Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Csak Orbán tudja, mi lesz a CEU-val

Image from iOS (1)
2018.06.26. 19:03
A fideszes képviselők is csak találgatnak, hogy megköti-e a kormány a CEU magyarországi jövőjét garantáló megállapodást New York állammal. Egy hónappal a határidő lejárta előtt a többség inkább optimista, de az is lehet, hogy Orbán akar még valamit az "amerikaiaktól". A kormány még nem tárgyalta a CEU amerikai kampuszáról szóló jelentést, pedig áprilisban járt ott a magyar delegáció. New York állam viszont igazolta, hogy az egyetem ott is végez oktatási tevékenységet, vagyis már tényleg csak Orbánnál pattog a labda.

Biztos vagyok benne, hogy a kormány részéről nem cél, hogy elmenjen az egyetem

- mondta egy fideszes parlamenti képviselő, akit arról kérdeztünk, hogy várható-e, hogy a kormány aláírja New York állammal azt a megállapodást, amely garantálná a CEU hosszútávú magyarországi működését.

A nem hivatalos határidő lassan lejár, nagyjából egy hónapja maradt az Orbán-kormánynak, hogy lépjen, különben el fog költözni a CEU. Enyedi Zsolt, az egyetem rektorhelyettese tavasszal arról beszélt, hogy "a 2018/2019-es tanévet még semmi nem veszélyezteti, de augusztusra már tudni kell, Bécsben vagy Budapesten indulnak jövő szeptemberben az új évfolyamok".

Az egyetem Bécsben is nyitott egy kampuszt, és a Hvg.hu információ szerint a héten úgy határozott, hogy 2019-től ott is végeznek majd oktatási tevékenységet, de elkezdhetik a toborzást a 2019/2020-as tavévre a budapesti intézménynek is. A lap cikkében egyébként közölték New York állam Oktatási Hivatalának levelét, amely megerősíti, hogy a CEU ott is végez oktatási tevékenységet, vagyis mindenben megfelel a lex CEU-nak. 

Enyedi szintén tavasszal azt mondta lapunknak, hogy csak politikai akarat kérdése, hogy megszületik-e a megállapodás, mert az egyetem minden, az új törvényben (lex CEU) előírt feltételt teljesített.

A választások után Orbán nem foglalkozott az üggyel

Hogy mi a politikai szándék, azt csak Orbán Viktor tudja, fideszes országgyűlési képviselők még név nélkül is csak találgatnak a témában. Kérdésünkre az alábbi reakciók érkeztek országgyűlési mandátummal rendelkező kormánypárti politikusoktól: 

  • "Ha van kompromisszum a felek részéről, akkor lesz megállapodás."
  • "A frakcióban sosem vetődött fel a kérdés, de szerintem lesz megállapodás."
  • "Attól függ, milyen erősek a felek. Most szerintem inkább 60 százalék, hogy nem lesz megállapodás." 
  • "Szerintem a miniszterelnök úr nem akar megállapodni. Nem tudom, de szerintem nem akar". 

Érdekesség, hogy a második két kommentár Orbánhoz közel álló, befolyásos politikusoktól származik. Ők pesszimistábbak a CEU jövőjével kapcsolatban, mint az "egyszerű" képviselők, de úgy tűnik, naprakész és pontos tudása senkinek sincs az ügyről. 

Mindenki, akivel beszéltünk, megjegyezte, hogy nem szeretne találgatni, azaz teljes az információhiány. A választások óta a Fideszben sem volt napirenden a kérdés. "A választások után mindenki kereste a kilincset a miniszterelnökhöz, úgyhogy kevés ideje volt még foglalkozni a témával. A szándék megvan a kormány részéről, de a választások előtt nyilvánvalóan nem kötötték meg a megállapodást.

Az biztos, hogy Orbán nem foglalkozik napi szinten a kérdéssel, még gondolati síkon sem

- mondta egy veteránnak számító képviselő. 

Sikerült egy meghatározó kormánytaggal is beszélnünk, aki annyit elárult, hogy ha el is készült a CEU amerikai kampuszának oktatási tevékenységéről szóló jelentés, a dokumentum még nem járt a kormány asztalán. Egy magyar delegáció (Palkovics László, Altusz Kristóf, Kumin Ferenc) még áprilisban, a választások után járt a Bard College-nál, de azóta sem mondják meg, mit láttak ott. 

Az amerikaiaknak eddig nem voltunk nagyon fontosak, most, hogy van új nagykövet, majd meglátjuk, mi lesz. Jósolni nem szeretnék

- mondta ez a miniszter. David Cornstein amerikai nagykövet múlt pénteken érkezett Budapestre. Szenátusi meghallgatásán Cornstein közölte, hogy kiáll a demokratikus értékek védelme mellett, és fontos feladatának érzi a sajtó- és szólásszabadság védelmét. 

Majd megunják és hazamennek

Orbán Viktor kérdésünkre azt mondta a parlamentben, hogy "fontos, hogy jó döntés szülessen" a CEU-val kapcsolatban, illetve, hogy "fontosabb a döntés minősége, mint az időpontja". Ebből, és a fent idézett kormánytag megszólalásából arra is lehet következtetni, hogy Orbán még vár valamire az "amerikaiaktól". Itt valószínűleg nem New York államra kell gondolni, hanem a Trump-kabinetre. 

Az biztos, hogy a kormány nagyon nem úgy kezeli a CEU-t, mint a többi egyetemet. A szintén amerikai Maryland állammal már aláírta azt a megállapodást, amely a Magyarországon működő McDaniel College hosszútávú maradását garantálja. Marylanddel egyébként pontosan egy évvel ezelőtt egyezett meg a kormány, vagyis valószínűleg ha akart volna, New York állammal is meg tudott volna egyezni. Bár hivatalosan egy törvénymódosítás miatt év végéig kellene aláírni a kormánynak a külföldi egyetemekről szóló megállapodásokat, a CEU látványos csuklóztatásának nem nagyon lehet más célja, mint az intézmény kifárasztása. 

A lassan másfél éve húzódó CEU-ügyben született korábbi cikkeinket itt olvashatja: 

 Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (j) azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 25-én. Fotó: Huszti István / Index

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?