Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szerdán szavazhatnak a Stop Sorosról és az alkotmánymódosításról

2018.06.14. 20:41

Az alaptörvény hetedik módosítása, valamint a "Stop Soros" csomag zárószavazását is várhatóan jövő szerdán tartja a Ház, derül ki az Országgyűlés honlapjára csütörtökön felkerült napirendi javaslatból. A dokumentum szerint hétfőn és szerdán tart ülést az Országgyűlés.

Hétfőn még mindkét előterjesztés módosító javaslatait megtárgyalják a képviselők, de az infotörvény módosító javaslatai is szerepelnek a napirenden. A Ház emellett megkezdi a magasházak építésének szabályozásáról szóló törvénymódosítás tárgyalását is, írja az MTI.

Szerda délután három órakor kezdődnek a szavazások, előtte a többi között nemzetközi megállapodások vitáját folytatják le a képviselők. A jövő heti ülés második napján nemzetközi egyezményekről is szavaz az Országgyűlés.

Múlthét kedden tartották az alaptörvény hetedik módosításának általános vitáját a parlamentben. A kormány május 29-én nyújtotta be a javaslatot, amely 10 cikkben és három témakört érintve változtatná meg az alaptörvényt. A módosítás, amelynek megszavazásához kétharmad kell, érinti:

  • az illegális bevándorlás elleni küzdelmet,
  • a gyülekezési jog korlátozását,
  • a közigazgatási bíróságok létrehozását.

Fontos változás, hogy az alaptörvényben konkrétan megtiltanák a betelepítést. Így módosítanák a szöveget.

Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be. Idegen állampolgár – ide nem értve a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyeket – Magyarország területén a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelme alapján élhet. A kérelem előterjesztése és elbírálása feltételeinek alapvető szabályait sarkalatos törvény határozza meg.

Új feladatot kap a rendőrség. "A rendőrség alapvető feladata a bűncselekmények megakadályozása, felderítése, a közbiztonság, a közrend és az államhatár rendjének védelme. A rendőrség részt vesz a jogellenes bevándorlás megakadályozásában."

Gulyás Gergely csütörtökön arról beszélt, hogy eddig még nem kapta meg a Velencei Bizottság véleményét a kormány a Stop Sorosról. A törvénycsomagról itt írtunk részletesen.