Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Maguknak számláztak az állam megbízásából dolgozó igazságügyi szakértők

2018.06.29. 08:19 Módosítva: 2018-06-29 08:19:49

A Debreceni Egyetem Igazságügyi Orvostani Intézetének munkatársai saját vállalkozásukkal számlázták le azokat a hatósági kirendeléseket, amelyeket főmunkaidőben közalkalmazottként kellett volna elvégezniük, írja a 24.hu.

A magas szintű patológiai, pszichiátriai és jogi képzettséggel rendelkező igazságügyi orvosszakértőknek a z állam által biztosított díjazás fejében kell elvégezniük a boncolásokat a rendkívüli halálesetek ügyében.  A 24.hu birtokába került dokumentumok szerint az egyetemi intézetben, közalkalmazottként dolgozó orvosszakértők körében legalább egy évtizede gyakorlat, hogy magánvállalkozóként, illetve gazdasági társaságként nyújtják be a díjjegyzéket a hatóságoknak. Így  miközben főállású egyetemi alkalmazottként elvégezték az egyetemi intézet számára előírt hatósági szakértést, vállalkozóként másodszor is megkapták ugyanezért a munkáért a fizetést.

clk

A 24.hu birtokába jutott papírok szerint az intézet egyes szakértői egyes időszakokban az összes kirendelésüket vállalkozóként számolták el. Néha fizetési felszólítást is küldtek az ORFK-nak a vállalkozói díjak késedelmes kifizetése miatt. Egy-egy sűrűbb hónapban a közalkalmazotti fizetés mellett a 400-500 ezer forintot is elérhette a vállalkozások bevétele fejenként.

Idén év elején a Debreceni Törvényszék egy halálos baleset körülményeinek kivizsgálásával kapcsolatos szakértői díjjegyzék esetén egyszer csak visszadobta az egyik orvosszakértő által leadott vállalkozói számlát, és megváltoztatta az elsőfokú bíróság díjmegállapító végzését. A másodfokon eljáró bíróság kimondta: az igazságügyi szakértői intézmény alkalmazásában álló szakértő külön díjazásra nem jogosult, ezért a szakértői díj és a költségátalány nem a szakértőt, hanem az orvostani intézetet illeti. 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Maguknak számláztak az állam megbízásából dolgozó igazságügyi szakértők

A díjat az intézet kapta, a közalkalmazott szakértők viszont számlára dolgoztak az államnak.

177 · Jun 29, 2018 08:19am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?