11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 2
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 2
Dánia 1
974 Stadion D csoport
20:00, November 26. ÉLŐ
Argentína 0
Mexikó 0

Államtitkár: Álljon fel az, aki orosz érdekeket szolgál!

Image from iOS
2018.06.25. 14:14

Két ellenzéki képviselő, a DK-s Vadai Ágnes és az LMP-s Ungár Péter is a magyar kormány oroszokkal való kapcsolatáról beszélt napirend előtt. A belügyi államtitkár visszautasította Vadai „gyalázatos" felszólalását, a külügyi államtitkár pedig azzal vágott vissza, hogy az LMP-sek néha felpofozzák egymást".

Vadai: Az oroszok már a számítógépeinkben vannak

Vadai Ágnes azt sérelmezte, hogy a Kaspersky Lab orosz vírusirtó szoftvereket telepítették az államigazgatási, sőt a képviselői gépekre, ami szerinte nemzetbiztonsági aggályokat vethet fel. Az oroszok már a számítógépeinkben vannak."

Az Országgyűlés főigazgatója azt mondta Vadainak: annak, aki kéri, leveszik ezt a vírusirtót a gépéről, de ez nem automatikus. Vadai szerint ezzel a Fidesz kiszolgáltatja az államot az oroszoknak.

Önök nemzeti érdekeket szolgálnak, de az orosz nemzeti érdekeket.

„A hazánk tönkretételéhez nem kellenek orosz tankok, önök kellenek" – zárta a felszólalását Vadai.

Kontrát: Álljon fel, aki orosz érdeket szolgál

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára erre úgy reagált: „Visszautasítom a minden alapot nélkülöző, gyalázatos, hazug felszólalását, minden képviselő nevében." Majd az államtitkár felszólította a parlamentet, hogy álljon fel az, aki orosz érdekeket szolgál (mivel csak ő beszélt, csak ő maradt állva a teremben).

Kontrát szerint Magyarország a világ 15. legbiztonságosabb országa, míg Gyurcsány Ferenc kormányzása idején „orosz titkosszolgálati embereket hívtak be a titkosszolgálati vezetők”, a nemzetbiztonság is veszélyben volt".

Ungár: Mikor állították meg Moszkvát?

A Vadai–Kontrát-csörtével nem zárult le a téma. Az LMP-s Ungár Péter a kormány külpolitikájáról beszélt napirend előtt, és úgy látta, hogy a kormánytagok „az elmúlt nyolc évben a szövetségesekkel ellentétes, az ellenségekkel szövetséges politikát folytattak".

Ungár szerint ugyan Brüsszel sokszor hibázott, meg kellett állítani", de azt kérte a válaszadásra kijelölt államtitkártól, hogy

egy példát mondjon, amikor megállították Moszkvát, amikor nem Moszkva érdekeit képviselték.

Menczer Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára azzal kezdte a válaszát, hogy örül, hogy Ungár nem a Külügyminisztérium alkalmazottja, és nem az LMP irányítja az ország külpolitikáját. Szerinte van némi zavarodottság az LMP-ben, van, akit kizárnak, néha felpofozzák egymást".

Szerinte az LMP külpolitikája égtáj-diplomácia lenne, vagyis a térképen ráböknek egy égtájra, és annak az érdekeit képviselik".

(Borítókép: Huszti István / Index)  • Hírek
  • Bankszámla