Orbán: Nem akarunk a németek pénzén élni, de nem is vágyunk európai szerepre

2018.06.16. 18:03

Magyarország 2030-ra nettó befizető ország lesz az unióban, „nem akarunk a németek pénzén élni”, ugyanakkor Magyarország tisztában van saját erejével, súlyával és feladatával mint uniós tagállam, és nem vágyik európai politikai szerepre, mondta a hvg.hu tudósítása szerint Orbán Viktor azon a konferencián, amelyeit Budapesti Európa-beszéd címmel Helmut Kohl néhai német kancellár halálának első évfordulóján rendeztek.

Mi, magyarok öntudatos, büszke, helyes önismerettel és reális helyzetértékeléssel bíró nép vagyunk, tette hozzá.

Ahol határozott ambícióink vannak, az Közép-Európa és a visegrádi négyek – közölte a hvg.hu szerint. Ambíciója Magyarországnak az is, hogy elősegítse a nyugat-balkáni államok, különösen Szerbia uniós tagságát, hogy meggyőzzük a többi tagállamot, hogy erre szüksége van.

Az MTI azt írta, Orbán beszélt arról is, hogy "erős Európát akarunk, ez pedig erős nemzetállamokat követel". Szerinte az Európai Unió még gazdag, de már gyenge - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a közösség jövője azon múlik, képes-e megvédeni külső határait, ha pedig ez sikerül, akkor nem az érkező migránsok szétosztása a kérdés, hanem az, hogy mi történjen azokkal, akik már itt vannak.

Mint mondta, utóbbiakat "nem szétosztani  kell, haza kell őket vinni". A kormányfő az elmúlt fél évtizedet az EU legsikertelenebb öt évének nevezve, mondván, nem sikerült megvédeni a földrészt a migrációtól, a Brexittel "elvesztettük az Egyesült Királyságot", Brüsszel pedig megbontotta az egyensúlyt az unió nyugati és kelet fele között. 

Tanácsot is tud adni

Magyarország több területen is fel tudja ajánlani segítségét a közös európai politikához: jó példát tud mutatni a gazdasági reformok terén és segítséget tud nyújtani a migránsok hazaszállításához - mondta Orbán. Hozzátette: a segítséget exportálni kell és nem a gondokat kell importálni.

Magyarország tanácsot is tud adni, ha van, aki kéri, fogalmazott. Kifejtette: egy tanácsot kéretlenül is adunk, mert van benne történelmi tapasztalatunk. Azt tanácsoljuk,

mindenki bánjon csínján azzal, hogy az iszlám bármely európai ország része lenne.

A miniszterelnök kijelentette: példa, segítség és tanács mellett azt is világosan meg kell mondani, hogy a jövőben sem hagyjuk magunkat és nem engedjük meg, hogy olyasmire kényszerítsenek bennünket, amit nem akarunk.  

Kiemelte: ha nem tudnak az egyeztetés során elegendő eredményt elérni, ha nem tudják elfogadni, de legalább tolerálni egymás álláspontját a migráció és a költségvetés kérdésében, akkor várják meg, hogy az európai emberek kinyilvánítsák akaratukat a 2019-es választásokon. Aztán jöjjön, aminek jönnie kell - mondta Orbán Viktor beszéde zárásaként.