Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A képviselőjelölt Rokker Zsoltti nevet változtat, miután felbukkant egy névrokon

2018.06.13. 13:31 Módosítva: 2018-06-13 14:30:31

Ahogy arról beszámoltunk, új szintre lép a választói akarat befolyásolása a miskolci időközi választáson. Július 15-én azért tartanak időközit egy miskolci választókerületben, mert az eddigi képviselő, a fideszes Hubay György parlamenti képviselő lett.

Itt indul jelöltként a Rokker Zsolttiként ismert előadóművész, a 42 éves Erdei Sándor, aki mögé beállt a teljes ellenzék az MSZP-től a DK-n és az LMP-n át a Jobbikig. A korábbi adatok alapján ezzel az ellenzéki összefogással a háta mögött Rokker Zsolttinak nagy esélye van a győzelemre.

Ám váratlan hátrányként jelentkezett az előadóművész neve. Erdei Sándorként ugyanis kevesebben ismerik, és a választók számára újabb nehezítő tényező, hogy a választáson nem egyetlen ilyen nevű jelölt lesz a szavazólapon. A miskolci választási bizottság ugyanis Nyilvántartásba vette az Erdei Sándor (1983) nevű jelöltet. Vagyis a névrokonát.

Az Átlátszó most azt írja, Az előadóművész Erdei Sándor felveszi művésznevéből, a Rokker Zsolttiból a Zsoltot, hogy segíthessen a megkülönböztetésben. Legalábbis kezdeményezi, hogy ez megtörténjen a szavazólapon is.

Még ma bemegyek az okmányirodába és kérni fogom, hogy úgy változtassák meg a nevemet, hogy az Erdei Sándor mögé jegyezzék be a Zsolt keresztnevet

- nyilatkozta a jelölt az Átlátszónak, és hozzátette, hogy a Rokkert biztosan nem engednék, hogy felvegye. A lap azt írja, az Alfahír emlékeztetett egy 2010-es esetre, amikor Tiszabőn, a több Mága és Mányi nevű jelöltnél a beceneveket is feltüntették, elég jók amúgy, itt lehet megnézni őket, talán a Bunda becenév a legerősebb így szavazólapon. Az Átlátszó azonban hozzáteszi, hogy "a 2013-as választási eljárási törvény szerint becenevek nem szerepelhetnek a szavazóíven, csak a születés évszáma abban az esetben, ha névazonosság van".

27973735 1815656011801119 482141423941831743 n

A kérdés az, hogy amennyiben most beadja a névváltoztatási kérelmét, az mennyi idő alatt megy át a rendszeren.

Ebben a miskolci körzetben egyébként legutóbb a Fidesz 38-25 százalékra nyert az MSZP-DK-EGYÜTT-Miskolci Lokálpatrióták jelöltje ellen. A Jobbik pedig 21 százalékot szerzett. Itt most a két Sándor mellett elindul egy Molnár Zsolt nevű jelölt is, de neki sincs köze persze Rokker Zsolttihoz. A Fidesz–KDNP Nagy Ákost indítja.

Hozzászólna? Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.