Paszkál
10 °C
15 °C

Vitatott orosz szoftver fut a magyar képviselők céges laptopján

2018.06.19. 14:07

Ülést tartott a parlament nemzetbiztonsági bizottsága. Volt szó 

  1. a jövő évi költségvetési javaslat biztonsági fejezeteiről -> a honvédelmi és terrorellenes - kiadások is jelentősen emelkednek, a honvédelmi kiadások 86 milliárd forinttal, a tervek szerint 2024-re elérik a GDP 2 százalékát.
  2. az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerverét ért informatikai támadásról ->, erről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a vizsgálat még zajlik, de annyi tudható, hogy szenzitív adat nem került ki.
  3. A magyar útlevelek csalással történő megszerzéséről -> jelen állás szerint Magyarország nem kerül ki abból a programból, amelynek keretében a magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba.

De érdekes volt az is, ami nem volt napirenden: az LMP-s Szél Bernadett azt kifogásolta: az ülésen nem volt szó arról, hogy

az egyre terhelőbb információkkal összefüggésbe hozható Kaspersky Lab cég vírusirtója van a parlamenti képviselők laptopján.

Ezért kezdeményezte, hogy ezt az ügyet a következő ülésen tűzzék napirendre. Felhívta a figyelmet arra, hogy egyre több ország elutasítja az orosz Kaspersky cég termékeit. Ebbe a sorba Magyarországnak is be kellene állnia, s a parlamenti képviselők laptopjáról is mielőbb el kellene távolítani a Kaspersky vírusirtó programját - vélekedett az ellenzéki politikus.

A kémkedésgyanúba keveredett orosz Kasperskyről többször írtunk már: nemrég összevesztek az EU-val, miután az Európai Parlament egy határozatában „igazoltan rosszindulatúnak” nevezte az orosz központú kiberbiztonsági cég termékeit. Hollandiában májusban kerültek tiltólistára, Amerika kormánya pedig még jóval előbb szakított a cég termékeivel. De nem ennyire egyértelmű a céghez való hozzáállás, a németeknek nincs bajuk vele, az Interpol partnerének tekinti. Ezzel a tavalyi cikkünkkel kerülhet gyorsan képbe a Kaspersky-botrány lényegével.