Olivér
5 °C
8 °C

Tiborcz megkapta az engedélyt a természetvédelmi területen egy tájsebre

2018.06.20. 15:44 Módosítva: 2018-06-20 16:01:00

A Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya megadta a hatóság az engedélyt Tiborcz Istvánnak egy dísztó építéséhez, írja az Mfor.hu. Az engedélyt még tavaly ősszel kérték, és most februárban kapták meg, a Magyar Narancs szerint négy hektáros tóról van szó.

Tiborcz a családi birtok mellett, Csabdi határában tervezi a tavat Bicskétől nem messze, "a család tükröspusztai lovas tanyájától 350 méterre. Ez az a birtok, ahol felnőtt Tiborcz István, 2013-ban pedig itt házasodott össze Orbán Ráhellel" - írja az Mfor.hu.

Ennél érdekesebb, hogy a terület a Natura 2000 ökológiai területét is érinti, de a hatóság megengedően azt írta, amit a lap idéz, hogy az építés és a dísztó "előreláthatólag" nem eredményez kedvezőtlen hatást, "a tájszerkezetet és a táj jellegét lényegesen nem befolyásolja, kialakuló tájseb tartós megjelenésével nem kell számolni". 

A lap azt is tudni véli az előzetes vizsgálati tanulmány alapján, amit azóta levettek a hatóság honlapjáról, hogy a "közelben található a Csordakúti-árok, amivel biztosítanák a tó vízellátását, ennek érdekében duzzasztóművet, zsilipet és egyéb műtárgyakat is építeni fognak."

A munkálatokat mostanában kezdik, négy hónap alatt végeznének. A beruházás költsége nem ismert, de a hatóság figyelmeztette Tiborczot, hogy "a törvény szerint bruttó 500 millió forintos értékhatárt meghaladó teljes bekerülési költség nagyberuházásnak minősül. Ilyenkor pedig előzetes régészeti dokumentációt kell készíteni, amit a beruházó (Tiborcz István) által kötött szerződés alapján a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Kft. készít el".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?