Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felmentették a Magyar Posta korrupcióval vádolt egykori vezérigazgatóját

2018.06.14. 16:46

Bűncselekmény hiányában felmentette csütörtökön a Fővárosi Törvényszék Szabó Pált, a Magyar Posta Zrt. egykori vezérigazgatóját és öt társát a posta Krisztina körúti palotájának eladásában. Az első fokú ítélet nem jogerős, írja az MTI.

A volt vezetők ellen még 2011-ben indult büntetőeljárás Balsai István fideszes országgyűlési képviselő feljelentése nyomán, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt. A feljelentés szerint az érintettek 2007-ben és 2008-ban irreális adatokat tartalmazó kimutatásokkal megtévesztették az ÁPV (Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt.-t. 

A posta székházát 2008 márciusában 5,5 milliárd forintért vásárolta meg egy a Wallis cégcsoporthoz tartozó kft. A vételár a tervezettnél kétmilliárd forinttal alacsonyabb volt. A posta már fél évvel a székház eladása előtt szerződést kötött egy XIII. kerületi irodaház tíz évig tartó használatára, havi százmillió forintos bérleti díjért. A tízéves futamidő alatt a postának csaknem 12 milliárd forintot kell kifizetnie. Az ügylet kilencmilliárd forintos többletköltséget okozott az államnak.

Az ügy fő gyanúsítottja a volt vezérigazgató, Szabó Pál, aki a Horn-kormány idején a privatizációs szervezetet vezette, a Gyurcsány-kormányban közlekedési miniszter is volt, valamint egy korábbi vezérigazgató-helyettes és a volt beruházási igazgató. A vádlottak az eljárás tagadták bűnösségüket.

A bíróság szerint a postát nem érte veszteség, az ingatlanok értékesítése nem volt áron aluli, az ingatlaneladásból befolyó összeget pedig megfelelően a posta fejlesztésére fordították. Az ítélet nem jogerős, az ügy másodfokon folytatódik.