Húsz új katonai helikoptert vesz a magyar honvédség az Airbustól

2018.06.29. 12:54 Módosítva: 2018.06.29. 13:02

Húsz új, könnyű és többcélú H145M típusú helikopter katonai változatának beszerzéséről döntött  a honvédelmi tárca. Az MTI azt írja, a már hadrendben lévő helikopterek nagyjavításon estek át, de a Mi-8-as és Mi-17-es szállító helikopterek hamarosan elérik üzemidejük és rendszerben tarthatóságuk végső határidejét. Első körben ezért ezek pótlásáról döntött a tárca az Airbus céggel kötött szerződéssel.

A tárca közleménye szerint az Airbus minden fontos harcászati és technikai szempontból szükséges képességet megad a fegyverrendszerben és az egyéb technikai felszereltségben. A cég a helikopterek mellett kiterjesztett felszerelési, oktatási és támogatási csomagot is ad a Magyar Honvédségnek. A helikopter-beszerzési eljárást széleskörű nemzetközi piackutatás előzte meg.  

Magyar Honvédség korábban a pilóták kiképzésére és az oktatási célok mellett egyéb katonai feladatokra is kiválóan alkalmazható Zlin típusú kisrepülőgépeket szerzett be, és többfunkciós csapatszállító Airbus A 319-es repülőgépekkel bővítette légiflottáját.

Hamarosan futár, illetve felderítő feladatokra is alkalmas kisebb repülőgépek, valamint nagyobb méretű és teljesítményű, teherszállításra és légideszant feladatokra is alkalmas, "rámpás" katonai repülőgépek beszerzését kezdik meg.