Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

GPS-es nyakörvvel követik a szabadon engedett MEDVÉT

2018.06.15. 07:52

A szlovák–magyar határnál engedték szabadon a hazánkban kószáló medvét, akire egy GPS nyomkövetős nyakörvet is raktak, hogy figyelni tudják az útját, írta a Bors.

Folyamatosan ellenőrzik majd a mozgását, és ha újból lakott települések közelébe kerülne, azonnal közbelépnek a szakemberek. A nyomkövető egy speciális nyakörv, amely beállított időközönként adja a jelet – mondta a Borsnak Szin János medveszakértő, aki évek óta medvék között él Székelyföldön. – Egy GPS van rajta, amely beállított időközönként adja a jelet. Akár az életfunkcióiról is információkat tudhatunk meg a segítségével.

Be lehet állítani, hogy az egész napi mozgását küldje el egy adatban, de azt is, hogy óránként vagy kétóránként küldje a jelet.

Meg van adva egy e-mail cím vagy egy weboldal, ahová az adott műholdas jeladó eljuttatja az adatokat – mondta a lapnak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület kommunikációs vezetője. – A szakértők az adatokból képesek térképes megjelenést készíteni, noha előfordul, hogy a sűrű növényzetből nem tud jelet küldeni az adó.

A legfontosabb szempont, hogy ne tudja a mackó leszedni. A szerkezet egy műanyag testbe összeforrasztott vízálló egység, amiben van egy akkumulátor, és ez bizonyos ideig ellátja árammal az adót. Nem véletlen, hogy ezeket az adókat időnként le kell venni a viselőjükről, olyankor megint elaltatják az állatot, úgy cserélik.

Természetesen ez az állatnak nem rossz, ha az lenne, nem használnánk.

Meg van szabva, hogy a nyakörv súlya az állat teljes testtömegéhez képest milyen nehéz lehet" – tette hozzá Orbán Zoltán.