Erzsébet
1 °C
4 °C

Húsz új katonai helikoptert vesz a magyar honvédség az Airbustól

2018.06.29. 12:54 Módosítva: 2018-06-29 13:02:34

Húsz új, könnyű és többcélú H145M típusú helikopter katonai változatának beszerzéséről döntött  a honvédelmi tárca. Az MTI azt írja, a már hadrendben lévő helikopterek nagyjavításon estek át, de a Mi-8-as és Mi-17-es szállító helikopterek hamarosan elérik üzemidejük és rendszerben tarthatóságuk végső határidejét. Első körben ezért ezek pótlásáról döntött a tárca az Airbus céggel kötött szerződéssel.

A tárca közleménye szerint az Airbus minden fontos harcászati és technikai szempontból szükséges képességet megad a fegyverrendszerben és az egyéb technikai felszereltségben. A cég a helikopterek mellett kiterjesztett felszerelési, oktatási és támogatási csomagot is ad a Magyar Honvédségnek. A helikopter-beszerzési eljárást széleskörű nemzetközi piackutatás előzte meg.  

Magyar Honvédség korábban a pilóták kiképzésére és az oktatási célok mellett egyéb katonai feladatokra is kiválóan alkalmazható Zlin típusú kisrepülőgépeket szerzett be, és többfunkciós csapatszállító Airbus A 319-es repülőgépekkel bővítette légiflottáját.

Hamarosan futár, illetve felderítő feladatokra is alkalmas kisebb repülőgépek, valamint nagyobb méretű és teljesítményű, teherszállításra és légideszant feladatokra is alkalmas, "rámpás" katonai repülőgépek beszerzését kezdik meg.  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?