Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán felsóhajtott a migránshajó elutasításánál: Végre!

2018.06.12. 13:27
Nagy egyetértést jelzett a magyar és a szlovák kormányfő keddi budapesti találkozója. Orbán Viktor és Peter Pellegrini nemcsak a két országot érintő fejlesztési tervekben, hanem a migrációs kérdéseket illetően is egyetértett.

Peter Pellegrinit, Szlovákia miniszterelnökét fogadta hivatalos látogatáson Budapesten Orbán Viktor magyar kormányfő. A megbeszélést követő nemzetközi sajtótájékoztatón diplomáciában is szokatlanul nagy egyetértést demonstrált a két miniszterelnök, és szinte percenként oda-vissza dicsérgették egymást és a két ország közötti kapcsolatot.

Az egyik lényeges közös pont a migrációs ügyben elfoglalt álláspont, hiszen a magyar és a szlovák kormányfő is elutasítja a kvótákat, a migránsok betelepítését. A sajtótájékoztatón Orbán köszönetet mondott Szlovákiának, hogy „amikor Magyarország bajban volt, amikor a határokat meg kellett védeni, katonákat küldtek, kiálltak Magyarország mellett”. Ezt Orbán hosszú ideig nem fogja elfelejteni.

Pellegrini ezután viszonozta a dolgot, ő azt köszönte meg a magyar kormányfőnek, hogy sikerült migránsügyben megtartani az egységet, pedig akkor

mi voltunk a nem szolidárisak, akik nem értik, de mára kiderült, hogy nekünk van igazunk.

Örülnek a migránshajó elutasításának

Az egyik újságíró ezután rákérdezett arra, mi a kormányfők véleménye a Földközi-tengeren lévő migránshajó olasz elutasításáról. Mint ismert, 629, a tengerből kimentett menekülttel a fedélzetén közlekedő Aquarius engedélyt kért Olaszországtól, hogy kiköthessen, de Matteo Salvini olasz belügyminiszter megtiltotta azt. Salvini Máltába küldte volna a hajót, de Valletta is elutasította, hogy kikössön. Végül Spanyolország fogadta be a menekülteket.  De felajánlotta segítségét Korzika szigete is, mivel úgy vélik, hogy a spanyol kikötők túl messze vannak, és a körülmények nem adottak ahhoz, hogy eljussanak odáig.

Orbán erre a hírre azt mondta:

Egyetlen sóhajjal válaszoltam: végre!

A magyar kormányfő szerint lehangoló volt évekig azt hallgatni, hogy a tengeri határokat nem lehet megvédeni, „elment az embernek az élettől is a kedve". De most úgy tűnik, hogy az akarat visszatért Olaszországba, ez nagy változás, sok sikert kívánok, mindenben támogatjuk".

Pellegrini is egyetértett az elutasítással, bár ő ezt egy árnyalattal diplomatikusabban fogalmazta meg. Szerinte ez csak a kezdet, amely rákényszeríti a többi országot, hogy hatékony külső határvédelmet építsen ki, nemcsak drága mentőrendszerben gondolkodjon.

Pozsony felé kanyarodik a Budapest–Varsó-gyorsvasút

A kétoldalú kapcsolatokról Orbán Viktor azt mondta, a két ország közötti gázvezeték-összeköttetés után a villamosenergia-hálózat összekapcsolásán is dolgoznak. Emellett a szlovák miniszterelnök jelezte, hogy részt kívánnak venni a Budapest és Varsó között épülő gyorsvasút tervében, vagyis a vonat Pozsonyon keresztül fog haladni.

Orbán Viktor azt mondta: a szlovák–magyar együttműködés és a visegrádi négyek (V4) partnersége a közös európai sikerhez járul hozzá. Ha ugyanis vannak sikeres országok, amelyek sikeres régiókat alkotnak, akkor van sikeres Európa. Szerinte

a V4 többé nem a szegény országok szövetsége,

hanem olyanoké, amelyeket nagy gazdasági dinamika, fegyelmezett pénzügyek és nagy tervek jellemeznek.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Orbán felsóhajtott a migránshajó elutasításánál: Végre!

A szlovák kormányfő megerősítette Orbánt menekültügyben, "kiderült, hogy nekünk van igazunk".

255 · Jun 12, 2018 01:27pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments