Ödön
1 °C
11 °C

Áder nem szólt hozzá, aláírt mindent

2018.06.28. 15:48

A Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent az alaptörvény hetedik módosítása valamint az úgynevezett "Stop Soros" törvénycsomag, miután Áder János államfő aláírta azokat.

A köztársasági elnök a jogszabályok aláírásával kapcsolatban ezúttal nem tett nyilatkozatot. Korábban, az alaptörvény negyedik módosításának elfogadásakor azonban közleményben tette egyértelművé: alkotmányos kötelezettsége az alkotmánymódosítás aláírása.

Az alaptörvény ugyanis nem ad lehetőséget az államfőnek arra, hogy a módosítást megfontolásra visszaküldje az Országgyűlésnek vagy az Alkotmánybíróság vizsgálatát kérje. (Kivéve persze, ha eljárási hibát észlel a módosítások elfogadásánál.)

Áder János akkor idézte az alaptörvényt, amely szerint a köztársasági elnök az alaptörvényt vagy annak módosítását a kézhezvételétől számított öt napon belül aláírja, és elrendeli a hivatalos lapban való kihirdetését. Ezúttal semmilyen kommentár nem érkezett a köztársasági elnöktől.

A hetedik módosítás a következő témaköröket érinti:

  1. az illegális bevándorlás elleni küzdelmet: bekerült az alaptörvénybe, hogy „idegen népesség nem telepíthető be";
  2. a keresztény kultúra védelmét: bekerült, hogy minden állami szerv kötelessége Magyarország önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme";
  3. a gyülekezési jog korlátozását: bekerült, hogy a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat mások magán- és családi életének, valamint otthonának sérelmével";
  4. a hajléktalanság megtiltását: mostantól tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás" , illetve bekerült, hogy az állam mellett az önkormányzatok is törekednek valamennyi hajlék nélkül élő személy számára szállást biztosítani;
  5. a közigazgatási bíróságok létrehozását: A közigazgatási bíróságok döntenek közigazgatási jogvitákban és törvényben meghatározott egyéb ügyben". Ez azt is jelenti, hogy nem a Kúria mondja majd ki a végső szót az egyes közigazgatási vitákban.

Az úgynevezett "Stop Soros" törvénycsomag az illegális bevándorlásról szól.

  • Ez alapján büntető törvénykönyvi (Btk.) tényállás lesz az illegális bevándorlás elősegítése, támogatása. Aki ezeknek a bűncselekményeknek az elkövetéséhez anyagi eszközöket szolgáltat vagy a szervező tevékenységet rendszeresen folytatja, egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 
  • A "Stop Soros" változtatott továbbá az államhatárról szóló törvényen, amely így kimondja: azok, akik határvédelemmel és államhatár rendjével összefüggő bűncselekmények elkövetése miatt eljárás alatt állnak, nem tartózkodhatnak a határvonaltól számított 8 kilométeres sávban. 

Az Országgyűlés mindkét előterjesztést a múlt héten fogadta el. Emlékezetes, a Fidesz-KDNP képviselői mellett ezeket a Jobbik is megszavazta. Az MSZP és az LMP nem nyomot gombot, a Párbeszéd nemmel szavazott, a DK bojkottálta a szavazásokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?