Erzsébet
1 °C
4 °C

Orbán, Putyin, Erdoğan és Duterte együtt az Economist címlapján

2018.06.15. 12:36

A magyar miniszterelnök is szerepel az Economist európai kiadásának címlapján. A lap vezető cikke azzal foglalkozik, hogy a demokráciára legnagyobb veszélyek a fiatal demokráciákban leselkednek, ahol az intézmények, illetve a fékek és ellensúlyok rendszere még nem túl erős.

Egy erős vezető pedig meg tudja ingatni, majd különböző módszerekkel alá tudja ásni a demokráciát. Az Economist ebben hozza példaként Orbán Viktort és a Magyarországon kialakult rendszert, illetve Vlagyimir Putyin orosz, Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki és Recep Tayyip Erdoğan török elnök rendszerét.

Ezek a vezetők a lap szerint egymástól is tanulnak és ellesnek módszereket. Az Economist négy szakaszra bontja a hagyományos értelemben vett demokrácia szétbomlasztását.

Először az erős vezetők a valódi sérelmekre és félelmekre játszanak rá, például a pénzügyi és gazdasági válság után kialakult folyamatokra.

A második lépés, hogy a vezető kijelöli az ellenséget, akire az emberek haragudhatnak, a lap példaként Putyint és Dutertét hozza, akik amerikai összeesküvéseket sejtetnek, míg Orbán Soros György ellen hergeli a népét.

A harmadik lépés az, hogy a vezető a gerjesztett félelmet és elégedetlenséget kihasználva gyengíti szabad sajtót, a bíróságokat és egyéb független intézményeket, amelyek a „liberális demokrácia" részét képezik. Ez a lap szerint már az illiberális demokrácia szakasza, amelyről Orbán is beszélt korábban.

Végül a negyedik szakasz a liberális intézmények teljes eróziója, amely a demokrácia halálához vezet". Az intézmények, ellenzéki pártok itt is megmaradnak, de csak névleg, a demokráciában betöltött ellenőrző, ellensúlyt képező szerepüket nem tudják betölteni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?