Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Transzszexualitása miatt üldözték, Magyarországra menekült, de itt sem engedték, hogy férfi néven éljen

2018.06.22. 20:10

Az Alkotmánybíróság (Ab) felhívta az Országgyűlést, hogy év végéig szabályozza a jogszerűen letelepedett nem magyar állampolgárok névváltoztatási eljárását.

Az ügy előzménye, hogy Magyarország befogadott egy transzszexualitása miatt hazájában üldözött, hivatalos iratai szerint nőt, de a nemét és nevét itt sem voltak hajlandóak a papírjaiban férfire cserélni, mivel a jelenlegi szabályok szerint a nemváltozással együtt járó névváltoztatási eljárás lehetősége csupán a magyar állampolgárok számára adott.

A Bevándorlási és Állampolgári Hivatal azért tagadta meg a kérését, mert a nem megváltozását az illetékes anyakönyv-vezetőnek kell átvezetnie a születési anyakönyvön, erre azonban jelen esetben nincs lehetőség, mivel az indítványozó nem rendelkezik magyarországi születési anyakönyvvel.

A döntéssel szemben az indítványozó felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő, azt azonban a bíróság is elutasította, ezután jutott az Alkotmánybírósághoz az ügy. A bíróságok egyébként nem hibáztak, hiszen nem dönthetnek közvetlenül az Alaptörvény alapján, a meglévő jogszabályokat kell értelmezniük és alkalmazniuk. Ezt az ügyet viszont nem lehetett jogszabályok alapján elbírálni, mivel nem áll rendelkezésre olyan jogszabály, amit a bíró értelmezhetne.

Az Alkotmánybíróság most megállapította, hogy mulasztásos alaptörvény-ellenesség áll fenn.

Az Ab szerint a nemváltoztatásnak járulékos velejárója a névváltoztatás, az állam pedig köteles olyan szabályozást kialakítani, amely diszkriminációmentesen biztosítja a nyilvántartásokban történő átvezetést. Az Ab szerint ugyanis a jogalkotó diszkriminatív és az emberi méltósághoz való jogot sértő módon tett különbséget a magyar állampolgárok és a nem magyar állampolgárok között.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?