Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

A V végre felkerül a táblára

DEBRE20170615002
2018.06.15. 06:30

Ma véget ér a 2017/18-as tanév és megkezdődik a két és fél hónapos nyári vakáció. A mostani tanév mintegy

  • 751 ezer általános iskolás,
  • 78 ezer szakközépiskolás, 5800 szakiskolás,
  • 182 ezer gimnazista és
  • 168 ezer szakgimnazista számára zárul,

közülük az érettségizők egy részének még hátra vannak a szóbeli vizsgák.

Egy szakaszon egész nyáron nem jár a Combino

Június 18-tól az iskolaszünetben érvényes menetrend lép életbe a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járathálózatán. Egyes járatok a megszokottnál némileg ritkábban közlekednek a kisebb igény miatt. Részletek a BKK honlapján és Facebook-oldalán.

2018. június 16-tól szeptember 2-ig például a 4-es és a 6-os villamos vonalán az Oktogon és a Harminckettesek tere között pótlóbuszok közlekednek. A BKK közleménye szerint a jelenleginél korszerűbb villamospályát építenek. A nagykörúti Combino villamosok a Széll Kálmán tér felől az Oktogonig, Dél-Buda felől pedig a Harminckettesek teréig  járnak egész nyáron.

A villamospótló buszok zavartalan közlekedése érdekében a Nagykörút Oktogon és Pál utca közötti szakaszán buszsávot alakítanak ki, ezért irányonként egy-egy sávon haladhat csak a közúti forgalom. 

Nem kell fizetniük az utazásért szombattól július 15-ig a budapesti Gyermekvasúton azoknak az általános és középiskolás tanulóknak, akik a jegyváltáskor bemutatják eredeti kitűnő bizonyítványukat - közölte a MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

Felpöröghet a diákmunka

Nyáron sok diák vállal munkát, és a Pénzügyminisztérium 2018-ban is meghirdeti a nyári diákmunka programot 3 milliárd forintból, amelynek keretében a 16-25 év közötti diákok kaphatnak munkalehetőséget - nyilatkozta az MTI-nek korábban Varga Mihály pénzügyminiszter. Ezentúl a mezőgazdaság és vendéglátás területén működő vállalkozásoknál is támogatható a diákok legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatása. Arra számítanak, hogy az idén rendelkezésre álló összegből ismét mintegy 25-30 ezer diák számára biztosíthatnak munkát a nyári időszakban.

A vakáció végével a tanítási év hosszában, szerkezetében az előző évek gyakorlatához képest nem lesz majd változás.

A tanév 2018. szeptember 3-án, hétfőn kezdődik, az utolsó tanítási nap 2019. június 14-én, pénteken lesz, a tényleges tanítási napok száma 181 nap. Az érettségi, az országos kompetenciamérés, a célnyelvi mérés időpontja nem változott; az idegen nyelvi mérés az intézmények kérésére két héttel korábban lesz.