Márki-Zay Péter a legnépszerűbb ellenzéki politikus

2018.06.28. 06:40

A választások után általában többen mondják, hogy a győztessel szimpatizálnak, mint amennyien ténylegesen szavaztak rájuk, a vesztes ellenzéki pártok népszerűsége viszont nem változik számottevően. Az április 8-i választás után más helyzet alakult ki Magyarországon; miközben a Fidesz népszerűsége nőtt, az ellenzékieké jelentősebben csökkent a szokásosnál - írja a HVG a Medián kutatására hivatkozva. 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Márki-Zay Péter a legnépszerűbb ellenzéki politikus

A választási kudarc leginkább az LMP-s vezetőket tépázta meg.

1714 · Jun 28, 2018 06:40am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

A leginkább az LMP-s politikusok népszerűsége tépázódott meg: Szél Bernadett 39-ről 25-re, Hadházy Ákos 34-ről 26 százalékpontra esett vissza. A párbeszédes Karácsony Gergely és Szabó Tímea népszerűsége is 6-7 egységgel csökkent a Medián kutatásában. A vereség legkevésbé a DK-s népszerűségét viselte meg, Gyurcsány kivételével a pártjának arcai az ellenzék középmezőnyéhez tartoznak ebben a versenyben. A Jobbik is nehéz helyzetbe került, mert Vona visszavonulásával és Dúró kizárásával elveszítették a párt két legnépszerűbb politikusát. 

A tíz legnépszerűbb politikus listáját magasan vezeti Áder János, akit Orbán Viktor és Varga Mihály követ a dobogón. Az első tízbe két ellenzéki fért be, Márki-Zay Péter az ötödik holtversenyben Tarlós Istvánnal, illetve még Karácsony Gergely szerepel a listán. Beszédes, hogy egyikük sem klasszikusan országos politikus, hanem Hódmezővásárhely és Zugló polgármesterei. 

Közben a Magyar Hírlap arra emlékeztet, hogy Magyarországon 12 éve folyamatosan a Fidesz a legnépszerűbb párt. Orbánék a 2006-os választási vereségük után májusban álltak az élre, és azóta is töretlenül vezetnek.