Aliz
6 °C
14 °C

Nem sikerült elmeszelni az ellenzék közös jelöltjét a 8. kerületben

Image uploaded from iOS
2018.06.26. 16:46

A 8. kerületi időközi választás kapcsán két ügyben is a teljes baloldali ellenzék által támogatott jelölt, Győri Péter ellenében ítélt a Helyi Választási Bizottság, de Győri fellebbezett, és a Fővárosi Választási Bizottság már neki adott igazat – közölte a jelölt sajtófőnöke.

A Kocsis Máté polgármester parlamentbe kerülése miatt kiírt, július 8-i választásokon induló Győri Péter független polgármester jelölt mögött támogatóként felsorakozott a teljes baloldali ellenzék (LMP, Momentum, Párbeszéd, MSZP, DK, Liberálisok, Szolidaritás) és a helyi civilek társasága is, a Jobbiknak pedig nincs pénze arra, hogy induljanak a választáson. 

A Helyi Választási Bizottság a múlt héten 4:1-es szavazati aránnyal elmarasztalta Győri Pétert azért, mert a kampány során független jelöltként feltüntette támogató szervezetei logóját is. Győri fellebbezett a határozat ellen, mondván, nem egyik vagy másik szervezet jelöltje, ezért a választási törvény előírásai szerint független jelöltnek számít, ugyanakkor a felsorolt szervezetek, pártok egyöntetűen támogatják, s ezért – álláspontja szerint – jogszerű és tisztességes erről a választókat megfelelően tájékoztatni. 

A fellebbezést kedden elbírálta a Fővárosi Választási Bizottság, és hatályon kívül helyezte a Helyi Választási Bizottság határozatát.

A fellebbviteli fórum kedden Győri egy másik fellebbezését is elbírálta, szintén a jelöltnek adva igazat. A Helyi Választási Bizottság korábban úgy döntött, hogy 

nem jogsértő Győri Péter plakátjainak lefújása és megrongálása, mivel azok nem váltak teljesen felismerhetetlenné. 

A Fővárosi Választási Bizottság viszont megállapította a jogsértés tényét a megrongált és átfújt plakátok ügyében. Győri Péter a közleményben úgy kommentálta a döntéseket: „Úgy tűnik, hogy a Helyi Választási Bizottság is a Fidesz kampányeszközévé vált, de ezt a Fővárosi Választási Bizottság, a fenti két ügyben megakadályozta.”

Az időközi polgármester-választást július 8-án tartják; Győri Péterrel, a Menhely Alapítvány alapítója és elnökével az Abcúg interjúját itt közöltük. A Fidesz Sára Botondot, az önkormányzat alpolgármesterét indítja, Kocsis szerint ő lenne a méltó utódja.

(Borítókép: Huszti István / Index)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?