Olivér
4 °C
8 °C

A Jobbik megszavazta a Fidesszel az alaptörvény módosítását

D KOS20180620001
2018.06.20. 15:24
Bekerült az alaptörvénybe, hogy „idegen népesség nem telepíthető be", hogy az állami szerveknek védeniük kell a keresztény kultúrát, hogy tilos a hajléktalanság, és hogy létre kell hozni a közigazgatási bíróságokat. A Fidesz–KDNP a Jobbik képviselőinek támogatásával megszavazta a hetedik alkotmánymódosítást és a Stop Sorost is szerda délután.

A kormány május végén nyújtotta be az alaptörvény módosítását, amelyet átdolgozva, újabb témákkal kiegészítve most elfogadott a parlament.

Az Országgyűlés 159 igen, öt nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta az alaptörvény módosítását. 

Mindez azt jelenti, hogy nemcsak a Fidesz–KDNP, hanem a Jobbik is megszavazta.

 • Igennel szavazott a jobbikosok mellett az immár független képviselő volt jobbikos Dúró Dóra is, illetve a nemzetiségi mandátummal bejutó Ritter Imre.
 • Az LMP és az MSZP, illetve Bősz Anett nem nyomott gombot.
 • Az LMP-ből távozó Hadházy Ákos és négy párbeszédes nemmel szavazott (Szabó Tímea igazoltan távol volt.)
 • A DK előre jelezte, hogy nem vesz részt a szavazáson, mert Gyurcsány Ferencék szerint mindkét javaslat „szembemegy az alapvető emberi jogok tiszteletével, a keresztény kultúránkkal és magyarságunk alapjaival is. A DK szerint sem civilizált európai emberként, sem magyar hazafiként nem lehet részt venni egy ilyen szégyenletes, Magyarország elleni bűntettben."

Új korszak jön a bírósági rendszerben

A hetedik módosítás a következő témaköröket érinti:

 1. az illegális bevándorlás elleni küzdelmet: bekerült az alaptörvénybe, hogy „idegen népesség nem telepíthető be";
 2. a keresztény kultúra védelmét: bekerült, hogy minden állami szerv kötelessége Magyarország önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme";
 3. a gyülekezési jog korlátozását: bekerült, hogy a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat mások magán- és családi életének, valamint otthonának sérelmével";
 4. a hajléktalanság megtiltását: mostantól tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás" , illetve bekerült, hogy az állam mellett az önkormányzatok is törekednek valamennyi hajlék nélkül élő személy számára szállást biztosítani;
 5. a közigazgatási bíróságok létrehozását: A közigazgatási bíróságok döntenek közigazgatási jogvitákban és törvényben meghatározott egyéb ügyben". Ez azt is jelenti, hogy nem a Kúria mondja majd ki a végső szót az egyes közigazgatási vitákban.

Eredetileg csak három témakört érintett a Trócsányi László által benyújtott tíz cikk. Ehhez tették hozzá múlt héten a hajléktalanság megtiltását bizottsági módosító indítványként. Az eljárást nemcsak az ellenzéki képviselők, hanem zárt ajtók mögött Kövér László fideszes házelnök is bírálta.

Az ellenzék erőteljesen kritizálta nemcsak az eljárást, hanem a módosítások tartalmát is. Fércmunkának és lózungok sorozataként jellemezték a bevándorlást érintő módosításokat, a közigazgatási bírósági rendszer kialakítását viszont egyes képviselők bosszúállásnak és észak-koreai módszernek nevezték.

Új bűncselekmény: a jogellenes bevándorlás segítése

A parlament a Stop Soros javaslatot is elfogadta.

A parlament a javaslat minősített többséget igénylő részeit 160 igen, 18 nem, tartózkodás nélkül, az egyszerű többséget igénylő részeit 159 igen, 19 nem, tartózkodás nélkül fogadta el. A Jobbik ennél a szavazásnál is a Fidesz–KDNP-s kétharmaddal együtt szavazott.

