Ferenc
11 °C
30 °C

Szerdán szavazhatnak a Stop Sorosról és az alkotmánymódosításról

2018.06.14. 20:41

Az alaptörvény hetedik módosítása, valamint a "Stop Soros" csomag zárószavazását is várhatóan jövő szerdán tartja a Ház, derül ki az Országgyűlés honlapjára csütörtökön felkerült napirendi javaslatból. A dokumentum szerint hétfőn és szerdán tart ülést az Országgyűlés.

Hétfőn még mindkét előterjesztés módosító javaslatait megtárgyalják a képviselők, de az infotörvény módosító javaslatai is szerepelnek a napirenden. A Ház emellett megkezdi a magasházak építésének szabályozásáról szóló törvénymódosítás tárgyalását is, írja az MTI.

Szerda délután három órakor kezdődnek a szavazások, előtte a többi között nemzetközi megállapodások vitáját folytatják le a képviselők. A jövő heti ülés második napján nemzetközi egyezményekről is szavaz az Országgyűlés.

Múlthét kedden tartották az alaptörvény hetedik módosításának általános vitáját a parlamentben. A kormány május 29-én nyújtotta be a javaslatot, amely 10 cikkben és három témakört érintve változtatná meg az alaptörvényt. A módosítás, amelynek megszavazásához kétharmad kell, érinti:

  • az illegális bevándorlás elleni küzdelmet,
  • a gyülekezési jog korlátozását,
  • a közigazgatási bíróságok létrehozását.

Fontos változás, hogy az alaptörvényben konkrétan megtiltanák a betelepítést. Így módosítanák a szöveget.

Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be. Idegen állampolgár – ide nem értve a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyeket – Magyarország területén a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelme alapján élhet. A kérelem előterjesztése és elbírálása feltételeinek alapvető szabályait sarkalatos törvény határozza meg.

Új feladatot kap a rendőrség. "A rendőrség alapvető feladata a bűncselekmények megakadályozása, felderítése, a közbiztonság, a közrend és az államhatár rendjének védelme. A rendőrség részt vesz a jogellenes bevándorlás megakadályozásában."

Gulyás Gergely csütörtökön arról beszélt, hogy eddig még nem kapta meg a Velencei Bizottság véleményét a kormány a Stop Sorosról. A törvénycsomagról itt írtunk részletesen.