Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Nyári meleggel köszönt be a csillagászati nyár, de a folytatás már nem lesz ilyen egyszerű

2018.06.20. 10:42

Igazi meleg, nyári idővel kezdődik a csillagászati nyár, de a folytatás nem lesz zökkenőmentes

- írta szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat, amelynek előrejelzése szerint csütörtökön 33 Celsius-fok is lehet, péntektől azonban csapadékosabb és hűvösebb időjárás várható. 

Az előrejelzés szerint csütörtökön a napsütés mellett elszórtan zápor, zivatar alakulhat ki. A legalacsonyabb hőmérséklet 15-21, a legmagasabb 28-33 fok között várható. Az ország középső és keleti régiójában van életben elsőfokú hőségriadó, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyére pedig heves zivatarok veszélye miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Péntektől csapadékosabb és hűvösebb lesz az időjárás,

a hétvégén néhol még a legmelegebb órákban sem éri el a 20 fokot a hőmérséklet.

A csillagászati nyár június 21-én, csütörtökön kezdődik, a nyári napforduló egészen pontosan 12 óra 7 perckor lesz. Ez az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól, így az év ezen napján a leghosszabb a nappal, és a legrövidebb az éjszaka.

A nyári napforduló a népi hagyományban összeforr Szent Iván napjával, illetve éjjelével, azonban június 24-e helyett már június 21-én vagy 22-én van a legrövidebb éjszaka a Föld forgástengelyének térbeli elmozdulása miatt. Ennek következtében évente 24 percet tolódik a napállás maximumának időpontja.

(MTI)