Dupla népszavazást kezdeményez az MSZP

2018.06.29. 10:26 Módosítva: 2018.06.29. 10:44

Az MSZP "a közpénzek védelmében" két népszavazást kezdeményez – mondta Tóth Bertalan, az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője az elnökség előző napi döntéséről pénteken az MTI-nek.

A két hete megválasztott elnök elmondta, a két kérdéssel

  • köteleznék a kormányt, hogy csatlakozzon az európai ügyészséghez,
  • átalakítanák a kormányzati reklámköltések jelenlegi rendszerét, hogy a kormány csak nézettség alapján költsön a különböző médiumokban.

Tóth Bertalan szerint a magyar ügyészség nem lép fel a korrupcióval szemben, erre lenne megoldás az az európai ügyészséghez történő csatlakozás, amitől "úgy irtózik a Fidesz, mint a tömjénfüsttől".

Egyébként a Nemzeti Választási Bizottság már tavaly novemberben elutasított egy népszavazást az európai ügyészségről, az MSZP elnöke az MTI tudósítása alapján nem beszélt arról, az ő kérdésüket miért fogadná el a testület.

Tóth a másik népszavazási kezdeményezésükről szólva azt mondta, több tízmilliárd forintot költenek el kormányzati kommunikációra úgy, hogy a hasznát a fideszes baráti kör élvezi, népszavazási kezdeményezésük ezért azt szeretné elérni, hogy az erre fordított pénzt "nézettség és olvasottság szerint kelljen felhasználni", azaz azok a médiumok is részesedjenek belőle, amelyeknek sokkal magasabb a nézettsége, illetve olvasottsága, mint a Fideszhez közeli lapoknak.

Arról mi is beszámoltunk, hogy a közpénzből kitömött kormányközeli médiavállalkozások nem kell a piacról megélniük. A Ripost esetében korábban írtunk arról, hogy az újság indulása előttmilliós hirdetéseket kötöttek le náluk különböző állami szervezetek. A kormány az adófizetők pénzéből finanszírozott kampányait ráadásul olyan helyeken futtatja, ahol a hirdetésből a kormányközeli vállalkozók profitálnak.

Hadházy már javasolta az aláírásgyűjtést

Hadházy Ákos, az LMP-ből kilépett képviselő a Facebookján annyiban reagált erre a kezdeményezésre, hogy az ő ötlete volt ebben a két témában aláírásgyűjtést kezdeményezni.

Örülök, ha ők is megértették: csak így menthető meg az EU tagságunk és fékezhető meg az EU pénzek korlátlan lopása.

"Az elmúlt hetekben nagyon sok parlamenten kívüli szereplővel egyeztettem arról, hogy ezeket az ügyeket közösen kikényszeríthessük. Természetesen a pártok sem megkerülhetőek és én nagyon reménykedem benne, hogy inkább ebben (például a gyűjtött aláírások számában) fognak versenyezni, mint egymás szapulásában. Ezért egyeztetést kezdeményezek az MSZP-vel és a többi parlamenti párttal is a két létfontosságú ügy sikerre viteléért."

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Dupla népszavazást kezdeményez az MSZP

A kormánypropagandáról és az európai ügyészséghez való csatlakozásról.

221 · Jun 29, 2018 10:26am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments