Gyárfás arról, hogy vállalja-e a hazugságvizsgálatot: Elvileg igen

2018.06.15. 09:59

Úgy gondolom, hogy ha a sajtó elől változatlanul elzárkózom, az érdeklődők csak egyoldalú információkat kaphatnak

- ezzel indokolta Gyárfás Tamás, hogy miért adott interjút a kormányközeli Magyar Időknek. (A sportvezetőt az utóbbi időben több sajtóorgánum, köztük az Index is próbálta nyilatkozatra bírni, de eddig nem állt kötélnek.) 

Az interjúban beszélt arról is, hogy ő soha nem bízta meg Tasnádi Pétert Fenyő János megöletésével. Gyárfás szerint Tasnádi egyik embere, Fenyvesi Sándor 2005-ben szabadult és amikor kijött a börtönből, felkereste őt. Azt mondta, amíg a rács mögött volt, Tasnádiról mindent elmondott, de Gyárfásról nem beszélt. "Megnyugtatott, arról változatlanul hallgat, ha fizetek. Arra kértem, hogy mindenről tájékoztassa a hatóságot" - mondta az esetről Gyárfás. A sportvezető szerint közel fél évvel később megjelent a rendőrség a Nap Tv-ben, házkutatási paranccsal. "Arra voltak kíváncsiak, hogy Fenyvesi Sándor egy korábbi, 2004. május 24-i látogatását a portán lévő nyilvántartásba bejegyezték-e. Meggyőződhettek arról, hogy bejegyezték. A történtek után jelentkeztem az Aradi utcában, ahol beszámoltam a zsarolási kísérletről. Azt is elmondtam, hogy a börtönből szabadult Tasnádi Péternek kölcsönt adtam" - mondta az interjúban Gyárfás. Azt mondta, 2004 júniusában a Normafánál találkoztak és futottak együtt.

Futás közben elmondta, hogy egykor volt osztálytársa, Kovács Lajos többször is azonnali szabadságot ígért neki a börtönből, ha kimondja a nevem, de ő mindenkor ellenállt a kísértésnek. Ezzel rám ijesztett, majd hirtelen felajánlotta nekem, hogy kezdjünk egy közös vállalkozásba. Közölte, hatvanmilliót kellene betennem. Nemet mondtam, de attól nem zárkóztam el, hogy kölcsönt adjak neki. Közrejátszott ebben, hogy ifjúkoromban sok hirdetést hozott a kiadványaimba. Sokáig jó viszonyban is voltunk 

- mesélte erről. 

Gyárfás az interjúban hangsúlyozta, hogy jóval Fenyő halála előtt, 1996 októberétől rendeződött a Nap TV helyzete, méghozzá az ő javára, így szerinte indítéka sem volt már, hogy megrendeljen egy ilyen gyilkosságot.

Gyárfás állítása szerint arról nem tud, hogy Horn Gyula akkor MSZP-s kormányfő magához hívatta Fenyőt, hogy béküljenek ki. 

Gyárfás egyáltalán nem emlékszik arra, hogy hányszor találkozott életében Portik Tamással.

Nem tudom megmondani, hogy összesen hányszor beszéltem vele, de ha tízszer, ha százszor, ha ezerszer is váltottam vele szót, én erőszakos cselekedetre nem ösztönöztem

- mondta az interjúban. 

Arra a kérdésre, hogy tudta-e, kicsoda Portik Tamás, így felelt:

Mint manapság is gyakran olvashattam, vele szemben 2003 márciusában minden eljárás megszűnt. 1994-ben, amikor bérelte a házamat, az Energol még meg sem alakult. 2004-ben pedig, amikor ingatlant cseréltünk, szabad ember volt.

(Portikot 1997 novemberétől körözték, mert az Energol egyik igazgatójaként gazdasági bűncselekményekkel gyanúsítottják. A lapok 1997-től rendszeresen cikkeztek az Energolról, Portikról.)

Gyárfás az interjúban tagadja, hogy a Portik érdekeltségébe tartozó egykori Művészinas étteremben valaha is járt volna.

Azt állítja, Portikkal soha nem találkozott nyilvános helyen.

És azt is állítja az interjúban, hogy Portik soha nem akarta őt megzsarolni sem.

Soha nem adta a bizonyságát annak, hogy meg akart volna zsarolni, de erre nem is adtam neki esélyt. Egy alkalommal, séta közben a kezembe nyomott egy fülhallgatót, és arra kért, hallgassak meg egy felvételt. A saját hangomat hallottam meg. Ott nyomban közöltem, hogy ezek után nem kívánok vele többet találkozni.

Gyárfás és Portik között számos beszélgetés volt. Arra a kérdésre, hogy miről tudtak ennyit beszélni, Gyárfás így felelt:

Nem emlékszem, hogy húsz vagy tizenöt éve Portik mikor milyen témákat vetett fel nekem. Az nekem nyilvánvaló, hogy Fenyőről, a Fenyő-ügyről többször beszéltünk, hiszen én – talán érthetően – minden vele kapcsolatos mondatra nyitott voltam, mivel Kovács Lajos a gyilkosságot követően rendre rólam beszélt.

Arra a kérdésre, hogy miért beszélt rendszeresen egy bűnözővel, akit 2003-ig köröztek is, Gyárfás azt mondta: tartott tőle, nem akart neki nemet mondani, amikor megkereste.

Félt tőle? - kérdezte a riporter, mire Gyárfás így felelt: 

Ilyen felvetésekre nehéz egyértelmű választ adni. Sétára hívott, én pedig sétáltam vele. Azt is elismerem, súlyosan hibáztam, elvakultságomban azt hittem, hogy Portikot a személyem érdekli. Egy olyan emberrel osztottam meg a gondjaimat, akit nem ismertem.

Arra a kérdésre, hogy vállalja-e a hazugságvizsgálatot, egy "elvileg igennel" felelt, hozzátéve: hogy mikor és hogyan, azt a rendőrséggel egyezteti. 

A Magyar Időknek ezen kívül azt is elmondta, hogy egy megkérdőjelezhető hitelességű vallomást és egy nagyszabású, lejárató célzatú médiatámadást okol azért, amiért elterjedt róla a hamis vád.  Ha a FINA-ból és a LEN-ből egyszer kizárják, oda már nincs visszaút - magyarázta, de számára nem kétséges: ki fog derülni, hogy nem tett semmit.