Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sósavszagra riadhattak az angyalföldi tűz után a lakók

2018.06.14. 13:04 Módosítva: 2018-06-14 14:47:53

Még csütörtökön reggel is oltották a tüzet a szerdán leégett Frangepán utcai számítástechnikai raktárban. Valami még izzik a raktárban, mondta egy forrásunk. A Ramiris nevű, alkatrészek és számítástechnikai eszközök forgalmazásával foglalkozó cég közleményben ismerte el, hogy az ő raktáruk égett le. Mint írják, az épületet is beleértve minden biztosítva volt, egy másik raktárukból a kimaradást is tudják pótolni, és reményeik szerint jövő hétfőn már újra tudnak működni.

Információink szerint a cég a munkatársainak megengedte, hogy otthonról dolgozzanak, de nekik már nem tudtak pozitív hírekkel szolgálni arra a kérdésre, hogy mi lesz a céggel. A helyszínen járt olvasónk, aki szerint a környéken még mindig nagy a bűz, és amit nem a tűz, azt az oltáskor használt víz tett tönkre a raktárban.

Egy olvasónk fotókat is küldött a leégett épület helyszínéről. Innen is látszik, hogy az iroda viszonylag épségben maradt, a raktárt pusztította el a tűz.

tuz

Hogy mi történhetett, egyelőre rejtély, a katasztrófavédelem átvizsgálja a 3000 négyzetméteres raktárt, Kisdi Márk Máté szóvivő szerint hónapokba is beletelhet, amíg kiderítik, jelenleg hivatalosan csak annyit közölhetett, hogy hatósági eljárásban vizsgálják a tűz keletkezésének okait.

A katasztrófavédelem szerint kritikus mennyiségű káros anyag nem került a levegőbe. Hogy pontosan milyen anyagokról lehet szó, az nem derült ki, és a Ramiris sem tudott erre válaszolni. A tűzoltók nem engedték még a helyszín közelébe őket, holott a helyi lakók egyáltalán nem nyugodtak. 

K.-ék például éjjel arra riadtak, hogy valami rendkívül kellemetlen szag jön be az ablakon:

„Angyalföldön lakunk, a Béke tér közelében. Az éjszaka közepén arra ébredtünk, hogy a szellőztetés miatt nyitva hagyott ablakokon erős, vegyszerszagú füst tölti meg a lakást. A megváltozott szélirány a Béke tér – Szegedi út felé kezdte hozni a tegnap leégett raktárból még mindig szálló füstöt.

A szagra, mely erősen irritálta a légcsövünket, felébredt az egész család."

K.-ék felhívták a 112-t, ahol igyekeztek megnyugtatni őket, „hogy folyamatosan mérik a levegő minőségét, és a káros anyagok szintje a megengedett értékek alatt van. Még reggel sem tudtunk szellőztetni, pedig egész éjszaka a szennyezett levegőt voltunk kénytelenek belélegezni a lakásban. Állítólag már tegnap eloltották a tüzet, ezért nem értjük, hogyan lehet még mindig ilyen erős a károsanyag-kibocsátás. (...) Azt sem értjük, hogy a hatóságok miért tétlenkednek, és miért nem lehet a folytatódó szennyeződésről hallani a hivatalos tájékoztatókban. (Pl. katasztrófavédelem honlapja.) Kíváncsi lennék, hogy a megengedett érték a tartós kitettségre is érvényes-e, de erősen kétlem" – írta olvasónk.

A katasztrófavédelem mérése

Cikkünk megjelenése után a Fővárosi Katasztrófavédelem közzétette a szerdai mérések eredményét, valamint közölte, hányan oltották a tüzet: "a fővárosi hivatásos és a zuglói önkéntes tűzoltók négy órán keresztül oltották a tüzet. Százhuszonhárom tűzoltó harmincegy gépjárművel, tizenkét vízsugárral és két vízágyúval dolgozott, munkájukat a Készenléti Rendőrség két, nagy mennyiségű vizet hordozni képes vízágyúval, az FKF Zrt. pedig két víztartályos gépjárművel segítette. A tűz miatt több száz méter magas füstoszlop alakult ki, ami a viszonylagos szélcsend miatt egyenesen, felfelé terjedt. Az emberek biztonsága érdekében a fővárosi mobil labor mindvégig a helyszínen volt, a szakemberek több ponton végeztek méréseket. A mérések lakosságvédelmi intézkedést megalapozó veszélyes koncentrációt nem mutattak ki, így további lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. Az utómunkálatok jelenleg is tartanak, a tűzoltók felügyelik az épületet és az időről időre keletkező izzásokat megszüntetik. Forrás

Hivatalos válasz híján kicsit utánakérdezgettem egy hulladékfeldolgozónál, hogy milyen káros anyagok kerülhettek a levegőbe a számítástechnikai eszközökből. Éghetett fém, műanyag, képcső, monitor, elektronika, és a tabletek, notebookok, okostelefonok Lion akkumulátorai sem éppen használnak az egészségnek, jött a válasz. A helyzet pedig az, hogy ezek speciális anyagokból készülnek, amiket ráadásul lánggátló anyaggal vonnak be, éppen azért, hogy ne tudjanak meggyulladni, ezért ha mégis begyulladnak, nagyobb a baj, mondta egy szakember. A gond, hogy ilyenkor az anyag nem tud rendesen elégni, így tökéletlen égés következik be, és a füsttel például sok korom, szén-monoxid távozik.

A szakember szerint attól, hogy a füstnek szaga van, még nem biztos, hogy káros, és igazából megnyugtatólag azt mondta, a lakók bízzanak a hatóságokban.

A szagra azt mondta, az lehet a sósavé, ami a halogén tartalmú anyagok égésekor került a levegőbe, viszont ez nem olyan durva, mint amilyennek hangzik, hiszen bennünk is alapból van sósav, igaz, a gyomrunkban. Bár az tényleg nem használ, ha a tüdőbe kerül.