ismét lejárt a kilakoltatási moratórium, újabb tízezrek kerülhetnek az utcára.  • Hírek
  • Csok