Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Illegális kiskutyaszállítmányt fogott a Nébih

2018.06.13. 12:04 Módosítva: 2018-06-13 12:19:09

Spanyolországba szánt illegális kutyaszállítmányt fogtak egy bejelentés alapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei kedden – olvasható a hivatal honlapján.

Az ellenőrök egy szlovák rendszámú autót vizsgáltak át Karcag környékén, amellyel 97 kölyökkutyát, valamint egy kölyökmacskát akartak Spanyolországba szállítani. A járművet a szlovák hatóság állatszállítás céljára engedélyezte, a körülmények pedig állatjóléti szempontból megfelelőek is voltak, ugyanakkor

  • hiányoztak az állategészségügyi dokumentumok,
  • emellett pedig mikrochippel sem rendelkeztek,

így az ellenőrzés során minden állat egyedi megjelölése és vizsgálata megtörtént a tulajdonos költségére.

Több állat esetében ráadásul egyértelműen megállapítható volt, hogy életkoruk a szállíthatóság feltételeként meghatározott 8 hetes kort sem érte el, de ennél is fontosabb, hogy Spanyolországba csak veszettség ellen oltott, minimum 15 hetes életkort betöltött kutyákat lehet szállítani, ezek a feltételek pedig egyetlen állat esetében sem teljesültek.

A szakemberek elrendelték a kölyökkutyák forgalmi korlátozását, amíg meg nem felelnek a szállításra vonatkozó kritériumoknak.