Sufni megoldással átalakították a présgépet, ami összetömörítette a dolgozót

2018.06.20. 09:01 Módosítva: 2018.06.20. 13:53

Horror történetet  tárgyalnak Hatvanban, ahol a Hatvani Járási Ügyészség vádat emelt egy lőrinciben üzemelő telep vezetője ellen. Az ügyben egy ember meghalt, egy másik pedig maradandó fogyatékosságot szenvedett.

  • Az ügyben a kulcsszereplő egy présgép, amit átalakítottak, és kiszereltek belőle minden biztonsági kontrollt
  • A bálázóknak egy szűk csatornába kellett előremászniuk a bálázóban
  • Egy véletlen, és kontrollálhatatlan munkafázisnál a gép feldolgozta az egyik munkást, a másik a működő vészkapcsolók híján a saját testi erejével próbálta megakadályozni a balesetet. Ő maradandó testi károsodásokat szenvedett.

Az ügy I. rendű vádlottja a telepvezető. Az eset pedig 2016 őszén történt egy hulladékkezeléssel foglalkozó üzemben, ahol a 27 éves II. rendű vádlott a műanyag feldolgozás során használt hidraulikus bálázó prés kezelőjeként dolgozott. A sértettet a telepvezető a gépkezelő mellé osztotta be kézi anyagmozgató munkakörbe.

A két férfi úgy dolgozott a futószalagról működő nagyméretű présgéppel, hogy a biztonságos munkavégzés elméleti és gyakorlati hátterével nem voltak tisztában, ugyanis a balesetek elkerüléséhez szükséges utasítások és információk megismerését az I. rendű vádlott nem tette elérhetővé a számukra, írja az ügyészség.

Mindemellett eltűrte azt is, hogy a bálák egyben tartása érdekében a munkagépbe szabálytalanul kartonlapokat helyezzenek, aminek során az oldalsó szerelőajtón át naponta többször is be kellett másznia valamelyiküknek a szűk préscsatornába, és abban métereket kellett előre kúsznia.

Nem működött továbbá a szerelő ajtó biztonsági reteszelő kapcsolója sem, mert annak védelmi mechanizmusát - ami a prés nyitott ajtónál történő elindulását megakadályozhatta volna - a balesetet megelőzően ismeretlen személy kiiktatta. Ugyancsak működésképtelen volt a bálaprés oldalán felszerelt vészkikapcsoló is.

Egy szeptemberi napon az ebédszünet megkezdésekor a II. rendű vádlott nem áramtalanította a gépet, ami így készenléti állapotban maradt, és automatikus elindulását a rövidre zárt elektronikus biztonsági rendszerek nem voltak képesek megakadályozni. Ez akkor vált tragikus helyzetté, amikor az anyagmozgató az ebéd végeztével bemászott a gépbe, hogy szokás szerint, de ismét szabálytalanul betegye a kartonlapokat, a fotocellával ellátott hidraulikus prés a csatornában kúszó embert mozgó bálaként érzékelve önműködően elindult, és megkezdte a tömörítést.

A balesetben a sértett életét vesztette, a II. rendű vádlott pedig - aki a testi erejével próbálta volna megállítani a megindult présfejet - maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett.

A Hatvani Járási Ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja a telepvezetőt és a gépkezelőt is. Előbbivel szemben felfüggesztett szabadságvesztés mellett pénzbüntetés kiszabására, továbbá az üzemvezetői foglalkozástól történő határozott idejű eltiltásra, míg a II. rendű vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. Az ügyészség indítványt tett továbbá arra is, hogy a bíróság kötelezze a két terheltet a több mint 600.000 Ft összegű bűnügyi költség megfizetésére.