Jobbikos és párbeszédes a nagykoalícióig is eljutott a közös interjúban

2018.06.14. 05:12

Egy-két évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt, az mostani Magyar Narancsot lapozva viszont valósággá vált: közös interjút adott Jakab Péter, a Jobbik, illetve Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője.

Két ellenzéki politikusról van szó, akiket most összeköt, hogy a parlamentben mindketten villámgyorsan kivívták Kövér László rosszallását. Tordai Bence azzal, hogy letegezte a miniszterelnököt, Jakab Péter pedig lebűnözőzte a fideszeseket. Sőt, Tordai az interjúban elárulta, hogy az alakuló ülésen a fideszes Németh Szilárd és Fazekas Sándor megjegyzést tett a cipőjére, hogy szégyellheti magát miatta. Mire Tordai visszaszólt, hogy ők meg amiatt szégyellhetnék, hogy szétlopták az országot.

Nagykoalíció?

A Jobbik és a Párbeszéd a beszólogatások ellenére azonban ideológiailag viszont elég távol van egymástól. Bár az interjúból éppen az derült ki, hogy vannak, lehetnek közös pontok, amire akár olyan együttműködést is fel lehet fűzni, mint Erdei Sándor (Rokker Zsoltti) miskolci támogatása. Ezt mindkét politikus megerősíti az interjúban.

Sőt, Tordai azt mondta, hogy egy Fidesz-bukás esetén "nagykoalíciós kormányzást" is el tud képzelni. Jakab erre úgy reagált, hogy közös minimumcélokat kell kijelölni, és a jó párbeszédes javaslatokat megszavazzák.

A cigánybűnözés kérdésénél is arra jutottak, hogy a Jobbik elmozdult a korábbi álláspontjáról. Most például Tordai azt mondta, hogy ha romák társadalmi képének megváltoztatására kellenek programok, "ha ugyanis a romák nem bűnözéssel vannak asszociálva, hanem a rendvédelemmel, akkor az egy win-win helyzet, mindenki nyer". Jakab erre úgy reagált: "dolgozzunk ezen".

A Fidesz jelen van az ellenzéki oldalon

Amiben viszont a két politikus nagyon is egyetértett az a Fidesz szerepe az ellenzéki térfélén. Mindketten beszéltek ugyanis arról, hogy a Fidesz használ, felszanál ellenzékieket a céljai érdekében.

Jakab azt mondta, hogy

amit Toroczkaiék tesznek, a Fidesz érdekeit szolgálja.

A Fidesz használja Toroczkait, és őt ez nem zavarja". Jakab ugyanakkor hozzátette, hogy nem tudja, hogy az érintett szereplők milyen motivációval segítenek a Fidesznek.

Tordai Bence erről a témáról azt mondta, hogy

a Fidesz dolgozik azon, hogy a fontosabb helyeken legyenek olyanok, akikkel jól megértik egymást.

Hogy a nulláról építi-e fel magát, vagy menet közben sikerül-e valamilyen munkakapcsolatot kialakítani, nem tudom". Tordai azt szeretné, hogy - bár bizonyítani nem lehet a kapcsolatot - ne legyenek jelen a politikában, akikre nem ok nélkül vetül a gyanú árnyéka. Neveket nem említett.