Botond, Mózes
11 °C
21 °C

Tiborcz megkapta az engedélyt a természetvédelmi területen egy tájsebre

2018.06.20. 15:44 Módosítva: 2018.06.20. 16:01

A Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya megadta a hatóság az engedélyt Tiborcz Istvánnak egy dísztó építéséhez, írja az Mfor.hu. Az engedélyt még tavaly ősszel kérték, és most februárban kapták meg, a Magyar Narancs szerint négy hektáros tóról van szó.

Tiborcz a családi birtok mellett, Csabdi határában tervezi a tavat Bicskétől nem messze, "a család tükröspusztai lovas tanyájától 350 méterre. Ez az a birtok, ahol felnőtt Tiborcz István, 2013-ban pedig itt házasodott össze Orbán Ráhellel" - írja az Mfor.hu.

Ennél érdekesebb, hogy a terület a Natura 2000 ökológiai területét is érinti, de a hatóság megengedően azt írta, amit a lap idéz, hogy az építés és a dísztó "előreláthatólag" nem eredményez kedvezőtlen hatást, "a tájszerkezetet és a táj jellegét lényegesen nem befolyásolja, kialakuló tájseb tartós megjelenésével nem kell számolni". 

A lap azt is tudni véli az előzetes vizsgálati tanulmány alapján, amit azóta levettek a hatóság honlapjáról, hogy a "közelben található a Csordakúti-árok, amivel biztosítanák a tó vízellátását, ennek érdekében duzzasztóművet, zsilipet és egyéb műtárgyakat is építeni fognak."

A munkálatokat mostanában kezdik, négy hónap alatt végeznének. A beruházás költsége nem ismert, de a hatóság figyelmeztette Tiborczot, hogy "a törvény szerint bruttó 500 millió forintos értékhatárt meghaladó teljes bekerülési költség nagyberuházásnak minősül. Ilyenkor pedig előzetes régészeti dokumentációt kell készíteni, amit a beruházó (Tiborcz István) által kötött szerződés alapján a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Kft. készít el".