Aliz
6 °C
14 °C

Jómódú falu, csak hát kihal

DSC 1201 1
2018.07.01. 08:23
Magas az egy főre eső polgármesterjelöltek száma Kékkúton, ahol vasárnap tartanak időközi polgármester-választást, miután betegsége miatt decemberben leköszönt Pék László.

A külső szemlélő számára Kékkút mozdulatlannak tűnik. A panorámás, rendezett porták előtt az utca néptelen, az embert magába húzza a nyugalom, én rögtön pipacsokat és levendulákat kezdtem fotózni méhecskékkel, hűsöltem a templom tövében – sajnos zárva volt –, nádtetős házat bámultam, már amíg nem zúdult be egy nagyobb kamionos hullám. A kamionforgalom egyébként téma a faluban, bár nem a legfontosabb.

A mozdulatlanság felszíne azonban tektonikus mozgást rejt: négyen még sosem indultak a polgármesteri székért a 70 fős falu rómaiakon át a bronzkorig visszanyúló történetében. Sőt, az is csak először fordul elő a Káli-medence ásványvízről híres településén, hogy a függetleneken kívül egy pártszínekben induló jelölt is van: az LMP-s Takács Lajos.

„Sokan mondták, hogy láttak már független jelöltet, aztán később kiderült, ki van mögötte. Én nem árulok zsákbamacskát” – mondta Takács Lajos, aki már az országgyűlési választásokon is megmérettette magát egyéni körzetben. Kékkúton a leadott 48 szavazatból 26-ot a Fidesz, 19-et a Jobbik jelöltje vitt el, Takács lett a harmadik a 13 jelöltből. Igaz, mindössze kettő szavazatot kapott, ami épp eggyel több volt a kutyapárt jelöltjének eredményénél.

Kettő szavazat az oklevelekben először 1338-ban Kőkútként említett faluban sem sok. Bár van, amikor épp elég: a választási törvény alapján egy ekkora településen pont ennyi támogató aláírás kell ahhoz, hogy valaki polgármester-jelölt lehessen.

Kicsi, de szoros

2000 óta az öt önkormányzat választás mellé Kékkúton három időközi választás párosul.

Többnyire egyszerű volt a helyzet, amikor Pék László indult: 1994, ben 1998-ban és 2014-ben is megszerezte a leadott szavazatok száz százalékát - ehhez az is kellett, hogy egyedül induljon.

2002-ben azonban valamiért nem futott neki, Kardosné Csaba Gyöngyi és Jancsó Gábor párharca azonban első nekifutásra döntetlen lett, 31-31-gyel. Pár hónappal később a megismételt választáson az utóbbi nyert.

Igaz, ő a helyiek szerint nem sokat tett a faluhoz, legfeljebb azzal, hogy 2006-ban bekerült az országos hírekbe, amikor előállította a rendőrség, mert egy telefonfülkéből megeresztett hívásban a Markó utca felrobbantásával fenyegetőzött. 

2006-ban Pék újra indult, ekkor azonban ő is belefutott egy döntetlenbe, az ismétléskor már 57-40-re megnyerte - szokatlanul sok volt a leadott 97 szavazat. 

2010-ben Pék már simán, legutóbb még simábban nyert. 

„Ezzel nincsen semmi gond, az viszont talán jobb lenne, ha polgármester-választáson csak olyan indulna, aki a településen is él” – mondta vélhetően a zánkai Takács Lajosra utalva Kardosné Csaba Gyöngyi, nem messze a 18. században épült Szent Dömötör templomtól álló boltban, ahol dolgozik, miközben alpolgármesteri teendőit is ellátja. Indul a választáson is, ígérve, hogy úgy vinné tovább a település vezetését, ahogyan Pék László tette: legyen rendezett a falu és nyújtson segítségen ott ahol tud a lakóknak.

Kardosné szerint ha kicsiben is, de egy 70 fős településen ugyanaz egy polgármester feladata, mint egy nagyobb városban. Sőt, néha talán több, mert egy ilyen helyen a polgármester és a két önkormányzati képviselő bármikor elérhető, ha szükség van rá.

A turizmusban kéne tovább lépni, az önkormányzatnak van egy több lakásos ingatlana, amelyet erre a célra érdemes lenne megfelelően átalakítani. Ha lehet, akkor pályázati pénzből, bár az alpolgármester szerint jómódú településként, az adózott jövedelem alapján kisebb eséllyel indul ezekért a forrásokért a falu, amelynek elsődleges bevétele a Kékkúti Ásványvíz Zrt. iparűzési adójából származik, azoknak a kutaknak a révén, amelyek savanyúvizéből állítólag még Theodora császárné is ivott.

Az átlagosnál jobb helyzetet mutatja az is, hogy a falu két közmunkását állandó alkalmazásba vették, így korábban 50 ezres a fizetésük is jóval magasabb lett. „Becsülettel ellátják a munkájukat, ha van olyan helyzetben az önkormányzat, akkor támogassuk az itt élőket” - érvelt ritkán hallható módon az alpolgármester, miközben eladott egy kiló kenyeret.

