Mindenki máshogy emlékszik Nagy Imrére

2018.06.16. 14:17
60 éve végezték ki Nagy Imrét, a mártír miniszterelnökre különböző gesztusokkal és felhangokkal emlékeztek az évfordulón.

Nagy Imre és a forradalom névtelen áldozatainak sírjánál Áder János köztársasági elnök is virágot helyezett el a 301-es parcellában, Áder főhajtással tisztelgett a forradalom erdélyi mártírjai előtt is a 298-as parcellában.

Nagy Imre szobránál a Fidesz részéről honvédelmi államtitkári minőségben Németh Szilárd helyezett el koszorút a Vértanúk terén.

Áder János köztársasági elnök fejet hajt Nagy Imre miniszterelnök és a névtelen áldozatok és elesettek sírjánál a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában.
Áder János köztársasági elnök fejet hajt Nagy Imre miniszterelnök és a névtelen áldozatok és elesettek sírjánál a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában.
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Az MSZP nevében Hiller István a saját pártját nevezte Nagy Imre szellemi örökösének. A szocialisták választmányi elnöke arról beszélt, hogy a mai hatalom törekvése szerinte ellenkezik 1989 szellemiségével, „itt arról van szó, hogy Nagy Imrét akarják arrébb tenni a magyar történelemből” – mondta.

A magyar miniszterelnök kivégzése mellett ma van az évfordulója Nagy Imre és társai 1989-es szimbolikus újratemetésének is. A Legfelsőbb Bíróság Elnökségi Tanácsa 1989. július 6-án, azon a napon, amikor Kádár János, az MSZMP főtitkára meghalt, Nagy Imre és társai ítéletét hatályon kívül helyezte, az elítélteket posztumusz felmentette. A koncepciós perek áldozatainak rehabilitációja és az újratemetés a rendszerváltó időszak szimbolikus eseménye volt.

Az évforduló alkalmából a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) létrehozott egy új adatbázist az 1956-os megtorló perek résztvevőiről. „Egyes nagy pereket kutatta már a történettudomány, de az adatbázis összeállításakor kellett szembesülni azzal, hogy a hétköznapi áldozatok sorsa még jelentős részben feltáratlan” – mondta ez alkalomból Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke. Az adatbázis itt böngészhető.