Ödön
2 °C
11 °C

Vitatott orosz szoftver fut a magyar képviselők céges laptopján

2018.06.19. 14:07

Ülést tartott a parlament nemzetbiztonsági bizottsága. Volt szó 

  1. a jövő évi költségvetési javaslat biztonsági fejezeteiről -> a honvédelmi és terrorellenes - kiadások is jelentősen emelkednek, a honvédelmi kiadások 86 milliárd forinttal, a tervek szerint 2024-re elérik a GDP 2 százalékát.
  2. az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerverét ért informatikai támadásról ->, erről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a vizsgálat még zajlik, de annyi tudható, hogy szenzitív adat nem került ki.
  3. A magyar útlevelek csalással történő megszerzéséről -> jelen állás szerint Magyarország nem kerül ki abból a programból, amelynek keretében a magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba.

De érdekes volt az is, ami nem volt napirenden: az LMP-s Szél Bernadett azt kifogásolta: az ülésen nem volt szó arról, hogy

az egyre terhelőbb információkkal összefüggésbe hozható Kaspersky Lab cég vírusirtója van a parlamenti képviselők laptopján.

Ezért kezdeményezte, hogy ezt az ügyet a következő ülésen tűzzék napirendre. Felhívta a figyelmet arra, hogy egyre több ország elutasítja az orosz Kaspersky cég termékeit. Ebbe a sorba Magyarországnak is be kellene állnia, s a parlamenti képviselők laptopjáról is mielőbb el kellene távolítani a Kaspersky vírusirtó programját - vélekedett az ellenzéki politikus.

A kémkedésgyanúba keveredett orosz Kasperskyről többször írtunk már: nemrég összevesztek az EU-val, miután az Európai Parlament egy határozatában „igazoltan rosszindulatúnak” nevezte az orosz központú kiberbiztonsági cég termékeit. Hollandiában májusban kerültek tiltólistára, Amerika kormánya pedig még jóval előbb szakított a cég termékeivel. De nem ennyire egyértelmű a céghez való hozzáállás, a németeknek nincs bajuk vele, az Interpol partnerének tekinti. Ezzel a tavalyi cikkünkkel kerülhet gyorsan képbe a Kaspersky-botrány lényegével.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?