Nem sikerült elmeszelni az ellenzék közös jelöltjét a 8. kerületben

Image uploaded from iOS
2018.06.26. 16:46

A 8. kerületi időközi választás kapcsán két ügyben is a teljes baloldali ellenzék által támogatott jelölt, Győri Péter ellenében ítélt a Helyi Választási Bizottság, de Győri fellebbezett, és a Fővárosi Választási Bizottság már neki adott igazat – közölte a jelölt sajtófőnöke.

A Kocsis Máté polgármester parlamentbe kerülése miatt kiírt, július 8-i választásokon induló Győri Péter független polgármester jelölt mögött támogatóként felsorakozott a teljes baloldali ellenzék (LMP, Momentum, Párbeszéd, MSZP, DK, Liberálisok, Szolidaritás) és a helyi civilek társasága is, a Jobbiknak pedig nincs pénze arra, hogy induljanak a választáson. 

A Helyi Választási Bizottság a múlt héten 4:1-es szavazati aránnyal elmarasztalta Győri Pétert azért, mert a kampány során független jelöltként feltüntette támogató szervezetei logóját is. Győri fellebbezett a határozat ellen, mondván, nem egyik vagy másik szervezet jelöltje, ezért a választási törvény előírásai szerint független jelöltnek számít, ugyanakkor a felsorolt szervezetek, pártok egyöntetűen támogatják, s ezért – álláspontja szerint – jogszerű és tisztességes erről a választókat megfelelően tájékoztatni. 

A fellebbezést kedden elbírálta a Fővárosi Választási Bizottság, és hatályon kívül helyezte a Helyi Választási Bizottság határozatát.

A fellebbviteli fórum kedden Győri egy másik fellebbezését is elbírálta, szintén a jelöltnek adva igazat. A Helyi Választási Bizottság korábban úgy döntött, hogy 

nem jogsértő Győri Péter plakátjainak lefújása és megrongálása, mivel azok nem váltak teljesen felismerhetetlenné. 

A Fővárosi Választási Bizottság viszont megállapította a jogsértés tényét a megrongált és átfújt plakátok ügyében. Győri Péter a közleményben úgy kommentálta a döntéseket: „Úgy tűnik, hogy a Helyi Választási Bizottság is a Fidesz kampányeszközévé vált, de ezt a Fővárosi Választási Bizottság, a fenti két ügyben megakadályozta.”

Az időközi polgármester-választást július 8-án tartják; Győri Péterrel, a Menhely Alapítvány alapítója és elnökével az Abcúg interjúját itt közöltük. A Fidesz Sára Botondot, az önkormányzat alpolgármesterét indítja, Kocsis szerint ő lenne a méltó utódja.

(Borítókép: Huszti István / Index)