Alfonz
5 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Bűnszervezetben elkövetett vesztegetéssel vádolják a bajai videóhamisítót

2018.06.18. 08:54 Módosítva: 2018.06.18. 10:36

Vádat emelt a Somogy Megyei Főügyészség a bajai videóhamisításról elhíresült K. Gusztáv Tibor által irányított bűnszervezet ügyében.

A főügyészség több rendbeli vesztegetést állítva, hivatalos személyi jelleg színlelésével, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a volt DK-tag és 13 társával szemben, akik közül tízen egy bűnszervezet tagjaként vállalkozóktól csaltak ki jelentős pénzösszegeket arra hivatkozva, hogy a pénzeket pályázatok elnyerése érdekében hivatalos személyeknek juttatják. A főügyészség négy olyan vállalkozóval szemben is vádat emelt, akik ennek érdekében K. Gusztáv Tibornak vesztegetésre szánt pénzt juttattak.

A szövevényes és szerteágazó, csaknem 7 ezer oldalt kitevő bűnügy nyomozás eredménye szerint K. Gusztáv Tibor elsőrendű vádlott 2017-ben egy hierarchikusan felépített, előre leosztott szerepek szerint, összehangoltan működő bűnszervezetet hozott létre, amely tehetős vállalkozóktól jelentős pénzösszegeket csalt ki.

A bűnszervezet tagjai közül több vádlottaknak - különösen a gabona kereskedői tevékenysége miatt széles kapcsolatrendszerrel rendelkező kilencedrendű vádlottnak - az volt a feladata, hogy olyan jól prosperáló, és nagyobb beruházásokat tervező vállalkozókat kutassanak fel, akik a vállalkozásaik növekvő tőkeigényét pályázati pénzekből akarták kielégíteni.

Ekkor lépett színre K. Gusztáv Tibor, aki álnéven magát hivatalos személynek - hol a pályázatok elbírálásában közreműködő államtitkárnak, hol magas beosztású minisztériumi dolgozónak - kiadva azzal a hamis ígérettel ejtette tévedésbe a vállalkozókat, hogy kiterjedt kapcsolatrendszerén keresztül jelentős összegű, – akár több száz milliós nagyságrendű – vissza nem térítendő uniós támogatás elnyeréséhez segíti őket. A vádlott ennek ellentételezéseként különböző pénzösszegeket kért, többek között arra hivatkozva, hogy a pénzt a pályázatokról döntő hivatalos személyek befolyásolására, megvesztegetésére fordítja, azonban ilyen kapcsolatokkal valójában nem rendelkezett.

K. Gusztáv Tibor azért, hogy a színlelt állami vezetői beosztása hitelesebbnek tűnjön, a vállalkozókkal tervezett találkozók alkalmával magát a Terrorelhárítási Központ bevetési öltözékéhez hasonló ruházatot és felszerelést – így lőfegyvereket utánzó riasztó- és légfegyvereket - viselő személyekkel kísértette.

Az elsőrendű vádlott arra is ügyelt, hogy a találkozókra az állami vezetők által is használt típusú és színű gépkocsikkal érkezzen, amikre a hivatalos jelleg hangsúlyozása érdekében megkülönböztető fényjelzést vásárolt, illetve a kíséretét adó vádlott társai, az ál-Tekesek őt államtitkárnak, vagy képviselőnek szólítsák.

A K. Gusztáv Tibor által vezetett bűnszervezet hat vállalkozót tévesztett meg, akik közül öt személytől 4,5 millió és 80 millió forint közötti, összesen 168,5 millió forintot csaltak ki. A vádlottak 2017. október 6-ig további vállalkozók megtévesztését is előkészítették, azonban a bűncselekmény sorozat folytatását a rendőrség közbelépése megakadályozta.

A Somogy Megyei Főügyészség négy vállalkozó ellen is vádat emelt, mivel azzal a szándékkal adták át a pénzösszegeket K. Gusztáv Tibornak, hogy abból hivatalos személyeket vesztegessen meg.

A nyomozás során a rendőrök több millió forint készpénzt foglaltak le. K. Gusztáv Tibor lakásán tartott házkutatás során közel 7,5 millió forint került elő.

A bűnszervezetben részt vevő K. Gusztáv Tiborral és kilenc társával szemben, akik közül öten előzetes letartóztatásban vannak, az ügyészség fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta. Elítélésük esetén a vádlottakkal szemben 2 -24 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Az ügyészség a vádlottakkal szemben vagyonelkobzás alkalmazására is indítványt tett, melynek összege K. Gusztáv Tibor esetében több mint 163 millió forint.

A főügyészség a vesztegetni szándékozó vállalkozókkal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

Ugyancsak K. Gusztáv Tiborral szemben 2014 júliusában a Központi Nyomozó Főügyészség Kaposvári Regionális Osztálya 4 rendbeli hamis vád bűntette miatt már vádat emelt, ugyanis a vádirat szerint a 2014-es bajai megismételt időközi önkormányzati választásokhoz kapcsolódóan, - kormánypártokat lejáratni szándékozó - hamis videót készített és adott át az egyik ellenzéki párt tagjának azért, hogy azt választás rendje elleni bűntett miatti feljelentéshez csatolja. Az ügy jelenleg megismételt eljárás keretében a Pesti Központi Kerületi Bíróságon van folyamatban.

K. Gusztáv Tibor idén márciusban úgy szeretett volna szabadulni a rácsok mögül, hogy jelöltette magát a Minden Szegényért Párt képviselőjének, azonban csak egy napig volt szabadlábon.