Jolán
2 °C
4 °C

Júliustól egy fillért sem kap a Jobbik az államtól

2018.07.01. 14:10 Módosítva: 2018-07-01 14:12:36

A Magyar Államkincstár július 1-jétől kezdi csökkenteni azon pártok támogatását, melyeknél az Állami Számvevőszék korábbi vizsgálata jogszabályellenes finanszírozást állapított meg, két párt esetén pedig már májusban levonta ennek mértékét – közölte a MÁK vasárnap. 

A Jobbik Magyarországért Mozgalom esetében ugyanakkor – tekintettel arra, hogy már közel fél éve mentesülnek a tartozás teljesítése alól - a Kincstárnak semmilyen további fizetési könnyítést nincs módjában nyújtani

- áll a közleményben. 

A Jobbik azt írta, a működésképtelenség határára sodorja a pártot az, hogy nem kapják a pénzt és megszorítások jönnek a Jobbiknál.

A Magyar Államkincstár a választásokra való zavartalan felkészülés érdekében április végéig egyetlen párttól sem vonta le a tartozás összegét a nekik járó állami támogatásból. Az érintettek pártok még a májusra járó összegeket is megkapták. A választásokon elért eredményük alapján a Magyar Liberális Párt és az Együtt – a Korszakváltók Pártja a jövőben nem jogosult költségvetési forrásra, így ezektől már akkor levonta a MÁK a számvevőszéki vizsgálatban megállapított tiltott támogatás mértékét.

A legnagyobb bírsággal sújtott Jobbik, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd Magyarországért Párt, a Magyar Szocialista Párt és a Lehet Más a Politika a következő négy évben is részesülnek állami támogatásban, esetükben a Kincstár 2018. júliustól vonja le, illetve kezdi levonni a megállapított összegeket. Ez ugyanúgy vonatkozik a Jobbikra is, hiszen már január 24-ét követően is teljesíteniük kellett volna, ráadásul bebizonyosodott az is, hogy a büntetés kifizetésére összegyűjtött pénzt kampánycélokra fordították – írta az Államkincstár.

A Jobbik nem juthat közpénzhez mindaddig, amíg a teljes, az ÁSZ által 331,6 millió forintban megállapított összeget le nem vonták tőle, így a párt júliustól kezdődően nem kap támogatást a teljes összeg visszafizetéséig. 

Az ÁSZ döntésének jogosságát az ellenzéki pártok élükön a Jobbikkal vitatták, ugyanis korábban ilyen jellegű vizsgálatokat a hatóság nem folytatott. A korábbi választásoknál a Fidesz kaphatott ugyancsak Simicska Lajostól ennél is nagyobb kedvezményeket, emiatt azonban semmilyen vizsgálat és szankció nem volt. A Jobbik a választások óta takarékos üzemmódban ketyeg, a hagyományos majálisukat nem tartották meg anyagi okokból, és a Posta felé is több tízmilliós tartozást halmoztak fel.

Megszorítások jönnek a Jobbikban

A Jobbik közleményben reagált. Azt írták, "a jogtalan ÁSZ-bírság anyagilag nagyon nehéz helyzetbe hozza a Jobbikot, a működésképtelenség határára sodorja, de eddigi történetünk során sokszor kerültünk nehéz helyzetbe, amikor a hatalommal szemben küzdöttünk, de sosem adtuk fel, és most sem fogjuk feladni. Ezzel a hozzáállással lettünk az ország második legerősebb pártja."

Üzentek az állítólagos új tagoknak is: bízzanak a jövőben.

"A Jobbik újabb megszorításokat fog majd bevezetni a párton belül annak érdekében, hogy kezelni tudja anyagilag ezt a nehéz helyzetet" - írják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?