Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hatvani bűz: szünetelteti tevékenységét a kigyulladt hulladékhasznosító

2018.06.14. 10:56

Ideiglenesen felfüggesztette tevékenységét a mátravidéki erőműi pernyehányón a Hunviron Kft. – értesült a Heol. A lap azt írja, hogy a cég vezetése saját hatáskörében, nem pedig hatósági beavatkozás következtében döntött. A cégvezető azt nyilatkozta a heves megyei újságnak, hogy csak rövid időre álltak le. "Semmiféle hatósági intézkedés nem történt – válaszolta a Heol érdeklődésére Dankóné Kövi Márta, a Hunviron Kft. ügyvezetője. – A tűz nyomán kialakult vészhelyzet miatt arra kényszerültünk, hogy technikai szünetet tartsunk."

Ahogy korábbi helyszíni riportunk után írtuk, a Hatvan környékén lakók hetek óta időről időre felbukkanó ismeretlen bűztől szenvednek. Sok bizonytalanság van a szagügyben: nem bizonyítható, honnan jön a rémes szag, viszont az általunk megkérdezett lakók szerint a Hunviron hulladékkezelő cég telepéről jöhet a bűz, arról a telepről, aminek egy része két hete rejtélyesen felgyulladt. Az itt kezelt szennyvíziszap elfedésére szolgáló szalmabálák gyulladtak ki.

A Hatvan-környéki irgalmatlan szaghullám kiszámíthatatlan: jön és megy, de az itt folytatott hulladékkezelés régóta szúrja a helyiek szemét, pontosabban orrát. Tény viszont, hogy ahány orr, annyiféle szaglás, és ismereteink szerint 

SEMMILYEN HIVATALOS VIZSGÁLAT NEM BIZONYÍTJA, HOGY A BORZADÁLYOS BŰZ INNEN, ERRŐL A TELEPRŐL EREDNE.

A környéken (tíz kilométer sugarú körben) van egyébként szarvasmarha-telep és szennyvíztisztító is.

A hatvani főtéren bűz elleni tüntetést is szerveztek a szagtól szenvedő helyiek, ezen a demonstráción helyi önkormányzati képviselők is részt vettek, és Lestyán Balázs hatvani alpolgármester bejelentette, hogy a város megrendeli a vizsgálatot, amely tisztázhatja, honnan érkezik a szag, írja a Heol. A Hunviron cég vezetője is azt mondta az Indexnek, hogy ők is rendelnek bűzvizsgálatot, az eljárás folyamatban van.

Korábban a cég vezetése az Indexet arról tájékoztatta, hogy véleményük szerint szándékos gyújtogatás történt, ezért feljelentést is tesznek majd. Megkérdeztük a Heves Megyei Rendőrkapitányságot, ahol június 11-én azt mondták, hogy "az ön által említett eset kapcsán ez idáig nem érkezett feljelentés hatóságunkhoz."