Felmentették a Magyar Posta korrupcióval vádolt egykori vezérigazgatóját

2018.06.14. 16:46

Bűncselekmény hiányában felmentette csütörtökön a Fővárosi Törvényszék Szabó Pált, a Magyar Posta Zrt. egykori vezérigazgatóját és öt társát a posta Krisztina körúti palotájának eladásában. Az első fokú ítélet nem jogerős, írja az MTI.

A volt vezetők ellen még 2011-ben indult büntetőeljárás Balsai István fideszes országgyűlési képviselő feljelentése nyomán, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt. A feljelentés szerint az érintettek 2007-ben és 2008-ban irreális adatokat tartalmazó kimutatásokkal megtévesztették az ÁPV (Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt.-t. 

A posta székházát 2008 márciusában 5,5 milliárd forintért vásárolta meg egy a Wallis cégcsoporthoz tartozó kft. A vételár a tervezettnél kétmilliárd forinttal alacsonyabb volt. A posta már fél évvel a székház eladása előtt szerződést kötött egy XIII. kerületi irodaház tíz évig tartó használatára, havi százmillió forintos bérleti díjért. A tízéves futamidő alatt a postának csaknem 12 milliárd forintot kell kifizetnie. Az ügylet kilencmilliárd forintos többletköltséget okozott az államnak.

Az ügy fő gyanúsítottja a volt vezérigazgató, Szabó Pál, aki a Horn-kormány idején a privatizációs szervezetet vezette, a Gyurcsány-kormányban közlekedési miniszter is volt, valamint egy korábbi vezérigazgató-helyettes és a volt beruházási igazgató. A vádlottak az eljárás tagadták bűnösségüket.

A bíróság szerint a postát nem érte veszteség, az ingatlanok értékesítése nem volt áron aluli, az ingatlaneladásból befolyó összeget pedig megfelelően a posta fejlesztésére fordították. Az ítélet nem jogerős, az ügy másodfokon folytatódik.