Olivér
4 °C
8 °C

Momentum: Nemcsak ellenzékre, hanem ellenállásra is szükség van

Image from iOS (2)
2018.06.22. 18:22 Módosítva: 2018-06-22 18:24:30

Néhány százan gyűltek össze a budapesti Széchenyi István téren péntek délután, ahol a Momentum szervezett tüntetést „Álljunk ki a tudásért!" címmel. A Facebookon előzetesen még 767-en jelezték biztosra részvételüket a demonstráción. „Tavaly ilyenkor csaknem százezren vonultunk utcára a CEU-ért. Most, egy évvel később, a Magyar Tudományos Akadémia és a magyar tudományos élet függetlensége a tét" – írták az esemény leírásában

Elsőként Gyetvai Viktor diáktüntető szólalt fel. „A magyar kormány nem méltó Széchenyi István emlékéhez, Orbán Viktor elárulta egymillió kivándorolt magyar közös európai álmát. Oroszországban lerombolták a Tudományos Akadémiát, erre készül a kormány is. Ezt akarjuk?" – kérdezte? „Börtönbe szeretnétek menni? -Nem!" – zúgta a pár száz fős tömeg.


„A kormány bármit áterőszakol a parlamenten, ezért fontos kimondani: Az erősnek nincs feltétlenül igaza" – mondta Szűcs Zoltán Gábor, a Magyar Tudományos Akadámia politológusa. Szerinte semmi érv nem hangzott el az MTA átalakítása mellett, amit tesznek, az puszta erőszak, ami ellen, és az igazság mellett kiállni kötelesség.

Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja szerint a kritikus gondolkodás nem listázni való bűn, hanem támogatni való érdem. „Álljatok ki azért, amiben hisztek!" – mondta.

A mostani kormány az ország legádázabb ellensége. Úgy dőlnek el a demokrácia alappillérei, mint a dominó. De a helyzeten nem az EU, nem Soros tud változtatni, hanem mi mindannyian. Nemcsak ellenzékre, hanem ellenállásra is szükség van.

Végül gratulált a CEU végzős diákjainak.

Az MTA függetlenségéért tüntettek

A kormány azt tervezi, hogy az Akadémia költségvetésének egy része átkerül az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz. Ez azt jelentené a gyakorlatban, hogy a tervek szerint a kormány döntené el, mely kutatói intézmények mennyi forrást kapnak. A tervezett 28 milliárdos átcsoportosítás az MTA teljes költségvetésének nagyjából kétharmada.

A tárgyalások jelenleg is zajlanak a kormány és az MTA között, az Akadémia közleménye szerint jövő hét kedden folytatódnak. Ezután Lovász László tájékoztatni fogja az elnökséget. Az MTA elnökével megjelent interjúnkat itt olvashat. A világhírű matematikus ebben elmondja, pontosan hány percet kaptak annak véleményezésére a minisztériumtól, hogy el akarják venni a költségvetésük kétharmadát. 

A kormány meghosszabbított kezeként a Figyelő is beleállt a témába, és készített egy listát arról, mivel foglalkoznak az Akadémia kutatói. Lovász szerint Palkovics László miniszter elhatárolódott ettől a listától, azt állította neki, hogy nem az ő megrendelésére készült. A kormányközeli írásban megnézték egyébként, mennyit foglalkoznak gendertémával az Akadémián. Lovász erről a következőt mondta az Indexnek: 

„Lehet így mondani, bár én a genderkutatásnak ezt a ördögként való feltüntetését nem is értem. A társadalom fele nő, a másik fele férfi. Mindenki tudja, hogy máshogy szocializálódnak, mások a biológiai adottságok, nők szülik a gyerekeket. Alapvető fontosságú, hogy minél jobban megértsük, hogy mindennek milyen következményei vannak.

Én azt várnám el, hogy a kormány rendelje meg ezeket a genderkutatásokat, mert csak akkor lehet oda eljutni, hogy mondjuk a népesedési problémákat valahogy kezeljük.”

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?