Nándor
3 °C
16 °C

Mennyire érzi jól magát a munkahelyén?

2018.06.21. 13:03

Országos kutatást indít a Nyitottak Vagyunk azért, hogy megtudják, mit gondolnak a nők és a férfiak a munkahelyeikről. (Ha nem akarja a cikket végigolvasni, itt érhető el a kérdőív.) A kutatás elindításáról szóló közleményükben azt írják, az elmúlt években Magyarországon egyre több munkahelyen kezdtek el lépéseket tenni a munkaadók azért, hogy a nők és a férfiak ugyanolyan lehetőségekhez jussanak. A kutatássorozat arra kíváncsi, hogy milyen eredményeket érzékelnek a nők, és milyen tapasztalataik vannak a férfiaknak.

A magyar internetezőkre nézve reprezentatív kutatás mellett mindenki elmondhatja a véleményét a nyitottakvagyunk.hu honlapon, valamint a munkáltatóknak is elérhető egy elvihető kérdőív, hogy ők is fel tudják mérni, náluk mit gondolnak a női és férfi kollégák. Az elmúlt 4-5 évben egyre többen, köztük Magyarország legnagyobb, legismertebb munkáltatói, és számtalan kisvállalat foglalkozott azzal intenzíven, hogy ugyanolyan lehetőségeket biztosítson a férfi és nő dolgozóinak. Voltak, akik a kisgyermekes nők helyzetének javítására koncentráltak, mások odafigyeltek rá, hogy pusztán az esetleges előítéletek miatt a nők se essenek ki, ha az érdemeik alapján feljebb léphetnének,sokan pedig nem tipikusnak nevezhető területeken is igyekeztek lehetőséget biztosítani a nőknek,például azzal, hogy már fiatal lányként elkezdték programozni tanítani őket.

A Nyitottak Vagyunk országos felmérésében a nőket és a férfiakat is arról kérdezik, hogy mennyire találták meg a munkájukban a számításukat, mennyire tudják összeegyeztetni a munkájukat a magán-, és családi életükkel, mennyire érzik úgy, hogy érdemeik szerint bánnak velük a munkahelyükön, és milyen következő lépéseket tartanának jónak.

A Nyitottak Vagyunk négy évvel ezelőtti, hasonló felmérése akkor azt mutatta, hogy több mint egymillióan tartják sürgetőnek, hogy a munkahelyük tegyen azért, hogy egyenlő lehetőségeket biztosítsanak női és férfi munkavállalóiknak. Ez minden negyedik munkavállalót jelenti. A 18 éven felüli, még éppen tanulók 83%-a pedig úgy nyilatkozott, hogy két hasonló munkahely közül azt választaná, amelyikről tudja, hogy ott csak a tettei és a teljesítménye alapján ítélik meg, tekintet nélkül bármi másra.

Azt írják, számtalan kutatás bizonyította már, hogy az így, fair módon működő cégek sikeresebbek, és az ilyen helyeken dolgozók is jobban érzik magukat. A nők és férfiak munkahelyi lehetőségeinek témája még hosszú évekig időszerű lesz. A Világgazdasági Fórum például úgy találta, hogy ha a változások a mostani ütemben haladnak tovább, akkor 217 évet kell várnunk arra, hogy eltűnjön a férfiak és nők közötti bérszakadék. A McKinsey friss nemzetközi tanulmánya pedig azt állapította meg, hogy a női munkavállalók 18 százalékkal kisebb valószínűséggel kerülnek feljebb a szervezeti ranglétrán.

A kutatást a Nyitottak Vagyunk a Gemiusszal együttműködésben készítette. A felmérés anonim, évente meg akarják ismételni. Az országos eredményeket nyár végén hozzák nyilvánosságra.

A Nyitottak Vagyunk

A Nyitottak Vagyunk közösségi kezdeményezést 2013 nyarán alapította a Prezi, az espell és a Google. A Nyitottak Vagyunk kiemelt támogatója a Citi. Öt év alatt több, mint 1000 cég, szervezet és közösség csatlakozott a Nyitottak Vagyunkhoz, magyar vállalkozások, itthon és világszerte ismert márkák, civil szervezetek és közösségek is. Ötödik éve, hogy a Nyitottak Vagyunk kezdeményezés ott van a Budapest Pride-on, miközben több mint 10 másik kampányt is indított például a nők és férfiak ugyanolyan munkahelyi lehetőségeiért, és a fogyatékkal élőkért. A Nyitottak Vagyunk kezdeményezéshez csatlakozók alapvető értéknek tekintik, hogy másokat csak tetteik és teljesítményük alapján ítéljenek meg, tekintet nélkül életkorra, nemre, nemi identitásra, szexuális orientációra, nemzeti, etnikai hovatartozásra vagy származásra, politikai, vallási vagy más meggyőződésre, és fizikai vagy egyéb adottságokra.15%
3490 Ft
2967 Ft
15%
9999 Ft
8500 Ft