A Stop Soros törvényjavaslatot az alaptörvény-módosítással egy időben nyújtották be. A 25 százalékos bevándorlási különadó végül nem ebbe a javaslatba került bele, de így is tartalmaz több szigorítást a jelenlegi szabályozáshoz képest. A bevezetett szigorító intézkedések közül a legfontosabb, hogy

A BTK. ÚJ TÉNYÁLLÁSSAL EGÉSZÜL KI: EZ LESZ A JOGELLENES BEVÁNDORLÁS ELŐSEGÍTÉSE.

Ezt az követi el, aki

 • olyan személynek segít menedékjogi eljárást kezdeményezni, aki "hazájában vagy a szokásos tartózkodási helye szerinti országban vagy olyan más országban, amelyen keresztül érkezett, nincs faji, nemzeti hovatartozása, meghatározott társadalmi csoporthoz tartozása, vallási, illetve politikai meggyőződése miatt üldözésnek kitéve, vagy a közvetlen üldöztetéstől való félelme nem megalapozott",
 • vagy olyan személynek segít tartózkodási jogcímet szerezni, aki jogellenesen lépett be vagy jogszerűtlenül tartózkodik Magyarországon.

Módosul a menedékjogi törvény is. Eszerint elfogadhatatlan a menedékkérelem, ha a kérelmező olyan országon keresztül érkezett, ahol nincs a törvényben leírt üldözésnek vagy súlyos sérelem veszélyének kitéve.

A Jobbik alapvetően egyetért, szerinte ez nem fog károkat okozni

A Jobbik közleményben így indokolta a döntését miért szavazta meg a javaslatokat. (Erre jogi szempontból, a javaslat elfogadásához nem volt szükség, hiszen a Jobbik nélkül is megvolt a Fidesz–KDNP-nek a szükséges többség.)

Azért támogattuk a saláta-jellegű csomagot, mert számos hibája mellett, egyetértünk azzal az alapvető céllal és társadalmi igénnyel, mely szerint Magyarország biztonsága és védelme elsődleges. 

 • Egyetértünk továbbá a kereszténység és a magántulajdon védelmével, a bevándorlók szétosztására vonatkozó kvótákat elutasítjuk.
 • A Jobbik fő célja, hogy a bevándorlás minden formája előtt bezárjuk a jogi kiskapukat, így a letelepedési kötvények megszüntetését újra kezdeményeztük, de azt a kormánypártok ma nyolcadik alkalommal szavazták le.

A Stop Sorosról a párt azt írta: „A jogszabálymódosítás elvesztette Soros-jellegét, hiszen a korábbi javaslattal szemben nem írja elő a Soros György által támogatott civil szervezetek nemzetbiztonsági átvilágítását, regisztrációját, vagy az ország érdekeivel ellentétes tevékenységük korlátozását."

A párt szerint a ma elfogadott javaslat a kormánypropaganda állításaival ellentétben nem fogja megállítani az illegális migrációt, nem alkalmas a kereszténység védelmére, és nem írja felül a Genfi Egyezményt sem, ahogy a hajléktalan sorsú emberek is a közterületeken fognak maradni lakhatási gondjaik megoldásáig. A közigazgatási bíróságok kapcsán egy keretrendszert határoz meg, amelynek konkrét szabályozása el sem kezdődött."

A javaslatot ellenző közösségeket megnyugtatjuk, hogy a ma elfogadott jogszabály ebben a formában életszerűtlen, alkalmazása kivitelezhetetlen, tehát károkat sem fog okozni.

A kormány célja ugyanis a Jobbik szerint nem a megfogalmazott problémák tényleges megoldása, hanem annak választási kampányokban való kommunikációs felhasználása.

Borítókép: Kijelzőn látható az alaptörvény hetedik módosításáról szóló szavazás végeredménye az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 20-án. A törvényhozás 159 igen, 5 nem szavazattal fogadta el a módosítást a kormány kezdeményezésére, amely szerint az állam alapvető kötelessége az ország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme, és Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?