Megszabadult a nyomkövetőtől a MEDVE

2018.06.15. 21:54 Módosítva: 2018.06.15. 22:48

Megszabadult a nyomkövető nyakörvtől az a szlovák-magyar határ mellett szerdán elengedett medve (MEDVE), amelyik az elmúlt hetekben bejárta az országot - közölte a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az MTI-vel. 

medve
Fotó: Bükki Nemzeti Park

A szabadon engedése előtt a Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságban egyedi azonosításra alkalmas eszközökkel látták el az állatot, ezek közül az egyik egy nyomkövető nyakörv volt. 

A medvén már nincs rajta a nyomkövető, de a nyomait figyelemmel kísérik a két nemzeti park igazgatóság szakemberei és a természetvédelmi őrszolgálat munkatársai. A természetvédelmi őrök egyébként is folyamatosan figyelik a medvék felbukkanásait, és igyekeznek nyomon követni a mozgásukat, viselkedésüket vadkamerákkal és más eszközökkel.

A medvét Sándorfalvánál fogták el múlt péntek este, miután többször megpróbált bemenni a településre, azóta a Szegedi Vadasparkban lakott. Ez a kép még Sándorfalván készült, amikor fülön csípték:

A Szegedi Vadaspark igazgatójának, Veprik Róbertnek sikerült altatólövedékkel meglőni a barnamedvét, akiről hetekig azt hitték, hogy egy fiatal hím, ezért Robinak vagy Maci Lacinak hívták, de a vizsgálatokból kiderült, hogy egy tíz év körüli nőstényről van szó.

Szabadon engedésére olyan helyszínt választottak, ami távol van a lakott településektől, tradicionális medveélőhely, ahol stabil medvepopuláció él, és a szlovákiai medveállománnyal is szerves kapcsolatban áll.