Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Momentum: Nemcsak ellenzékre, hanem ellenállásra is szükség van

Image from iOS (2)
2018.06.22. 18:22 Módosítva: 2018.06.22. 18:24

Néhány százan gyűltek össze a budapesti Széchenyi István téren péntek délután, ahol a Momentum szervezett tüntetést „Álljunk ki a tudásért!" címmel. A Facebookon előzetesen még 767-en jelezték biztosra részvételüket a demonstráción. „Tavaly ilyenkor csaknem százezren vonultunk utcára a CEU-ért. Most, egy évvel később, a Magyar Tudományos Akadémia és a magyar tudományos élet függetlensége a tét" – írták az esemény leírásában

Elsőként Gyetvai Viktor diáktüntető szólalt fel. „A magyar kormány nem méltó Széchenyi István emlékéhez, Orbán Viktor elárulta egymillió kivándorolt magyar közös európai álmát. Oroszországban lerombolták a Tudományos Akadémiát, erre készül a kormány is. Ezt akarjuk?" – kérdezte? „Börtönbe szeretnétek menni? -Nem!" – zúgta a pár száz fős tömeg.


„A kormány bármit áterőszakol a parlamenten, ezért fontos kimondani: Az erősnek nincs feltétlenül igaza" – mondta Szűcs Zoltán Gábor, a Magyar Tudományos Akadámia politológusa. Szerinte semmi érv nem hangzott el az MTA átalakítása mellett, amit tesznek, az puszta erőszak, ami ellen, és az igazság mellett kiállni kötelesség.

Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja szerint a kritikus gondolkodás nem listázni való bűn, hanem támogatni való érdem. „Álljatok ki azért, amiben hisztek!" – mondta.

A mostani kormány az ország legádázabb ellensége. Úgy dőlnek el a demokrácia alappillérei, mint a dominó. De a helyzeten nem az EU, nem Soros tud változtatni, hanem mi mindannyian. Nemcsak ellenzékre, hanem ellenállásra is szükség van.

Végül gratulált a CEU végzős diákjainak.

Berg Dániel az MTA előtt

Az MTA függetlenségéért tüntettek

A kormány azt tervezi, hogy az Akadémia költségvetésének egy része átkerül az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz. Ez azt jelentené a gyakorlatban, hogy a tervek szerint a kormány döntené el, mely kutatói intézmények mennyi forrást kapnak. A tervezett 28 milliárdos átcsoportosítás az MTA teljes költségvetésének nagyjából kétharmada.

A tárgyalások jelenleg is zajlanak a kormány és az MTA között, az Akadémia közleménye szerint jövő hét kedden folytatódnak. Ezután Lovász László tájékoztatni fogja az elnökséget. Az MTA elnökével megjelent interjúnkat itt olvashat. A világhírű matematikus ebben elmondja, pontosan hány percet kaptak annak véleményezésére a minisztériumtól, hogy el akarják venni a költségvetésük kétharmadát. 

A kormány meghosszabbított kezeként a Figyelő is beleállt a témába, és készített egy listát arról, mivel foglalkoznak az Akadémia kutatói. Lovász szerint Palkovics László miniszter elhatárolódott ettől a listától, azt állította neki, hogy nem az ő megrendelésére készült. A kormányközeli írásban megnézték egyébként, mennyit foglalkoznak gendertémával az Akadémián. Lovász erről a következőt mondta az Indexnek: 

„Lehet így mondani, bár én a genderkutatásnak ezt a ördögként való feltüntetését nem is értem. A társadalom fele nő, a másik fele férfi. Mindenki tudja, hogy máshogy szocializálódnak, mások a biológiai adottságok, nők szülik a gyerekeket. Alapvető fontosságú, hogy minél jobban megértsük, hogy mindennek milyen következményei vannak.

Én azt várnám el, hogy a kormány rendelje meg ezeket a genderkutatásokat, mert csak akkor lehet oda eljutni, hogy mondjuk a népesedési problémákat valahogy kezeljük.”