Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Megszabadult a nyomkövetőtől a MEDVE

2018.06.15. 21:54 Módosítva: 2018-06-15 22:48:01

Megszabadult a nyomkövető nyakörvtől az a szlovák-magyar határ mellett szerdán elengedett medve (MEDVE), amelyik az elmúlt hetekben bejárta az országot - közölte a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az MTI-vel. 

medve
Fotó: Bükki Nemzeti Park

A szabadon engedése előtt a Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságban egyedi azonosításra alkalmas eszközökkel látták el az állatot, ezek közül az egyik egy nyomkövető nyakörv volt. 

A medvén már nincs rajta a nyomkövető, de a nyomait figyelemmel kísérik a két nemzeti park igazgatóság szakemberei és a természetvédelmi őrszolgálat munkatársai. A természetvédelmi őrök egyébként is folyamatosan figyelik a medvék felbukkanásait, és igyekeznek nyomon követni a mozgásukat, viselkedésüket vadkamerákkal és más eszközökkel.

A medvét Sándorfalvánál fogták el múlt péntek este, miután többször megpróbált bemenni a településre, azóta a Szegedi Vadasparkban lakott. Ez a kép még Sándorfalván készült, amikor fülön csípték:

A Szegedi Vadaspark igazgatójának, Veprik Róbertnek sikerült altatólövedékkel meglőni a barnamedvét, akiről hetekig azt hitték, hogy egy fiatal hím, ezért Robinak vagy Maci Lacinak hívták, de a vizsgálatokból kiderült, hogy egy tíz év körüli nőstényről van szó.

Szabadon engedésére olyan helyszínt választottak, ami távol van a lakott településektől, tradicionális medveélőhely, ahol stabil medvepopuláció él, és a szlovákiai medveállománnyal is szerves kapcsolatban áll.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?