Aliz
6 °C
14 °C

Novák Katalin: Mondjuk ki a nyilvánvalót, akkor is, ha homofóbnak tartanak majd!

2018.06.30. 19:49 Módosítva: 2018-06-30 20:06:24

A kormánynak a jövőben is határozottan ki kell állnia a házasság értékei mellett – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szombaton Kaposváron, a Református Egyházi Napok beszélgetésén. Az MTI beszámolójából kiderült, az államtitkár a házasság értékei melletti kiállás alatt a melegházasság elítélésére gondolt.

Stabilan kell állnunk a jövőben is a házasság értéke mellett, mert fennáll a veszély, hogy amikor "egy maroknyi kisebbség jogaiért harcolnak egyesek, elfeledkezünk a többségről"

 – mondta, majd hozzátette: vannak fenyegető jelek, amelyek próbálják megbontani a család szentségét, bár ezek nem jellemzőek a világ egészére, és a média által jelentős mértékben felnagyítottak. Az államtitkár a tiszta vízhez hasonlította a családot: bár az üdítőitalokat sokat reklámozzák, a vizet e nélkül is minden gyerek szereti.

Novák szerint amikor a hagyományos férfi és női szerepekről beszélünk, a nyilvánosan szereplők óvatosan fogalmaznak, mert félnek attól, hogy a homofóbia vádjával illetik őket, akkor is, ha a legegyértelműbb összefüggéseket mondják ki. Ezért ő bátorságra buzdította a jelenlévőket, szavai szerint

szabad bátran beszélni nyilvánvaló kérdésekről.

Például, hogy egy gyereknek joga van ahhoz, hogy legyen édesanyja és édesapja. "Nem szabad elfeledkeznünk a többségről, amelynek értékei és a gyerekvállalás mellett határozottan ki kell állni; a családhoz kell egy nő és egy férfi, és pont elég hozzá egy nő és egy férfi" – fogalmazott. Egyébként Novák Katalin ezeket pont egy héttel a Budapest Pride felvonulás előtt mondta.

A Református Napokon szervezett fórumbeszélgetésen Márfi Gyula veszprémi érsek arról beszélt, hogy van pozitív és negatív másság. "A fiú más, mint a lány, ez pozitív másság, ma ezt el akarják törölni. Az egynemű partnerek nem alternatívái a házastársaknak" – mondta.

Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke pedig arról beszélt, hogy még nem jöttünk ki abból az európai álmodozásból, miszerint majd az állam mindent megold. Szerinte korábban a családok ráhagyták az államra a gyerekek nevelését, és ez rossz. "A tisztességes kormányzatok már nem állítják azt, hogy mindent megoldanak a családok helyett" – fogalmazott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?