Fogy a kékkúti

Kékkúton persze nem nagy egy bolt forgalma, a nagyobb bevásárlást mindenki Tapolcán vagy Révfülöpön intézi, attól függően, hogy munkahelye, a gyerek iskolája kit hova szólít hétköznapokon. Iskola már a hetvenes évek óta nincs helyben, és az ásványvíz csak három helyi lakosnak biztosít állandó munkát.

Persze, ahogy múlnak az évtizedek, úgy lesz egyre kevesebb a lakó, főleg nyugdíjaskorúnál fiatalabb. A különbség mondjuk a szépnevű, de kevésbé szerencsés Heves megyei régióban lévő Istenmezejéhez képest, hogy az ingatlanok jó áron eladhatók és sok vásárló – vagy örökös – nyugdíjas éveinek otthonát látja benne, addig pedig nyaralónak használja. Egy 80 négyzetméteres házért 40 milliót is el lehet kérni, sőt, most egy százmilliós ingatlan is eladó. Igaz, a Fő utcán az egykori vendéglő 70 négyzetméteres, felújításra szoruló épületét, 1400 négyzetméteres telekkel 26 millióért hirdetik. És nem tolonganak a vevők, ami azért finoman jelzi, hogy a turizmusra, vendéglátásra építeni azért nem annyira könnyű, pedig ez tűnik közös nevezőnek a jelöltek között. Kardosné, és Takács mellett a leköszönt Pék László fia, Pék Renátó is elsődleges feladatnak nevezte.

„A fél ország megélhetne a balatoni turizmusból” - mondta a jelölt telefonon. Az ifjabb Pék Köveskált említi jó példaként, ahol egész évben vonzó szálláshelyek működnek. Reneszánszát éli a kerékpárturizmus, ez is jócskán megnyújthatná a szezont, munkát is adva a vendéglátásban. Mindehhez persze aktívan kell keresni a pályázati lehetőségeket – mondta Pék – mert nem lehet úgy nekiállni, hogy a falunak erre nincs lehetősége.

Ez egyúttal megoldást jelentene az elvándorlásra, a település elöregedésére, ami nem új jelenség Kékkúton.

A faluban a csúcson 350-en laktak, de ennek már 120 éve.

Az LMP-s Takács is az elvándorlás megállítását említi a legfontosabb hosszú távú feladatok között. De a munkahelyteremtést ígérő turizmus felfuttatása mellett általános béremelésről, is szólt. „Pénzintézetekben most is keresnek munkaerőt, de a bérek jóval elmaradnak a fővárosiaktól.” Takács szerint csökkenne az elvándorlás a többkulcsos, progresszív adózás újbóli bevezetésével, adómentessé téve a minimálbért – ez tehát nem csak helyi szinten megoldandó kérdés, Helyben viszont a település többet tehetne az itteni vállalkozások támogatásáért, például a térséget hirdetve, például a falunak 50 millió forintos tartalékából. Takács szerint azért is előnyös, hogy ő nem független, hanem egy parlamenti párt jelöltje, mert ő így az országos és a helyi szint között közvetítő lehet, ehhez kifejezetten passzul az LMP „helyi ügyek” programja.

A jelöltek között még két dologban egyetértés van:

bármilyen tervezetek szivárognak is ki olykor - bár Orbán visszautasította, hogy akár csak gondolkodtak volna rajta -, minden településen fontos, hogy önálló önkormányzat legyen, és semmiképp se legyenek a kis lakosságra hivatkozva összevont önkormányzatok. 1950 és 1990 között volt közös tanács, akkor az volt a jellemző – emlékeznek vissza, hogy a legtöbb dolog Révfülöpnek jutott. A másik pedig a kamionforgalommal kapcsolatos – ez részben az ásványvíz elszállításához kötődik –, amelytől egy három kilométeres kerülőúttal kellene megszabadítani a falut. Igaz, ezt már nem a település költségvetéséből kéne megvalósítani.

Úgy tűnik, valójában ez lehetne a legjelentősebb változás Kékkúton, legalábbis egy tősgyökeres kékkúti az elmúlt évtizedekben mérhető különbséget egy vállrándítással intézte el: „Régen nálunk marhák voltak az úton, meg most is marhák vannak.”

FRISSÍTÉS 2018.07.01. 20:50-kor: A három jelölt közül a független Kardosné Csaba Gyöngyit választották polgármesterré a Veszprém megyei Kékkúton vasárnap tartott időközi polgármester-választáson, írja az MTI a Kővágóörsi Közös Önkormányzati Hivatal aljegyzőjének tájékoztatása alapján. A 62 választásra jogosult kékkúti lakosból ötvenen voksoltak a településen, minden szavazat érvényes volt. A független Kardosné Csaba Gyöngyi 27 szavazatot kapott, a szintén független Lájer Terézre 21-en, az LMP színeiben induló Takács Lajosra pedig ketten voksoltak.

(Borítókép: Három független jelölt mellett egy pártszínekben induló jelölt is versenyben van a polgármesteri székért Kékkúton. Nyilas Gergely/Index)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?