Olivér
4 °C
8 °C

A miniszter tudja, honnan jön a hatvani bűz

2018.06.25. 16:24
„Megértem a Hatvanban, illetve a környéken élők türelmének a fogyását is, és azt kell mondjam, hogy igazuk is van” - mondta dr. Nagy István agrárminiszter hétfőn a parlamentben a hatvani bűzüggyel kapcsolatban. Szerinte az a hulladékkezelő bűzlik, amelyik nem ismeri el a bűzölgést.

Ahogy korábban több cikkben is írtuk, elviselhetetlen bűz terjeng a Hatvanhoz közeli Lőrinci, Heréd és Hatvan-Nagygombos települések területén. „Szúrós, kórházi szag, de olyan, hogy nem lehet megmaradni.” „Égett gumiszag, kátrányos rettenet.” „Fekália és kátrány keveréke.” Ezekkel a jelzőkkel írták le a Hatvan közelében lévő Lőrinci és Nagygombos lakói a szagot. A tucatnyi lakó, akikkel június elején beszéltünk, mind úgy érezte, hogy a közeli hulladékkezelő Hunviron cég telephelyéről érkezik a bűz, a vállalkozás vezetője viszont alaptalan vádaknak nevezte ezt.

Hétfőn a parlamentben azonban maga az agrárminiszter mondta ki Ungár Péter LMP-s képviselő kérdésére válaszolva, hogy

"a területi környezetvédelmi hatóság kivizsgálta a panaszokat, és megállapította, hogy a jelzett panaszokat nagy valószínűséggel a Hunviron Energia- és Környezetgazdálkodási Kft. lőrinci hulladékkezelő és -hasznosító telepének bűzszennyezése okozza."

Ez az a telep, amit a lakók is a bűz epicentrumaként jelöltek meg, és amelyik közleményben tagadta a vádakat.

A telep – és ebből rögtön érteni fogja mindenki, hogy a probléma honnan indul, mondta a miniszter - 60 hektáros területén 1950 és 1980 között széntüzelésű erőműből származó salakot, pernyét, majd később gumigyári hulladékokat és kommunikális hulladékot helyeztek el több millió köbméter mennyiségben, magyarázta Dr. Nagy István.

A Hunviron Kft. a miniszter szerint szénhidrogén-tartalmú veszélyes hulladékokat, vasúti talpfákat és szennyvíziszap biológiai lebontását végzi, miközben igyekszik helyreállítani a területet. A miniszter szerint azonban a környezetvédelmi hatóság többször is ellenőrizte a telephelyet, és ott „igen sok hiányosságot feltárt.”

Például:

  • hiányos a hulladékgazdálkodással kapcsolatos adatszolgáltatás,
  • a telepen végzett tevékenység jelentősen eltér az engedélyben foglalt előírásoktól,
  • több ezer tonna vasúti talpfát és villanyoszlopot tárolnak szigetelés nélküli területen,
  • a veszélyes hulladék leürítő medencék száma és mérete nagyobb az engedélyben szereplőnél,
  • a végzett kezelési technológia nem szerepel az engedélyben
  • a kezeletlen szennyvíziszap mennyisége és tárolása nem megfelelő.

A szabálytalanságok miatt van bűz, mondta az agrárminiszter hétfőn, a panaszok alapján a vizsgálat azt találta, hogy a rettentes szagot ennek a telepnek a működése okozza.

Három napja a HEOL-on megjelent cikkben a cégvezető Dankóné Kövi Márta még azt nyilatkozta, hogy "semmiféle hatósági intézkedés nem történt", most a miniszter azt mondja, 

a környezetvédelmi hatóság a szag megszüntetésére kötelezte a vállalatot.

Dr. Nagy István felszólalása szerint a területi környezetvédelmi hatóság kötelezte a Hunviron Kft.-t, hogy szüntesse meg a bűzt: vezessen be mechanikai, biológiai, fizikai, kémiai bűzcsökkentő intézkedéseket, és arra is kötelezte a céget, hogy akkreditált mérőszervezettel végeztessenek bűzmérést a telephelyen és azokban az utcákban, ahonnan a panaszok érkeztek a hatósághoz. Mivel a cég fellebbezett a határozat ellen, ezért egyelőre a határozat által elvártak még nem véglegesek a miniszter szerint.

Amennyiben a helyzet nem változik, akkor a hatóságnak jogszabályi lehetősége van a tevékenység korlátozására, felfüggesztésére vagy megtiltására is, tette hozzá a miniszter.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?