Jenő
-2 °C
6 °C

Hadházy Ákos is kilép az LMP-ből

2018.06.20. 06:31

Május végén az ellenzék koordinált együttműködésének szorgalmazása miatt fegyelmi büntetést kapott Hadházy Ákos. Az LMP volt társelnökét két évre tiltották el a tisztségviseléstől, ezt a büntetést a párt etikai bizottsága tovább súlyosbítaná.

Ezért Hadházy úgy döntött, otthagyja a pártot, de képviselői mandátumát megtartja.

Döntéséről a 24.hu-nak adott interjúban beszélt, melyben kritizálta azt, hogy az LMP-ben „zavarba ejtően jó a hangulat", és nem igazán törik magukat össze, hogy szembenézzenek a vereség okaival, hogy

a következő választás ne újra ugyanilyen körülmények között és eredménnyel történjen meg.

A rá kirótt büntetést nem tartja jogosnak, mivel ő olyan súlyosnak ítélte a korrupciót és a demokráciát fenyegető veszélyt", hogy mindent meg akart tenni a kormány menesztéséért. 

Olyan helyzet alakult ki a pártban, amelyben politikai nézetkülönbségeket igyekeznek fegyelmi úton elintézni. Nagyon veszélyes és szomorú, ha egy párt eljut idáig, mert ez mindig egy lejtőn való megindulást jelez.

A parlamentben – melyet eleinte illegitimnek minősített, nem is akarta felvenni mandátumát, de végül az üres ülésteremben magányosan letette az esküt –  a „cselekvő ellenzékiség" korszakát tartja szükségesnek, méghozzá három területen:

  1. ki kell harcolni, hogy törvény tiltsa meg a kormánypropagandát;
  2. ki kell kényszeríteni Magyarország uniós ügyészséghez való csatlakozását;
  3. meg kell akadályozni a bírói függetlenség megnyirbálását.

Az áprilisi választás óta több, az LMP történetében meghatározó alak lépett ki (mint Schiffer András) vagy pedig lett eltávolítva (mint az erőszakoskodó Sallai Róbert Benedek) a pártból.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?