Árpád
-2 °C
4 °C

A V végre felkerül a táblára

DEBRE20170615002
2018.06.15. 06:30

Ma véget ér a 2017/18-as tanév és megkezdődik a két és fél hónapos nyári vakáció. A mostani tanév mintegy

  • 751 ezer általános iskolás,
  • 78 ezer szakközépiskolás, 5800 szakiskolás,
  • 182 ezer gimnazista és
  • 168 ezer szakgimnazista számára zárul,

közülük az érettségizők egy részének még hátra vannak a szóbeli vizsgák.

Egy szakaszon egész nyáron nem jár a Combino

Június 18-tól az iskolaszünetben érvényes menetrend lép életbe a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járathálózatán. Egyes járatok a megszokottnál némileg ritkábban közlekednek a kisebb igény miatt. Részletek a BKK honlapján és Facebook-oldalán.

2018. június 16-tól szeptember 2-ig például a 4-es és a 6-os villamos vonalán az Oktogon és a Harminckettesek tere között pótlóbuszok közlekednek. A BKK közleménye szerint a jelenleginél korszerűbb villamospályát építenek. A nagykörúti Combino villamosok a Széll Kálmán tér felől az Oktogonig, Dél-Buda felől pedig a Harminckettesek teréig  járnak egész nyáron.

A villamospótló buszok zavartalan közlekedése érdekében a Nagykörút Oktogon és Pál utca közötti szakaszán buszsávot alakítanak ki, ezért irányonként egy-egy sávon haladhat csak a közúti forgalom. 

Nem kell fizetniük az utazásért szombattól július 15-ig a budapesti Gyermekvasúton azoknak az általános és középiskolás tanulóknak, akik a jegyváltáskor bemutatják eredeti kitűnő bizonyítványukat - közölte a MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

Felpöröghet a diákmunka

Nyáron sok diák vállal munkát, és a Pénzügyminisztérium 2018-ban is meghirdeti a nyári diákmunka programot 3 milliárd forintból, amelynek keretében a 16-25 év közötti diákok kaphatnak munkalehetőséget - nyilatkozta az MTI-nek korábban Varga Mihály pénzügyminiszter. Ezentúl a mezőgazdaság és vendéglátás területén működő vállalkozásoknál is támogatható a diákok legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatása. Arra számítanak, hogy az idén rendelkezésre álló összegből ismét mintegy 25-30 ezer diák számára biztosíthatnak munkát a nyári időszakban.

A vakáció végével a tanítási év hosszában, szerkezetében az előző évek gyakorlatához képest nem lesz majd változás.

A tanév 2018. szeptember 3-án, hétfőn kezdődik, az utolsó tanítási nap 2019. június 14-én, pénteken lesz, a tényleges tanítási napok száma 181 nap. Az érettségi, az országos kompetenciamérés, a célnyelvi mérés időpontja nem változott; az idegen nyelvi mérés az intézmények kérésére két héttel korábban lesz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?