Olivér
4 °C
8 °C

Elítéltek egy korrupt önkormányzati cégvezetőt

2018.06.27. 16:18 Módosítva: 2018-06-27 16:19:12

Három év börtönbüntetésre ítélte hűtlen kezelés és hamis magánokirat felhasználása miatt a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit (NyírVV) Kft. korábbi ügyvezetőjét nem jogerősen a Nyíregyházi Törvényszék. A cégvezető két társát - jogerősen - felfüggesztett börtönnel sújtotta a másodfokú bíróság - közölte az MTI. 

A bíróság enyhítette az elsőrendű vádlottra, B. P.-re első fokon kiszabott négy év börtönbüntetést, emellett a vádlottat felmentette az egy rendbeli hűtlen kezelés alól.

A másodrendű vádlottat, D. P.-t egy év, a harmadrendűt, N. J.-t pedig két év börtönre ítélték, e büntetések végrehajtását a szabadságvesztéssel megegyező időtartamra felfüggesztették. A harmadrendű vádlott által vezetett kft.-vel szemben korábban kiszabott pénzbírságot 10 millió forintra mérsékelték.

A B. P. által vezetett önkormányzati tulajdonú cég feladata volt Nyíregyházán a földutak karbantartása, az útfelújítási és útstabilizálási munkák elvégzése. Az elsőrendű vádlott ügyvezetőként a 2011-ben és 2012-ben megkötött vállalkozói szerződéseknél vagyoni hátrányt okozott a cégnek, és nem állapítható meg az sem, hogy a szerződéskötések során azért tért el a korábbi gyakorlattól, hogy a szokásos díjnál nagyobb összeget tudjon kifizetni vállalkozóknak.

B. P. 2012 szeptemberében ügyvezetőként úgy kötött vállalkozási szerződést N. J.-vel, hogy tudta, az abban foglalt munkákat nem végzi el. A szerződéseket az önkormányzat illetékeseinek nem mutatták be, azok ellenjegyzése nem történt meg, az önkormányzati cég részéről kapcsolattartóként pedig D. P.-t jelölték meg, aki tisztában volt azzal, hogy a szerződéseket nem fogja teljesíteni a harmadrendű vádlott, illetve a cége, mégis vállalta, hogy a kifizetés érdekében aláírja a szükséges okiratokat, teljesítési igazolásokat.

N. J. 2012 decemberében állította ki a fiktív számlákat az önkormányzati tulajdonú földutak stabilizációs munkáinak elvégzéséről, majd azokat benyújtotta az elsőrendű vádlott által vezetett cégnek. A vádlott társai a kifizetések jogszerűségének látszata érdekében a teljesítményigazolásokat aláírták, a számlákat pedig kifizették, ezzel 32,8 millió forint kárt okoztak az önkormányzati cégnek - közölte a szóvivő.

A döntés a másod- és a harmadrendű vádlott esetében jogerős, az elsőrendű vádlottra kiszabott ítélet ellen az ügyész, a vádlott és védője is fellebbezést jelentett be.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?